Ante Erceg

 SCREENSHOT MAXSPORT
RAZOČARENJE U PULI

‘To što rade Istri osjećamo već duže vrijeme. A Erceg će snositi posljedice, njegov potez je neprihvatljiv‘

Predsjednik uprave Istre 1961 Branko Devide Vicenti izrazio je nezadovoljstvo tretmanom Istre
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. ožujak 2023. 17:08

Na tribinama Drosine, uz 3019 gledatelja, bio je i sin vlasnika Istre 1961, Haritz Querejeta. Kažu svjedoci, nikad toliko ljut i razočaran kao tijekom utakmice sa Rijekom. Iako se javni odjek fokusira na slučaj Erceg, motivi ljutnje na Drosini imaju druge povode. Čak bi se moglo kazati da je najmanje dvojbena osuda nesportskog ponašanja najboljeg napadača Istre. Upitali smo predsjednika uprave Istre 1961, Branka Devide Vicentija, klupski stav o tom ispadu...

- Prije svega moramo kazati da je ponašanje našeg igrača bilo neprihvatljivo, što god ga je moglo isprovocirati. Njegove nepromišljenje reakcije napravile su štetu prije svega njemu, momčadi i klubu uopće. On će snositi posljedice takvog ponašanja i nadamo se da mu se to više neće ponoviti. Pozitivno je u tom smislu što je, kad se ohladio, brzo postao svjestan greške i javno se ispričao svima. Eh sada, postoje i druge okolnosti svega viđenog u toj utakmici...

Pretpostavljamo da mislite na suđenje ili...?

- Stvari ne bih ograničio samo na jedno suđenje, odluku ili utakmicu. U pitanju je ukupnost događanja u HNL-u. Pojasnio bih to baš na primjeru Ercega. Njegov ispad doživljavamo kao posljedicu nečeg što se već duže osjećamo u kontekstu statusa Istre 1961. Naš trener Gonzalo Garcia, čije je sportsko ponašanje i respekt nogometa, u godinu i pol koliko je u našem klubu, za primjer drugima, kaže kako osjeća nepoštovanje prema Istri. Eto baš je to ono što nas sve prožima, pogotovo što se osjećaj pojačava kako smo se iz zone ostanka dizali prema gornjem dijelu tablice. Valjda više nismo simpatični kao prije.

image

Branko Devide Vincenti

GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Na utakmici je bio predstavnik vlasnika, Haritz Querejeta, kako je doživio derbi?

- Bio je kao i svi mi ljut i iznimno razočaran dvostrukim kriterijima. I nije to samo u ovoj utakmici, traje već duže zato smo jako frustrirani. Klub ulaže novac i ogroman trud da Istra 1961 napreduje. Nakon četiri teške sezone smo iskoračili, vratili povjerenje naših navijača, a počeli su se gledatelji vraćati na stadion. To je složen proces i taman kada se sve skupa kreće u pozitivnom smjeru, kao da nas se želi osujetiti u tim iskoracima. Drugačije si ne može objasniti neke stvari koje se događaju.

Koje su to stvari?

- Jedan detalj, primjerice, kao taj da smo najčešće na rasporedu petkom. To nije respekt našim gledateljima i tako se bitno smanjuje posjeta. Ili drugi malo drugačiji detalj, koji je iznio i trener Garcia, a to je kada VAR zove suca i praktično sugerira da je procjena kriva, gotovo u pravilu suci ne mijenjaju prvotne odluke protiv nas, što kod drugih nije baš slučaj. Ili kako su suci laki na kartonima našim igračima i trenerima, a prema suparnicima za iste situacije nema reakcije. Zapravo nema smisla navoditi stvari jer će se ionako sve svesti na tezu kako je to obična kuknjava, te će se nastaviti. Zato smo frustrirani. Kao da se to ne može promijeniti i treba te anomalije prihvatiti. Poslati ćemo zbog svega što nas tišti prosvjednu notu HNS-u.

Pretpostavljamo da će se u HNS-u silno uzbuditi oko toga, kao i uvijek?

- Vjerojatno neće imati željeni odjek, ali želimo da znaju naš stav. Nije stvar samo u odnosu prema našem klubu. Stvar je u odnosu prema ligi i našem nogometu uopće, jer svi gube ako nema istih pravila za sve - zaključio je Branko Devide Vicenti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 15:49