Valdas Dambrauskas je najavio novu sezonu Hajduka

 DAMIR KRAJAC Cropix
ISTRA JE PRVI ISPIT

Valdas Dambrauskas najavio novu sezonu Hajduka: ‘Naši navijači žive za nadu, a mi želimo da budu sretni‘

Trener splitskog sastava je najavio novu sezonu Supersport HNL-a koju Hajduk otvara s Istrom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. srpanj 2022. 13:13

Napokon i Hajduk otvara novu HNL sezonu. Kako reče Valdas Dambrauskas prije Superkupa, a ponovio je to i pred odlazak u Pulu "završeno je pasivno doba godine". Jasno je na što je mislio, na dane bez natjecateljskog nogometa. Prijateljske utakmice su bila i ostale kao "juha bez soli". Pobjede ili porazi, nijedno se ne uzima ozbiljno kada nema strasti za bodove, nema eliminacija. Za razliku od prošle sezone, otvaranje novog HNL-a nije popratilo druženje Dambrauskasa s novinarima već je medijima poedijelio izjavu prije puta za Pulu. Biranim riječima je pritom govorio o momčadi Istre koja se bitno promijenila u odnosu na prošlu sezonu i mnogi je drže u najužem krugu kandidata borbe za opstanak. Ali, Dambrauskas je kao i uvijek pun respekta prema protivniku.

"Istra je ambiciozna, mlada momčad puna igrača željnih dokazivanja. Za mene je ovo utakmica sa dosta neizvjesnosti, jer nova momčad Istre je neka vrst nepoznanice. Međutim, mi moramo gledati sebe, biti usmjereni na našu izvedbu. Nakon Superkupa u Maksimiru smo imali dobar tjedan pun treninga, ponekad i dvaput dnevno", kazao je Dambrauskas.

Za prvenstvenu premijeru morat će Litavac potražiti alternacije Nikoli Kaliniću kojeg nema još dva tjedna, te Fossatiju bez kojeg će morati i tjedan duže. Umjesto Kalinića očekuje se ulazak još jednog krilnog napadača, za pretpostaviti je Sahitija premda je u konkurenciji i Mlakar. U sredini su Vuković i Grgić ostali kao dva korektora veznog reda, a ispred njih Krovinović sa zadaćom kreacije iza središnjeg špica Livaje. Nema velikih tajni ni upitnika oko prve postave. Barem naizgled, jer jasno je kako se Dambrauskas dosada odnosio prema sličnim situacijama.

"Bit će nekih prisilnih izmjena, ali uvijek kažem, imamo više od 20 igrača na raspolaganju. Posebno na početku sezone svi vjeruju da mogu pomoći momčadi. Moji igrači su silno motivirani. Gledam kako pojedinci "umiru" za takvu šansu, tim više što dolaze i europske utakmice, pa će biti prilika i za mlađe igrače. Imat ćemo nekih promjena, ali uvijek gledam pozitivno. Ne tražim problem u tom pitanju."

Jedan službeni dvoboj Hajduk je već odigrao u Superkupu, hoće li to biti prednost što se tiče uigranosti momčadi i činjenice da Istra nije još imala natjecateljsku utakmicu?

"To je prednost za nas, a uz Superkup smo imali ozbiljne pripremne utakmice u Austriji. Na svakoj utakmici momčad raste, svaka donosi neki pomak, novu spoznaju."

Iako je Istra naizgled lagani suparnik, što bi rekli, na prikladnijeg se Bijeli nisu mogli namjeriti na startu sezone, ipak su Puljani i prošle sezone Dambrauskasu pokazali da nisu jednostavni, Nisu "plitak potok za pregaziti"., Jer, u Puli je bilo 1:1, a na Poljudu je Hajduk pobijedio 2:1 uz puno muke. Pokazali su Puljani u tim dvobojima koliko neugodni za Hajduk mogu biti.

"Istina, mogu biti jako teška momčad koja je uz to hrabra, a ima i svoj prepoznatljiv plan igre,. Trener razvija mladu momčad, daje tim igračima "alate" za budućnost. Analiztrat će oni Hajduk, uvjeren sam da imaju plan kako će nas zaustaviti. Međutim, vjerujem da imamo kvalitetu, energiju i entuzijazam za pobjedu."

Hajduk je odigrao jednu natjecateljsku utakmicu, ali problemi igre Bijelih u Maksimiru ipak se ne mogu prenijeti na dvoboj sa Istrom, jer riječ je o momčadima dijametralno suprotne klase. Istra je Hajduku najlakši protivnik ovog ljeta nakon rumunjskog prvaka Cluja, njemačkog drugoligaša HSV-a, belgijskog pobjednika Kupa Genta i drugopalsirane momčadi Mađarske, Kisvarde. Koliko god respektirali Istru, u ovom društvu slabijeg se ne može pronaći, stoga bi Bijeli nakon svega ipak mogli obradovati navijače s prvom pobjedom ovog ljeta. Na pripremama u Austriji su dvaput remizirali i dvaput gubili, Superkup su izgubili na raspucavanju kaznenih udaraca, zato im Istra dođe kao idealna prigoda da se pokažu u najboljem svjetlu kada je i najpotrebnije, u trenutku kada se bodovi počinju skupljati. Nema sumnje da će puno navijača Bijelih doći će i u Pulu, što im Dambrauskas može obećati?

"Navijači žive za ovaj klub, a naš je posao i odgovornost prema tim navijačima uzvratiti im na najbolji način. Usrećiti ih rezultatom i napadačkim, atraktivnim noigometom. Pokazati da smo da smo gladni pobjede. Ali, znate i mi smo ljudi, imamo loš dan ponekad i ne ide vam sve planirate. Međutim, svaki put moramo ići na pobjedu, to im jedino mogu obećati, jer svima nam je želja da naši navijači budu sretni, da pjevaju poslije utakmice."

A pjesme nema bez bodova, jasno. Hajduk večeras u Puli traži uspjeh na otvaranju nove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 22:02