Slavlje Istre nakon Matheusovog gola

 GORAN SEBELIC Cropix
NOVO HNL-OTKRIĆE

Tko je čovjek koji je u 90. minuti eurogolom srušio Dinamo? Tu je majstoriju najavio koji dan ranije

Jak je kao bik, ima izvrsnu tehniku i profinjenu ljevicu, a izvan terena skroman i samozatajan
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. ožujak 2023. 13:58

Skautski pipci sportskog direktora pulskog kluba Saše Bjelanovića i njegove desne ruke Christiana Argurija privukli su Darwina Matheusa, tog omalenog (170 cm) Venezuelanca u Pulu. Igrao je u Atlanti, gdje je došao za 250 tisuća dolara kao 17-godišnjak iz Zamore, važnog kluba u njegovoj domovini. Nije imao priliku iskoračiti u prvu momčad Atlante i Istra je dobro osjetila trenutak kada mu predložiti opciju Europe.

Istekao mu je ugovor i stigao je u siječnju u Istru 1961. Odmah nakon prvih treninga vidjelo se da Darwin Matheus ima nešto posebno. Nisko težište, hitronog, čvrst kao bik, iznimne skočnosti, a profinjene ljevice. Prve prijateljske utakmice ukazale su na izvrsnu tehniku i viziju igre, ali i na nepredvidivost. Možda je i to bio razlog što ga Gonzalo Garcia nije odmah gurao u vrtlog HNL-a odnosno njegovih organiziranih akcija i automatizma. No, Matheus je igrač koji svojom nepredvidivošću stvara probleme suparniku. Protiv Rijeke je donio živost u finišu igre, u Gorici je postigao prekrasan gol za 4:4, a sada je prvi puta kao starter razgalio navijače eurogolom za pobjedu nad Dinamom. Darwinova evolucija je ubrzana i teško će dalje Garcia slagati momčad bez njegova prisustva.

image

Darwin Matheus

GORAN SEBELIC Cropix

Južnoameričkog temperamenta u igri, igrač koji sjajno skače i ne libi se ići u zračne duele i sa znatno višim suparnicima (uspješno, kao protiv Dinama), Matheus je izvan terena vrlo tih i povučen momak. Vjerojatno i zbog prilagodbe novom podneblju, daleko od doma, ali sigurno i zbog naravi, Matheus je donedavno odavao dojam usamljenosti. Nakon što je proigrao, postao miljenik suigrača i navijača, napokon se malo opustio. I vidimo mu osmjeh. Kažu u klubu da je Matheus iznimno skromna osoba, da veći dio svoje plaće odmah šalje obitelji u Venezuelu, jer tamo se jako teško živi. Nema nikakvih prohtjeva, nema auto, jedino što zamoli da ga netko prebaci do stana u 8 kilometara udaljeni Medulin.

Nakon gola Dinamu za pobjedu Puljana više ništa neće biti kao prije za Matheusa. Igrač koji daje naslutiti da će svojim potezima sigurno podizati na noge navijače i doprinijeti ofenzivno uspješnijoj Istri 1961.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 17:33