Matej Vuk u duelu s Dinamovim Martinom Baturinom

 RONALD GORSIC Cropix
U SLATKOM IŠČEKIVANJU

U Rijeci mu nije išlo, a sada joj može pomrsiti račune: ‘Nema tu gorčine, tako je to u nogometu‘

‘Rijeka se digla, svjesni smo da nas sad čeka teška, možda i najteža utakmica‘, kaže Matej Vuk
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. ožujak 2023. 19:15

U petak će na Drosini gostovati Rijeka, u kojoj je Matej Vuk igrao do ove polusezone. Nakon što je jesenas skupio samo jednu minutu (!) igre, 22-godišnji Čakovčanin je ostvario ljetošnju želju da se vrati u Istru 1961.

Tada, svjestan da nije u planovima Rijeke, dogovorio je povratak na Drosinu, gdje je igrao i to uspješno u sezoni 2020./21. No, Rijeka ga nije htjela pustiti sve do ove zime.

Ima li gorčine kod Vuka, nakon što je zaključio eru (od omladinskog pogona, i sa tek 28 nastupa za seniore) u Rijeci?

- Ma ne, nikakve gorčine. Nisam najsretniji što je išlo u Rijeci kako je išlo, ali to je tako u nogometu. Ne ispadne uvijek sve kako želite. Okrenuo sam novu stranicu i sada sam potpuno fokusiran na Istru 1961 - kazao nam je Vuk nakon što je s momčadi odradio trening na Drosini.

- Teren zbilja nije u dobrom stanju. Bit će dodatno teško igrati u petak, pogotovo kontrolirati loptu zbog neravnina. No, tako je kako je, objema momčadi isti uvjeti.

Za Istrinu igru grbav teren, vidjelo i u Šibeniku, a ne samo na Drosini, predstavlja limit?

- Tu sam dva mjeseca i potpuno sam pohvatao konce igre koju traži trener Garcia. Puno radimo na taktičkom planu i baš zato sam uvjeren da mi nećemo mijenjati naš stil igre. Igrali u Puli ili u gostima, protiv vodećeg ili nižeplasiranog, Istra ide na nadigravanje i moram priznati da mi se to baš jako svidjelo.

Drugačije je nego u prvoj eri u Puli?

- Drugačije utoliko što je ova Istra 1961 bolja od one u kojoj sam igrao 2020./2021. sezonu. To nije samo zbog rezultata, koji je bitno bolji, nego i zbog drugačijeg mentaliteta, ofenzivnijeg pristupa. Primijeti se da imamo puno mladih igrača, željnih iskoraka, motivirani su i gladni napredovanja. Mislim da je Istra napravila baš odličnu selekciju, širok je kadar i omogućava treneru kvalitetna rješenja i tijekom igre. Uz to jako je važan upravo trener. Gonzalo Garcia točno zna što hoće i kako to ostvarivati. Rezultat dovoljno govori i nije slučajno da se Istra podigla na tablici.

Priliku sa dobio

Što trener traži od vas?

- Ništa specijalno od onog što se standardno očekuje od krilnog igrača. Dakle, stvarati višak u ofenzivnom dijelu, prodirati, centrirati, ulaziti u prazne prostore, a uz to naravno doprinijeti defenzivnoj liniji po boku. Osobno sam zadovoljan kako to do sada ide. Točno znam što se od mene očekuje i na tome maksimalno radim. U Istri sam opet dobio ono čemu sam težio, a to je prilika u kontinuitetu i povjerenje. Sada je na meni da to opravdam.

Rijeka je sa Sergejom Jakirovićem druga momčad u odnosu na turobnu jesen?

- To je očito, zato smo svjesni da nas čeka izuzetno teška, možda u ovom trenutku i najteža utakmica. Rijeka je sada goropadnija, gladnija uspjeha, iskazuju više želje. Kontakti? Nemam ih baš jer oni momci s kojima sam bio bliži su također otišli iz Rijeke.

U svlačionici Istre zatekli ste podosta igrača iz prve faze, vjerojatno vam je lakše tekla prilagodba?

- Istina je, odmah se udomaćio jer sam gotovo desetak igrača znao od prije. Nije ni tako davno bilo kad sam igrao za Istru. Atmosfera je odlična, osjeća se kompaktnost grupe, primljen sam izvrsno i hvala svima na tome.

Sada je malo drugačija ambicija u odnosu na prije?

- To se razvije kroz natjecanje i jasno je da kvalitetne igre i rezultati tijekom sezone nametnu posljedične ciljeve. No moramo biti koncentrirani na prvu iduću utakmicu, a to je Rijeka, i ne misliti što bi moglo biti za mjesec ili dva dana. Ono što mogu kazati to je da je ovo nakon dugo vremena derbi lišen grča Istre glede ostanka, odnosno, da se s Rijekom nadmeće u trci za četvrtu poziciju. Sve to, naravno, moramo potvrditi na terenu, jer ovo je vrlo teška liga u kojoj se za 1-2 utakmice mogu okrenuti pozitivne ali i negativne sudbine.

Potpisali ste do lipnja 2025. godine, kakvi su planovi?

- Ne gledam tako daleko. Sada mi je najvažnije da osiguram standardnu poziciju u momčadi, a to će biti moguće samo ako budem igrao na razini očekivanja trenera i potreba tima. Imamo stvarno niz kvalitetnih igrača i uvjeren sam da ćemo biti samo još bolji kako bude išlo vrijeme. Eto mislim samo od utakmice do utakmice, kako biti što bolji. Jako sam motiviran i pozitivnim okruženjem, osjećamo veliku podršku navijača, a igračima je tada lakše prebroditi krizne trenutke i pružiti najbolje od sebe. Protiv vrlo jake Rijeke bit će nam ta podrška od iznimne važnosti u želji da ostvarimo rezultatski cilj - zaključio je hitronogi Vuk, od kojeg se očekuje da bude uz Ercega prevaga u ofenzivnoj Istrinoj zoni...

Moram poboljšati statistiku

U prvoj eri imali ste u 30 nastupa 6 pogodaka i 2 asistencije, sada ste nakon 6 utakmica na jednoj asistenciji?

- Tu moram poboljšati stvari definitivno. Razmišljam o tome puno, svjestan da se od napadača traži konkretnost. Vjerojatno je manjak igre u protekloj godini uzeo nešto na planu te forme, ali osjećam da rastem iz utakmicu u utakmicu. Trudit ću se već od petka da podignem razinu svoje završnice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:47