Paolo Tramezzani

 GORAN SEBELIC Cropix
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Veliki talent priključen jednoj od najmlađih momčadi HNL-a: U seniorsko društvo stigao novi 16-godišnjak

Puni intenzitet rada u kampu u Balama i proboj mladih u seniorski roster
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. travanj 2024. 21:40

Nakon poraza, ali dobre predstave Zeleno-žutih protiv Rijeke, početkom tjedna je krenula priprema za gostovanje u Osijeku. Na senzacionalno lijepoj Opus Areni, s vrhunskim trenažnim kampom u okruženju, s uvjetima koje nitko u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije nema, nogometaši Istre 1961 igrat će bez natjecateljskog opterećenja.

No, kako ukazuje mentalitet i pristup trenera Paola Tramezzanija, najviše “opterećenja” igrači Istre imaju u ispunjenju njegovih tehničko-taktičkih zahtjeva. Što znači kad se isti ne ispune (Dinamo drugi dio) da je jako ljut na momčad, a kad se ispune (Hajduk 0:1, Rijeka, 0:2) da je vrlo zadovoljan pristupom i igrom.

Rad na taktici

Tramezzani radi puno na taktici, mentalitetu pristupa ama baš sa svakim suparnikom i pritom je kao i svaki talijanski trener jako intenzivan i zahtjevan. I početak tjedna u kampu u Balama je podređen tome, u kontekstu gostovanja s Osijekom, ali sapuno pozitivne atmosfere neovisno o porazu sa Rijekom...

Dodatni zalog zadovoljstvu jest taj što su osim Frane Mlinara (dvojben povratak u ovoj sezoni zbog oporavka od loma fibule na Rujevici) svi igrači u stroju. Nema požutjelih, a u konkurenciji je Moris Valinčić nakon odrađene suspenzije. Zeleno-žuti vrlo kvalitetno treniraju, vidljivo je kako su maksimalnog pristupa, fokusirani i vrlo disciplinirani. Tramezzanijev pristup u tom kontekstu jasno utvrđuje standard, koji bi na dužu stazu trebao postati generator napredovanja igrača i momčadi.

U tom smislu je važno napomenuti da Istra 1961 ima prilično mladu momčad, u kojoj su veterani Blagojević (37), Mlinar (32), Majstorović (30) i Ćorić (29). To su igrači kojima istječu ugovori na kraju sezone i s kojima se razgovaralo o planovima. Dojam je da će se klub odrediti prema njihovom daljnjem ostanku tijekom svibnja, uz važan stav Tramezzanija. Jedno je sigurno, mladi igrači ne mogu igrati “sami”, a bez iskusnih mogu brzo sagorjeti u teškoj HNL konkurenciji.

No, na planu mladosti Istra ima vrlo zanimljive igrače. Oni, naravno, medijski ostaju zasjenjeni jer stereotipi i predrasude o pulskom prvoligašu češće nađu prođu. No, činjenica jest da je Istra ove sezone imala tri U-21 reprezentativca (Lisica, Maurić, Valinčić), uz “svoga” Perkovića (prešao u Dinamo). Uz to, Dukan Ahmeti (16 godina) dio je U-17 selekcije koja je izborila Euro, a najavljeno je da će se vjerojatno toj selekciji priključiti još jedan, noviji vrlo zanimljivi talent, također 16-godišnjak Raul Kumar. On je bio u grupi deset talenata koji su bili u gostima Deportivu Alavesu i ostavio je vrlo snažan dojam na tamošnje trenere.

Skauti ga uočili

Uz to, Kumar je već zapeo za oko onoj grupi skauta koji rade za veće europske klubove jer sa svojih 190 centimetra i vrlo zrelim igranjem te ponašanjem ostavlja dojam da ima barem pet godina više. Paolo Tramezzani je pozvao Kumara na trening ovaj tjedan, da ga vidi u seniorskoj konkurenciji i kakvi su mu potencijali. To je prvi dodir mladog reprezentativca s prvom momčadi i početak postupnog napredovanja. Isto kao i kod Dukana Ahmetija, koji već trenira duže sa seniorima i debitirao je u HNL-u. U pitanju su dva kadeta i svakako ne bi bilo mudro prerano ih ubacivati u vatru, ali da se postupno trebaju pripremati za napredovanje u statusu, to je poželjno.

Dok je Ahmeti ofenzivni vezni, vrlo pokretljiv, tehnički dobar, solidne motorike, Kumar je stoper s dobrom vizijom igre, solidnom tehnikom i staturom dojmljiv. Podsjeća na Rocca Žikovića, koji je kao kadet Istre 1961 transferiran u Red Bull Salzburg. Samo od njega, Perkovića i Bakrara pulski je klub ostvario oko 6 milijuna eura odšteta. U nizu igrača po raznim selekcijama Hrvatske, kojih nije bilo nikad više nego sada, Istra pokazuje da je napravila veliki iskorak u stvaranju igrača...

Porast forme

U tom krugu je i Salim Fago Lawal, vjerojatno jedan od dva-tri najbrža igrača u ligi. Nigerijski U-21 reprezentativac je imao peh sa zdravstvenim teškoćama prije utakmice s Goricom te je proveo dva tjedna na dijagnostičkoj obradi u bolnici. Zdravstveno je posve fit, a nakon desetak dana Lawal je već u zavidnoj fizičkoj formi (nadoknadi). Na treningu ide kao “avion” te će svakako biti važan akter finiša sezone. Kao i Mateo Lisica (20), koji djeluje u porastu forme nakon puha s ozljedama i logične krizne faze sazrijevanja, kao s Tramezzanijem sve bolji Moris Valinčić (21) i Antonio Maurić (20), pa Ville Koski (22). Pritom treba naglasiti da su i većina ostalih još dovoljno mladi (23-24) da naprave važne iskorake...

Pulska tradicija s ‘velikom četvorkom‘

Gostovanje u Osijeku bit će 31. od 2004. kad je Istra 1961 postala prvoligaš. Omjer od 3 pobjede, 7 remija i 20 poraza jasno ukazuje na favoriziranost domaćina. Pogotovo je negativan od 2017., u kojem je Osijek na svom terenu ostvario 13 pobjeda i remi (Garcia era). No, u ukupnom skoru Lige 10, u 43 utakmice Istra ima 10 pobjeda i 14 remija, uz 19 poraza. U Osijeku u 21 utakmici Puležani su upisali 2 pobjede, 5 remija i 14 poraza. Te dvije pobjede bile su u Pamićevoj eri, odmah prve sezone Lige 10 (2013./14.).

Ono što je zanimljivo, u omjeru sa klubovima ‘velike četvorke’, Istra je najuspješnija upravo s Osječanima. U 61 utakmici imaju 32% osvojenih bodova, odnosno 53% pozitivnih ishoda (remi-pobjeda). Najslabiji su s Dinamom (13% bodovi, 26% pozitivni ishod), pa s Rijekom (17%-33%). Drugi skor nakon Osijeka imaju s Hajdukom, i to 28% osvojenih bodova u 61 nastupu, uz 41% pozitivnih ishoda (25 utakmica). (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 21:41