ANTE ČIZMIĆ/Cropix
SASTANAK U RIMU

‘To što su napravili Dinamo, Rijeka i Hajduk bilo je nezamislivo. Vatreni? Čudna reprezentacija‘

Utrka za naslov ih je natjerala da dublje posegnu u klupsku blagajnu, kaže Saša Bjelanović
Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 14:07

Idućih nekoliko dana održava se ‘TransferRoom‘ samit koji okuplja sportske direktore brojnih nogometnih klubova diljem Europe, a ovog puta rasprava će se voditi u Rimu.

‘TransferRoom‘ inače služi klubovima kao dobar alat za veći pristup tržištu i veću transparentnost, a na sastanak na Čizmu stigao je i sportski direktor Istre 1961 Saša Bjelanović koji je svojevremeno dio karijere proveo i u Italiji igrajući za Genou i Veronu.

- Ovo je događaj na kojem možemo pokazati ono najbolje što imamo. Ove sezone imamo izrazito mladu momčad, s puno igrača mlađih od 21 godine koji bi mogli biti zanimljivi talijanskom tržištu. Imamo puno interesantnih igrača čije su cijene puno manje u usporedbi s ostalim klubovima u Hrvatskoj - kazao je Bjelanović za talijanski TuttoMercato.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Bjelanović je u razgovoru otkrio i detalje oko Paola Tramezzanija, aktualnog trenera Istre za kojeg tvrdi kako ga je u jednom trenutku želio dovesti i na klupu Hajduka u trenucima kada je na Poljudu obnašao funkciju sportskog direktora.

- Želio sam ga dovesti u Hrvatsku, ali nisam uspio. Došao je u Split, ali to nije bilo u mojem mandatu. U idućih nekoliko godina dali smo si obećanje da ćemo se ponovno sresti i kada se ponovno pojavila ta opcija nisam razmišljao niti trenutka. On je također prihvatio posao bez imalo razmišljanja iako je Istra puno manji klub od onih u kojima je navikao raditi. Ali, probudio nas je u svakom smislu, probudio nas je rezultatski i strastveno.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Zašto se toliko hrvatskih igrača poput Brekala, Roga ili Perišića odlučilo vratiti u Hrvatsku u siječnju?

- Dinamo više nije tako moćan kao prijašnjih godina, ovog puta su s Modrima u utrku za naslov prvaka priključili Rijeka i Hajduk i stvoreno je to jedno interno natjecanje. I stoga se spomenuti klubovi ne štede kada je financijski dio priče u pitanju. Ova utrka za naslov ih je natjerala da dublje posegnu u klupsku blagajnu. Prije nekoliko godina tako nešto bilo je nezamislivo, Brekalo i Perišić u Hajduku bili su samo želje.

Kao bivši napadač, kakvo je vaše mišljenje o kroničnom nedostatku ‘devetki‘ u talijanskom nogometu?

- To je izumiruća vrsta. Italija je uvijek bila poznata po svojim napadačima koji su igrali važne uloge u svojim klubovima. Ali, smatram da to nije problem samo u Italiji, to je globalni problem. Sve je manje i manje napadača poput recimo Christiana Vierija. Shvaćam da je tu u velikom problemu i izbornik Luciano Spalletti, pred njim je težak zadatak u svakoj utakmici baš zbog činjenica da u svojem arsenalu ne posjeduje ubojitog napadača.

Što očekujete od Hrvatske na Europskom prvenstvu?

- To je jedna jako čudna reprezentacija. Vatreni posjeduju veliku kvalitetu, ali puno toga ovisi i o motivaciji. Na velikim natjecanjima poput Europskog prvenstva stvori se taj jedan poseban osjećaj zajedništva koji ponekad nosi čitavu momčad iznad njezinih mogućnosti. Čak i u Hrvatskoj imamo nedostatak klasnih napadača, ali, nadam se da ćemo odigrati još jedan dobar turnir. Bit će to posljednje veliko natjecanje za Luku Modrića i mnoge druge velike igrale jedne sjajne generacije.

Linker
23. travanj 2024 06:41