VOJKO BASIC Cropix
KIKS U LOVU NA DINAMO

VIDEO: Čudesna utakmica! Hajduk poveo, primio dva gola u 70 sekundi pa se spasio, pala i dva isključenja

Hajduk nije uspio dohvatiti nova tri boda, na Poljudu je u 28. kolu HNL-a odigrao 2:2 protiv Istre
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2023. 20:23

HAJDUK - ISTRA 1961 2:2 (Mlakar 2., 45.+1./Hujber 20., Bakrar 21.)

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić - Mikanović, Borevković?, Ferro? (od 87. N. Kalinić), Melnjak - Grgić? (od 53. Awaziem), Krovinović? - Pukštas, Benrahou, Mlakar⚽⚽ (od 76. Sahiti) - Livaja?

ISTRA (4-3-3): Majkić? - Hujber⚽, Marešić??, Galilea, Marin - Mlinar (od 90.+5. Bogojević), Petrusenko, Caseres - Kadušić (od 87. Vuk), Bakrar⚽, Mahmoud (od 71. Lisica)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 14,966. Sudac: Ante Čulina (Zagreb).


Hajduk je ponovno zapeo s Istrom, remijem na Poljudu izgubili su dva velika boda u oživljenoj šampionskoj utrci. Da situacija bude još teža, ostali su bez Livaje za sljedeću prvenstvenu utakmicu u Rijeci, jer kapetan Bijelih dobio je treći žuti karton u dvoboju s Puljanima.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Ludu utakmicu gledali smo na Poljudu, punu dramatike, s četiri pogotka u prvom dijelu, dva crvena kartona u drugom dijelu uz poništeni pogodak Hajduku u nastavku.

image
VOJKO BASIC Cropix

Igralo se punih 98 minuta, nije lako, a još manje jednostavno ni sucu Čulini. Bijeli su pali zbog pogrešaka zadnje linije, a kada budu zbrajali gdje su gubili dragocjene bodove u utrci za titulom, pored Istre će stajati poraz i dva remija, čak sedam bodova su prosuli protiv Puljana. Istra praktična i pragmatična, s dva udarca u okvir u prvom dijelu došli su do dva pogotka vrijedna velikog boda.

Počelo je minutom šutnje za Petra Nadovezu, a onda je "zagrmjela" momčad Ivana Leke. Već na isteku druge minute poveli su Bijeli nakon energičnog angažmana Pukštasa, precizne asistencije Livaje i neumoljive realizacije Mlakara.

image
VOJKO BASIC Cropix

Početak iz snova za Bijele, šok na startu za Istru, ali nisu se predali Puljani. Nastavili su igrati kao da se ništa nije dogodilo, makar su u 16. minuti bili na rubu primiti i drugi zgoditak. Mikanović je dugom loptom u prostor izbacio Livaju koji je izašao sam pred Majkića koji je srušio kapetana Bijelih u svom kaznenom prostoru. Međutim, pomoćnik Vuković mahao je zaleđe koje je Čulina potvrdio tek nakon što je strpljivo sačekao detaljnu VAR provjeru.

image
VOJKO BASIC Cropix

I onda se ukazala Istra. U dvije minute Puljani su preokrenuli rezultat. Doduše, uz obilatu pomoć obrane Hajduka. Prvo je kompletna lijeva strana propustila Hujbera, dopustili su desnom beku Istre da se prošeta kroz njihovu polovicu. Nije se pritom ni Lučić proslavio intervencijom udarca koji je imao preciznost, ali ne i izrazitu snagu. Definitivno obranjivo.

Nisu se Bijeli ni posložili nakon prvog, a već su primili i drugi pogodak zahvaljujući lošoj reakciji stopera Borevkovića i Ferra. Alžirski napadač, 22-godišnji Bakrar je 30 metara kontrolirao loptu, a da mu je središnji braniči pritom nisu oteli niti potom blokirati šut kojim je Istra povela 2:1 nakon samo 21 minute igre.

image
VOJKO BASIC Cropix

Hajduk se teško oporavljao, dapače, očekivano je utakmica ušla u nervoznu fazu u završnici prvog dijela. Grgić je na središtu igrališta u 36. minuti napravio prekršaj na Bakraru, a Čulina mu je pokazao žuti karton što je bio signal za erupciju nezadovoljstva hajdukovaca. Livaja je bio najglasniji, prigovarajući se naprosto unio u lice Čulini koji mu je dodijelio javnu opomenu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ipak, tri žuta kartona u jednoj minuti kao da su probudila hajdukovce koji su drugim pogotkom Mlakara poravnali na početku sudačke nadoknade, a zatim su na valu izjednačenja u drugoj minuti dodatka preko Livaje umalo kreirali novi preokret. Ali, obranio je Majkić lukavi udarac ljevicom s 12 metara.

Torcida je hajdukovce ispratila povicima optimizma "hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu". Ali, na startu drugog dijela novi šok, u 13. sekundi nastavka Borevković se zbunio, izgubio loptu na 35 metara od vrata, potom povukao Bakrara s leđa i Čulina je bez razmišljanja izvukao crveni karton.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ostavši bez Borevkovića reagirao je Leko uvođenjem stopera Awaziema umjesto Grgića, a uzbuđenja su se nastavila nizati kao na traci. Hajduk je na oduševljenje odlično ispunjenog Poljuda preko Benrahoua u 54. minuti zatresao mrežu Majkića, ali VAR-om je ustanovljeno zaleđe zbog kojeg je Čulina nakon duge provjere poništio pogodak Marokanca.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ali, Hajduk je dominirao s igračem manje, Bijeli su kontinuirano opsjedali kazneni prostor Puljana. Upravo u trenutku kada su gosti malo predahnuli, Marešić je u 79. minuti zaradio isključenje nakon drugog žutog kartona pa su se snage na terenu poravnale u zadnjih 10-ak minuta.

Uveo je Leko za završnicu i Nikolu Kalinića, tražili su Bijeli pobjednički pogodak, ali u trećoj minuti sudačke nadoknade Vuk je povukao kontranapad, a Mikanović je uspio spasiti veću opasnost.


image
VOJKO BASIC Cropix

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!​

90.+7. - Stiskali su hajdukovci do posljednje sekunde, mora im se priznati golema požrtvovnost i neumorno zalaganje, na kraju je Krovinović još dobio i žuti karton zbog simuliranja, no pomoći nije bilo - Istra je izvukla bod na Poljudu i smanjila Bijelima šanse da dostignu Dinamo. U idućem kolu Hajduk ide na Rujevicu, a Istra u Varaždin.

90.+5. - Taktička izmjena, ulazi Slavko Bogojević umjesto Frane Mlinara.

90.+4. - Sijevnula je kontra Istre, trojica su išla na dvojicu hajdukovaca, no požrtvovno je sprintao Mikanović i presjekao ključno dodavanje.

90.+2. - Zamalo je lopta ušla u gol nakon Krovinovićeva oštrog udarca s ruba šesnaesterca, prošla je Majkiću kroz ruke i kroz noge, međutim uspio ju je nekako dohvatiti vratar Istre prije nego je prešla gol-liniju.

90.+1. - Nova pogreška Hajdukove obrane. Bakrar je ukrao jedno dodavanje i izbio sam pred Lučića koji se dobro snašao pa mu oteo posjed.

image
VOJKO BASIC Cropix

90. - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

88. - Vratar Lovro Majkić odugovlači s izvođenjem prekida još od prvoga poluvremena, sad mu je konačno sudac Čulina dao žuti karton.

87. - Leko sve karte baca u napad. Umjesto braniča Ferra ulazi prekaljeni ofenzivac Nikola Kalinić. Kod Istre će u igru Matej Vuk umjesto Kadušića.

84. - Još jednom gađa Livaja glavom pored gola, ovog puta nije bio u zaleđu, ali neće ga gol pa neće...

83. - Livaja promašuje još jedan zicer, s pet metara gađa glavom, a Majkić to hvata... No, opet je kapetan Hajduka bio u zaleđu, ovo je ukupno 11. zaleđe na susretu.

79. - CRVENI KARTON ZA ISTRU! Marešić je grubo s leđa startao na Livaju i srušio ga na tlo. Sudac Čulina ekspresno mu je pokazao drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton! Marešić se iz nekog razloga čudi toj odluci, no sve je jasno, morat će se zaputiti prema svlačionici... I Hajduk i Istra sada igraju s desetoricom igrača!

76. - Izlazi dvostruki strijelac Jan Mlakar, mijenja ga Emir Sahiti.

image
VOJKO BASIC Cropix

72. - Zicer Hajduka! Livaja je opet izbio sam pred Majkića koji brani tu stopostotnu šansu! Međutim, ovo je sad već jubilarno 10. zaleđe na utakmici.

71. - Ulazi Mateo Lisica umjesto Abdallahija Mahmouda.

70. - Zabilježimo i Bakrarov pokušaj glavom koji prolazi pored gola, ali vjerojatno je bio u zaleđu.

image
VOJKO BASIC Cropix

69. - Neumorni su hajdukovci, izgaraju od želje za novim pogotkom i s igračem manje uporno vrše stalan pritisak na posljednju liniju Istre koja se zasad disciplinirano brani. Trener Gonzalo Garcia sprema prve promjene.

66. - Smatrali su igrači Hajduka da je netko od nogometaša Istre igrao rukom u šesnaestercu, no bilo je to ipak izvan kaznenog prostora. Benrahou je i taj prekid izveo, a nakon gužve u šesnaestercu atraktivno je Ferro pokušao škaricama iznenaditi Majkića - otišlo je to daleko od gola.

61. - Sjajno je gađao Benrahou iz tog slobodnjaka, prošao je udarac vrlo blizu Majkićeve vratnice.

60. - Benrahou je izvozao obranu Istre i uposlio Pukštasa čiji je udarac blokiran. Prethodno je bio prekršaj na Marokancu pa će to biti slobodnjak u zoni udarca.

image
VOJKO BASIC Cropix

56. - GOOOL! Što se tu sve dogodilo... Livaja je pronašao Pukštasa koji glavom pogađa vratnicu! U nastavku Melnjak dodaje Benrahouu koji s dva metra pogađa prazan gol!

ALI, PONIŠTEN JE POGODAK! Benrahou je ipak bio u nedozvoljenoj poziciji prilikom Melnjakova dodavanja. Kakva drama na Poljudu...

image
VOJKO BASIC Cropix

53. - ‘Žrtvovan‘ je Lukas Grgić zbog Borevkovićeva isključenja. On će na klupu, zamijenit će ga Chidozie Awaziem.

49. - Šansa Bijelih! Grubu pogrešku obrane Istre nije uspio iskoristiti Mlakar, njegov udarac s desetak metara prohujao je pored suprotne vratnice...

48. - Mlinar je izveo taj slobodan udarac koji je skrivio Borevković, pogodio je samo nekoga u živome zidu.

46. - DIREKTAN CRVENI KARTON ZA HAJDUK NAKON SAMO 15 SEKUNDI IGRE U NASTAVKU! Borevković se zaigrao u obrani i ‘zaboravio‘ na loptu, krade mu je Bakrar, a branič Hajduka ga ruši i sudac Čulina pokazuje mu izravan crveni! Katastrofalna reakcija Tonija Borevkovića, u velikim je sada problemima Hajduk...

46. - Vraćamo se na Poljud. Nema promjena u sastavima.

image
VOJKO BASIC Cropix

image
VOJKO BASIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Kakva utakmica na Poljudu! Svega smo se nagledali u prvome dijelu, od majstorskih poteza, grubih prekršaja i sjajnih obrana vratara pa do pravog vatrometa golova... Mlakarovu ranu egzekuciju anulirali su, i u prednost pretvorili, Hujber i Bakrar, da bi ofenzivac Hajduka svojim drugim pogotkom vratio susret u egal. A još je 45 minuta pred nama!

image

Ivan Leko i Gonzalo Garcia

VOJKO BASIC Cropix

45.+3. - Šansa Hajduka! Livaja je dočekao jednu ‘svijeću‘ u šesnaestercu i gađao iz voleja isprve, a Majkić se istaknuo fantastičnom refleksnom obranom!

45.+1. - GOOOL! Benrahou je sjajno izveo slobodnjak blizu korner zastavice i ‘u trepavicu‘ pogodio Mlakara koji glavom pogađa za 2:2!

45. - Četiri minute sudačke nadoknade na Poljudu.

44. - Vratar Majkić uporno odugovlači s izvođenjem gol-auta, sudac ne reagira, ali zato reagira Torcida gromoglasnim koncertom zvižduka.

39. - Marešić klasičnim ‘body-checkom‘ zaustavlja Mlakara pa Čulina i njemu pokazuje žuti karton. Raste nervoza na Poljudu, s tribina odjekuju salve zvižduka.

37. - Kakva eskalacija sukoba na Poljudu! Prvo Grgić grubo ruši Caseresa (prvi žuti karton), nakon toga Ferro u bijesu napucava loptu (drugi žuti), da bi potom zbog prigovora ‘požutio‘ i Livaja. Kapetan Hajduka zbog toga neće moći igrati u idućem kolu protiv Rijeke na Rujevici.

image
VOJKO BASIC Cropix

35. - Prvi žuti karton nije dobio nitko od igrača, nego trener Gonzalo Garcia na klupi Istre.

30. - Iako hajdukovci gube nakon šokantnog preokreta, navijanje Torcide ne staje od samoga starta. Prema procjenama, oko 14.000 gledatelja je na poljudskim tribinama.

27. - Grub start Ferra na Bakraru prošao je bez opomene.

25. - Krovinovićev pokušaj izvana uspijeva mirno ukrotiti Majkić.

23. - Ukazuje se pomoć Hujberu koji je nastradao u zračnom duelu s Pukštasom, čini se da mu je potekla i krv s čela... Trajao je kraći prekid pa će Čulina to vrijeme morati nadoknaditi.

image
VOJKO BASIC Cropix

21. - GOOOL! Još jedna katastrofalna reakcija Hajdukove obrane! Bakrar je lakoćom prošao Borevkovića i Ferra te potom opalio s vrha šesnaesterca, a lopta se od grede odbila u gol... Spektakularan pogodak za ekspresan preokret, 2:1 vodi Istra! Samo 70 sekundi trebalo je nogometašima Istre da preokrenu rezultat.

20. - GOOOL! Nevjerojatna pogreška obrane Hajduka, Hujber se prošetao od kojih tridesetak metara pa sve do šesnaesterca Hajduka a da nitko na njega nije izašao... Zatim je opalio ljevicom, a vratar Lučić neobjašnjivo loše reagirao i lopta se zakotrljala u mreži! Šok za Hajduk, 1:1 je na Poljudu!

image
VOJKO BASIC Cropix

16. - Novo zaleđe Hajduka, opet je Livaja u glavnoj ulozi. Prihvatio je dugačko Mikanovićevo dodavanje i izbio sam pred Majkića koji ga ruši u šesnaestercu, no sudac je - i nakon VAR provjere - označio da se radilo o nedozvoljenoj poziciji.

15. - Krovinović grubo griješi i daje loptu u noge Bakraru, ofenzivac Istre majstorskim se driblingom riješio Grgića, međutim naknadno ga sustiže baš Lukas Grgić i zaustavlja opasnu akciju gostiju.

image
VOJKO BASIC Cropix

12. - Zaiskrilo je između Mikanovića i Mahmouda nakon što je ofenzivac Istre rukom u lice faulirao braniča Hajduka, sudac Čulina samo je usmeno opomenuo mauritanskog nogometaša.

10. - Nastavlja se visoki pritisak hajdukovaca, no dvaput su domaći ofenzivci ušli u zaleđe - maloprije Livaja, a sada i Pukštas.

image
VOJKO BASIC Cropix

2. - GOOOL! Ofenziva od samog starta vrlo je brzo urodila plodom... Pukštas presijeca jedno dodavanje, a Grgić daje u stranu za Livaju koji maestralnom dijagonalom pronalazi Mlakara čija efektna egzekucija ostavlja obranu Istre bez šanse. Kratko se još provjeravalo je li eventualno bilo zaleđe, međutim sve je čisto i Hajduk vodi 1:0!

18.10: Počela je utakmica na Poljudu. Glavni je sudac Ante Čulina iz Zagreba.


>>> Stigli su sastavi!

Trener Hajduka Ivan Leko u ovom susretu ne može računati da ozlijeđene Dominika Prpića, Anthonyja Kalika, Marka Capana i Luku Vuškovića, kao ni na Lovru Kalinića i Josipa Eleza koji su već odavno izvan stroja. Emir Sahiti vratio se u kadar, ali još se nije sasvim oporavio od ozljede, zbog čega susret započinje s klupe.

Kako doznajemo, Luka Vušković dobio je udarac na treningu, ali trebao bi biti spreman za idući susret koji je na rasporedu već u srijedu, polufinale Kupa protiv Slaven Belupa.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 04:18