Dion Drena Beljo bi se trebao vratiti u Osijek iz kojeg je stigao na posudbu

 DUSKO MARUSIC Cropix
NA POMOLU VELIKE PROMJENE

Težak udarac za hrvatskog prvoligaša, iduće sezone gube velik novac iz proračuna, a odlaze i brojni igrači

Do sada je proračun Istre 1961 bio oko tri milijuna eura, a sada će to pasti na dva, do 2,5 milijuna
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. svibanj 2022. 22:46

U petak će Istra 1961 zaključiti svoju 13. uzastopnu (od 16) prvoligašku sezonu. Nikad pulski klub(ovi) nije bio takvog kontinuiteta u višem rangu. No, i Deportivo Alaves je upisao šest uzastopnih sezona u Primeri, što je rekord stoljetne povijesti, pa je nakon nekoliko sezona čupanja statusa ove sezone ipak ispao u Segundu (drugu španjolsku ligu). Što će to donijeti Istri 1961, obzirom na istog vlasnika (Baskonia Alaves)?

Pripreme oko 10. lipnja

Za sada je sve obavijeno velom tajne, pa se možemo okrenuti samo neslužbenim informacijama. Na klupskom planu ključna odluka će iz Vitorije biti ona o davanju ili uskraćivanju neovisnosti ovdašnjem dijelu Istrinog vodstva. U tom pravcu se trudi glavni direktor Mikel Lauzurica, uz predsjednika Branka Devide Vicentija, jer dosadašnja praksa da se sve odlučuje u Vitoriji, gdje logično ne mogu imati širu sliku situacije u Hrvatskoj, pokazuje ključne slabosti u funkcioniranju Istre 1961. Hoće li vlasnik, grupacija Baskonia-Alaves promijeniti tu praksu trebalo bi se vrlo brzo doznati. Nakon petka i utakmice sa Slavenom Belupom slijedi odmor, ali je početak priprema oko 10. lipnja, što znači da za niz velikih odluka na raspolaganju ima tek tri tjedna.

Prvo treba spoznati koji će biti proračun Istre za novu sezonu. Do sada je okvirno iznosio 3 milijuna eura. Kako silazak u drugu ligu Alavesu znači bitno umanjenje dosadašnjeg proračuna (72 milijuna eura), to će proporcionalno biti umanjen i proračun pulske im filijale. Do sada je Alaves na ime TV prava primao 50 milijuna eura, što je oko 70 % proračuna. U drugoj ligi ta prava se kreću od 5-10 milijuna eura. No, postoji i “padobran” doprinos Lige za klubove koji ispadaju, a kojim se želi pomoći u traumatičnoj promjeni statusa. U Alavesu računaju da bi to trebalo iznositi na razini Eibara, koji je za ispadanje dobio kompenzacijskih 20-ak milijuna eura. Ugrubo računajući Alavesu će proračun biti umanjen u prvoj sezoni 30-40 %. U tim gabaritima trebalo bi očekivati umanjenje i pulskog proračuna. To što će Istra dobiti novac od TV prava u većem obimu nego prije, ne znači da će se pokriti taj manjak. Sukladno dosadašnjem postupanju vlasnika, iznos koji će stići iz Vitorije u Pulu tijekom sezone bit će umanjen za visinu tih TV prava. Što znači da bi klub iz Pule u idućoj sezoni mogao imati proračun oko 2,2-2,5 milijuna eura...

Dodatnih 10 posto zarade

Nakon te projekcije, koja će bitno odrediti moć momčadi za novu sezonu, treba vidjeti tko će biti sportski direktor. Dosadašnjem SD-u Dariju Dabcu ističe ugovor, a kako nije produžen jasno je odlazi. Hoće li ga zamijeniti Andreas Jornet, koji je posljednjih mjeseci preuzeo naslovne role? To ovisi i o statusu sportskog direktora u Alavesu, Sergiju Fernandezu, hoće li ostati na poziciji i u drugoj ligi, ili odlazi.

Treća nepoznanica je tko će biti trener. Za sada ovdašnji čelnici kluba razgovaraju s Gonzalom Garcijom i žele ga zadržati. To je podržao i sin vlasnika Haritz Kerejeta u nedavnoj posjeti Puli. Garcia bi ostao, kako je već prije kazao, ali dojam je da traži konkretne pomake u funkcioniranju prve momčadi, selekciji i nadasve ambiciji. Veliko je pitanje može li “nova” priča Istre tako drastično biti promijenjena unutar mjesec dana, uz sve terete kriznog stanja u Alavesu.

Dakako da je ključna i igračka križaljka. Ona direktno ovisi o gore spomenutim odlukama (proračun, sportski direktor, trener...). U aktualnoj situaciji pod ugovorom i za sljedeću godinu jesu vratari Lučić, Collao i Majkić, te Perković, Galilea, Marin, Rovis, Hujber, Mlinar, Mišković, Moura, Lisica, Kapitanović, a s posudbe se vraćaju Obanor, Siljan, Bernobić, Hmura te u prosincu Serderov. Pod ugovorom su i Matić i Navarro, koji su praktično cijelu sezoni izvan pogona zbog ozljeda. Teško je očekivati da će ostati u Istri, kao i Acquah, koji ima ugovor, ali sukladno statusu (nije odigrao ni minute) nelogično je da nastavi sa Zeleno-žutima. Ugovori istječu Ivančiću, Desiju, Đukiću i Blagojeviću. Jedini koji će vjerojatno ostati u posebnom statusu je Blagojević.

Naposljetku su igrači koji su na posudbi i nakon petka bit će u statusu bivšeg. Beljo se vraća u Osijek, Bande u Ajax, Caseres u Velez II, a Joao Silva, Perera i Abdallahi u Alaves. Kako se može nazrijeti iz kuloara Drosine realne su opcije povratka Silve i pod sličnim uvjetima (posudba ili manja odšteta) Caseresa. No, ako ništa drugo na oproštaj od sezone valja doći da bi se velikim pljeskom ispratilo Diona Drenu Belja, koji je pokazao vrijednost kvalitetnih posudbi. Osim što je s 13 prvenstvenih golova i 4 asistencije (uz pet kup golova) doprinio mirnijem osiguranju prvoligaškog statusa, Beljo je razuvjerio sve skeptike koji su ga dočekali u Puli i one koji su ga tako ispratili iz Osijeka. Od čovjeka koji je lani umalo poslao Istru u drugu ligu golom za Osijek u posljednjem kolu, sada je aktivno sudjelovao u mirnijoj sezoni te doprinio nizu izvrsnih partija Zeleno-žutih. Uz to, Istra će na njegovom idućem transferu dobiti bonus od 10 % zarade. Kao što je potvrđeno u slučaju Šutala, prave posudbe svima odgovaraju i nitko ni u Puli neće biti protiv...

Prorijeđeni kadar za Farmaceute

Ovog trenutka “na papiru” Istra ima za početak priprema 20 igrača pod ugovorom. No, uvjerljiv je dojam da ni među njima svi neće ostati. Netko možda ode svojom voljom, nekima će se pokušati klub zahvaliti. No, sve su to pretpostavke bez logičnih temelja, jer se ne zna tko će selekcionirati (direktor-trener) kadar i s kojim financijskim okvirima. Ako je do sada to bilo komplicirano, sa sigurno manjim proračunom bit će još teže...

Što se petka tiče, natjecateljski dvoboj sa SB-om nema što ponuditi. Istra bi doduše mogla biti motivirana da prekine post na kraju sezone, za pobjedu koja nedostaje od prvog kola 2022., s Goricom (14 utakmica). No, Garcia vjerojatno ne zna tko će mu moći nastupiti. Tri kartona imaju Caseres, Perković i (isključeni) Abdallahi. Ozlijeđeni su Marin, Lisica, te otprije Matić i Navarro. Iz Splita se s posljedicama jakog udarca u nogu vratio Hujber i dvojben je, kao i Perera kojeg muče aduktori.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:48