Torcida je pozvala svoje navijače da ne odlaze na sjevernu tribinu gdje stoluju Demoni

 GORAN SEBELIC Cropix
NEMA ANIMOZITETA

Veliki izazov uoči dolaska Hajduka: Tek po drugi put u posljednjih 12 godina svjedočit ćemo ovakvom spektaklu

Rasprodane tribine i očekivanje velikog nogometnog spektakla
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. studeni 2023. 08:33

Za Pulu je to ipak nešto novo, iako je bilo utakmica na Drosini s “jako puno gledatelja”. No, izuzmemo li otvorenje rekonstruiranog stadiona u veljači 2011. godine, kada je Hrvatska uveličala taj važan događaj za Pulu protiv Češke (4:2), ovo je drugi put da će tribine Alda Drosine biti rasprodane! Ujedno će to biti prvi puta na jednoj klupskoj utakmici.

Dolazak Hajduka u Pulu uvijek je veliki mamac za gledatelje, kao i kada dolazi Rijeka, pa onda i Dinamo. No, ogroman je broj navijača splitskih Bijelih koji žive u bližem ili daljem okruženju koji će (i) ovaj put, pogotovo ovaj put kada Hajduk odaje zrelost u borbi za titulu, stići na Drosinu. Uz njihove najglasnije navijače koji dolaze iz Dalmacije uvjerljivo je zaključiti da će Hajduk imati oko 5 tisuća fanova koji će podržati Karoglanovu škvadru.

Prevlast gostiju

Istra 1961 je klub u napredovanju. Stoga, činjenica da će imati prvi okvir “rasprodanog” stadiona ukazuje simbolično na te iskorake. Istini za volju, očekuje se prevlast gostujućih navijača, ali svakako će biti domaćih i više nego je to uobičajeno. Ambijent pune Drosine svatko bi želio doživjeti, stoga ne čudi da je ovog tjedna vladala jagma za ulaznicama. Javljali su se zbilja ljudi sa svih strana, pa političari, javne osobe iz raznih struktura koje su željele na tribine. Mnogo je njih ostalo bez ulaza, ali to samo potvrđuje kako će ambijent biti jedinstven po ispunjenosti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Pun stadion je veliko iskušenje i za organizaciju i za organe sigurnosti, odnosno službu zaštitara. Dok će se Demoni i Torcida nalaziti na Sjeveru i Jugu, bit će podosta gledatelja koji navijaju za Hajduk na istočnoj tribini. Tamo će biti i domaćih gledatelja. Vrlo je bitno još jednom naglasiti da se s obilježjima gostujućeg kluba može biti samo na tribini Jug. Na svim ostalim tribinama to nije dozvoljeno. Znano jest da između pulskih i splitskih navijača nema animoziteta, štoviše, Demoni i Torcida imaju vrlo korektne odnose i međusobni respekt. Pokazuje se to i objavama iz Splita, gdje navijači Hajduka upozoravaju sve one koji će na Drosinu doći navijati za svoj klub da ne odlaze na tribinu Sjever gdje stoluju Demoni.

Velike gužve na ulazima

Jako je važno da svi gledatelji iskažu korektnost i odgovornost da se ne bi zbog nekih mogućih usijanih glava inicirala bilo kakva “iščašena situacija”. U dosadašnjim ogledima Istre i Hajduka toga nije bilo, pa se očekuje da će tako biti i ovaj put.

Nogomet je poseban gušt upravo u ovakvim utakmicama, gdje su tribine pune, navija se i očekuje igra na razini tog ambijenta. Travnjak na Drosini nije u optimalnom stanju, ali je ipak naporom zaposlenika na održavanju, te uz pomoć klimatskih uvjeta (suho uz buru koja je nešto posušila vlage) u prihvatljivom izdanju. To će, nadajmo se olakšati da nogometaši obje momčadi pokažu dobar nogomet i time, dodatno, promiču atraktivnost tog najgledanijeg sporta. Logično je i podsjetiti sve gledatelja da dođu prije na stadion jer će gužve biti velike na ulazima, zbog obaveznih sigurnosnih kontrola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:30