GORAN SEBELIC Cropix
DVOJBENI SUDAČKI KRITERIJ

Veliki adut Žuto-zelenih: ‘Muka mi je gledati utakmice sa strane, dođe mi uletjeti u teren...‘

Frano Mlinar je zaradio frakturu fibule i dojam je da ga više neće biti u ovom prvenstvu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. travanj 2024. 07:09

Svojim je ponašanjem, fokusom na igru i pozitivnim stavom u svlačionici zaradio respekt suigrača, trenera, kluba i navijača. Frano Mlinar (32) prošao je dosta klubova, od Dinama do Istre, u Hrvatskoj, Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, stoga su mu iskustva ogromna. Tehnički definiran igrač, koji znanjem nastoji kompenzirati manjak hitrine i parirati nogometu kojeg se danas forsira uz prevlast agresive i atleticizma.

Na Rujevici, 4. veljače ove godine, Mlinar je doživio težu ozljedu. S leđa mu je u klizećem startu Selahi startao na nogu i morao je van. Vjerojatno nije bio svjestan da će to biti početak kalvarije. Sudac tog dvoboja Ante Čulina domaćem je igraču dao žuti karton, a par minuta kasnije za sličan start, ali bez ikakvih posljedica taj sudac je Istrinom igraču Mauriću pokazao odmah crveni karton. Dosljedan do “boli”. Mlinar se, pak, boli nije riješio niti dva i pol mjeseca kasnije, iako se predviđalo da će biti aut šest ili najviše osam tjedana...

- Nažalost, nisam još oporavljen. Činim zbilja sve što je u mojoj moći da se vratim u pogon, ali jednostavno ne može se forsirati vrijeme. Fibula još nije zarasla do kraja. Probao sam prošli tjedan dati gas do daske na treningu, ali osjetio sam da to još nije to. RTG slika je pokazala da još malo nedostaje za okoštavanje. Nema mi druge nego biti strpljiv, koliko god me ovo frustrira.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Prva veća ozljeda u karijeri?

- Mogao bih tako kazati. Imao sam prije četiri godine lom prsta na nozi, ali onda je uslijedila pauza zbog korone, pa sam se praktično vratio na teren kad i svi. Pročitao sam ama baš sve o ovoj ozljedi, došao i do Modrićevog iskustva. Njemu je isto bilo prije 14 godina kad je igrao u Tottenhamu i vratio se igri nakon stotinjak dana. Fibula je zeznuta i treba dobro paziti da se ne preforsira.

Sa strane gledati...?

- Muka! Niti sam navikao, niti je samo po sebi ugodno. Dođe mi uletjeti u teren kad gledam s tribine. Jako mi nedostaje igra, baš jako. Još sam više shvatio koliko obožavam nogomet.

Kako vam se čini Istra “izvana”?

- Dobri smo. Atmosfera je vrlo dobra, vidim da su momci svi 100% fokusirani. Na treningu idu do daske i primjetno je kako je dolaskom Paola Tramezzanija kudikamo to intenzivnije i bolje.

Talijanski trenerski štih vi ste osjetili i u Italiji?

- Trener je definitivno faca i od prvog trenutka je kliknuo s momčadi i ona s njim. Mene je zatekao kao ozlijeđenog, ali od prvog trenutka je u odnosu maksimalan. Sjajno komunicira općenito, a kad si kao igrač ovako “sa strane”, onda ti jako puno znači kad ti trener daje pažnju, pita kako je, bodri i odaje puni respekt.

Pobjeda nedostaje 50 dana, odnosno, 6 kola?

- Da, to nas sve frustrira, ali sam uvjeren da je to i posljedica teškog rasporeda kojeg smo imali. Sad protiv Rijeke momčad je stvarno dobro djelovala, dali su sve od sebe. Gledajući treninge, vidim da je ona pokazala točno ono što je cijeli tjedan Tramezzani uvježbavao i tražio od njih. Napali su Rijeku od početka i taj hrabri gard odaje ono što trener želi. Treba imati m... tako se suprotstaviti najjačem napadu i suparniku koji sve redom pobjeđuje. Na tom pravcu uvjeren sam u napredovanje momčadi i da će pobjeda brzo stići.

image
RONALD GORSIC Cropix

Za sada je neizvjesno hoćete li se uspjeti vratiti za posljednjih mjesec dana i šest kola. No, ugovor vam istječe u lipnju, hoćemo li vas još vidjeti u zeleno-žutom dresu?

- Bilo je već razgovora, čak i s vlasnikom, ali za sada je na tome ostalo. Osjećam da me u klubu svi poštuju, kao i navijači, u Istri mi je odlično. Tu mi se rodio i sin Luka, u subotu navršava tri mjeseca, a dan poslije je četvrti rođendan drugom sinu, Mateu. Uz suprugu Petru i kćerku Piu proveselit ćemo se u Medulinu gdje stanujemo. O ugovoru ćemo vidjeti s klubom u svibnju... - zaključio je 32-godišnji Mlinar.

Čulinin poseban kriterij za zeleno-žuti sastav

Sudac u Osijeku? Generalno nije važno, ionako je Istra tretirana kao posljednja rupa na sudačkim sviralama. Osebujni raspoređivač Ivan Novak delegirao je Antu Čulinu. Bit će to deveta arbitraža 31-godišnjeg Zagrepčanima, s kojim Istra ima 1 pobjedu, 4 remija i 3 poraza.

Čulina ima vrlo strog kriterij prema Zeleno-žutima jer im je podijelio 26 žutih kartona, a u tri navrata su Puležani ostali s deset igrača. Posljednji put na Rujevici, gdje je različite kriterije strogoće pokazao tako što je Maurića isključio za preoštri start, a prethodno je sličan (s težim posljedicama) start na Mlinaru kvalificirao za žuti. Uz to je, recimo, dvaput Dariju Marešiću pokazao po dva žuta kartona (i isključenje).

Tu strogoću nije imao, recimo, prema jačim imenima ili mu je manjkalo hrabrosti (slučaj Livaja). S takvim se kalkuliranjima jednostavno ne može napredovati i postati respektabilan sudac, što je zapravo i najveći limit HNL sucima, a koji su mogli vidjeti što znači neopterećenost bojama dresa kad su sudili stranci. Koji isto griješe, naravno, ali pravilnim stavom i “gardom” ne potiču sumnje u pristranost.

2,5

mjeseca je Frano Mlinar izvan terena zbog ozljede

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:12