Luka Bogdan

 LUCA MARCHETTI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
ISTRA 1961

Tramezzani doveo igrača kojeg je vodio u Italiji. Njegov slučaj podsjeća na Antu Majstorovića

Pulski nogometni prvoligaš angažirao novog defenzivca iako u momčadi ima pregršt stopera
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. rujan 2024. 08:45

Pomalo neočekivano, ne samo zbog završetka prijelaznog roka, Istra 1961 je angažirala novog braniča. To je Luka Bogdan, 28-godišnji Splićanin, koji je sedam godina igrao u Italiji. Bogdan je stoper i, kako je uz čak 107 utakmica u Serie B (Ternana, Livorno, Catania, Ascoli...) odradio i 6 nastupa u Serie A (u dresu Salernitane), jasno je da posjeduje određene kvalitete koje mogu dobro doći Istri.

Jedan od važnih detalja jest da mu je trener u Livornu bio i Paolo Tramezzani, pa je logično da je trener podržao njegov dolazak te da zna što mu može donijeti. Problem je, međutim, da je Bogdan već dugo izvan igre jer je imao dvije operacije koljena i sad će se kroz Istru 1961 nastojati vratiti u pravu formu.

To je gotovo isti slučaj kao kod Ante Majstorovića, kojem se nakon više operacija koljena (Kina) učinilo da je Istra dobra prilika da se rehabilitira. Činjenice su pokazale da je to bilo mudro promišljanje i Majstorović je dohvatio pravu formu, s kojom je, eto, zaslužio i transfer u Rijeku. Hoće li Luka Bogdan, o kojem su tehničke recenzije u Italiji pozitivne, biti na sličnom tragu? Vidjet će se.

Više stopera u kadru

Luka Bogdan je igrao u splitskom Adriaticu, klubu svog oca Franka, iz kojeg je već kao 17-godišnjak otišao u redove RB Salzburga. Nakon toga prešao je u danski Köge, igrao za slovenske klubove Zavrč i Krku, dok je u Italiji bio od ljeta 2016. godine. Prvi klub na Apeninskom poluotoku bio mu je Vicenza, a nakon toga igrao je za još pet talijanskih klubova.
Ono što se postavlja kao pitanje jest ideja tog angažmana. Istra ima više stopera na raspolaganju i to Marešića, Koskija, Iovua, Ivaniševića, Ferra, Kellera, uz ponekog perspektivnog juniora, pa je logično dvojiti što će im još jedan.

image

Tramezzani je dobio još jednog igrača

RONALD GORSIC Cropix

Upiti s Otoka za Iovua

No, kako je Keller poduže ozlijeđen (a tehnički djeluje najbolje od novaka), Iovu je drastično pao u formi, a Ferro se teško prilagođava na kriterij HNL-a, dojam je kako će netko u siječanjskom prijelaznom roku napustiti Istru. Moguće je da to bude i Dario Marešić, koji je kanio otići još ljetos, ali ga nisu zadovoljavale ponude iz Azije i očito još želi šansu u zapadnoeuropskim ligama. Bilo je ljetos nekih upita s Otoka za Iovua i možda će biti transferiran, s obzirom na to da bi mu “visinska igra” vjerojatno bolje odgovarala od ovog trkački zahtjevnog stila Tramezzanijeve igre uz stalni presing.

Na žalost, jako zabrinjavajuće vijesti stižu iz Italije, a tiču se donedavno tehničkog direktora Istre 1961, Christiana Argurija. Naime, pozlilo mu je kod kuće i hitno je prebačen u bolnicu, gdje se liječnici bore za njegov život. Argurio, kojem je 52 godine, bio je angažiran kao asistent Bjelanoviću od rujna 2022. do veljače ove godine. Prihvatio je proljetos ponudu Novare (sada C liga) i postao sportski direktor. Prije toga radio je u različitim stručnim ulogama (direktor, skaut...) u Messini, Cataniji, Udinesu, Juventusu i Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 08:47