DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE MODRIH

Video: Dinamo pobjednički u Puli, pogledajte kako je ljubimac navijača s dva gola srušio Istru na Drosini

Dinamo je na gostovanju u Puli u 22. kolu HNL-a svladao Istru 1961 s 2:1
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 06. veljača 2022. 19:18

ISTRA 1961 - DINAMO 1:2 (Mišković 45'+2' / Oršić 30', 55' p.)

ISTRA 1961 (4-1-4-1): Lučić - Hujber (od 50. Mahmoud), J. Silva (od 84. Rovis), Einar Galilea, Perković - Perera (od 90.+2. Ivančić) - Lisica, Caseres, Mlinar (od 84. Blagojević), Mišković (od 90.+2. Moura) - Drena Beljo

DINAMO (3-5-2): Livaković - Šutalo, Theophile-Catherine, Franjić - Ristovski, Ademi, Mišić, Bočkaj (od 78. Štefulj), Ivanušec (od 78. Bulat) - Andrić (od 54. Petković), Oršić (od 87. Baturina)

PULA - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 1,408. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Teže od očekivanog kvalitetniji Dinamo je ostvario pobjedu na Drosini. U utakmici u kojoj će biti repova zbog suđenja Lovrića, Istra je pružila vrlo dobar otpor čak i s igračem manje…

Prošlo gostovanje Dinama u Puli, u prosincu, nije izazvalo neko uzbuđenje domaće publike. Vjerojatno iz razloga što Istra nije djelovala nešto dobro, a Dinamo je uvjerljivo jači. No, u igri se nisu vidjele te razlike i gledalo se uzbudljivih 90 minuta plus duga nadoknada, u kojoj je Dinamo slavio s 2:0.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

Zato se za nedjeljnu utakmicu osjetila puno bolja atmosfera. Ne samo zbog većeg broja gledatelja nego prošle utakmice, nego i zbog forme koje su akteri pokazali u nastavku prvenstva. Istra je nakon izvrsne igre svladala Goricu i to je pojačalo povjerenje publike. Dinamo je pak nadigrao Rijeku i potvrdio se kao prvi favorit prvenstva. Rezultat svega je da smo na Drosini, konačno, nakon duže vremena udisali atmosferu od prije nekoliko godina kada je nogomet bio praćeniji…

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

Iako se možda očekivalo da utakmica neće biti tako neizvjesna kao prošla, nakon prvih 45 minuta bila je paradoksalna situacija. Naime, Dinamo je izgledao bolje nego u prosincu, imali su dominaciju nad Zeleno-žutima od početka utakmice, ali se na odmor išlo u egalu. To je samo potvrdilo da napredak igre Garcijine momčadi nije slučajnost. Puljani su već u 7. minuti imali veliku šansu, ali je nakon Hujberova centaršuta Beljo iz blizine bio nespretne reakcije i njegov "šut" je završio Livakovićevim mirnim zagrljajem lopte. Na drugoj strani Modri su pritiskali, bili su opasni pogotovo u brzoj tranziciji te na centaršute iz kornera. U više se navrata Istra spašavala, jednom je Silva to učinio na gol-liniji, no u 30. minuti nije bilo pomoći. Ristovski je odlično ubacio na drugu stativu, Oršić glavom pucao tako da je Caceresov pokušaj spašavanja sigurnog pogotka završio njegovim "pečatiranjem".

Dinamo jest nastavio s pritiskom, a očito je da su Kopićevi igrači imali zadatak da spriječe u startu razvoj Istrine igre. Visoki presing činio je problem Zeleno-žutima, a kad su ga uspijevali proći, onda nisu bili uvjerljivi u kontri. Nisu imali dovoljno brzine, a bilo ih je i manje u završnici. Garcia je odlučio da onda prebaci Lisicu na lijevu stranu, Miškovića više u sredinu nego na desni bok, gdje je onda Hujberu preostalo da probija. Činilo se da to neće biti moguće zbog brojčano više Modrih braniča. Bilo je tako do minute sučeve nadoknade. Mišković je sjajno sačuvao loptu na centru, Mlinar je uposlio Hujbera na desnom krilu. Djelovalo je da će Ivanušec uspjeti zaustaviti napad Istre, ali uporni Hujber mu je izmigoljio, a Franjić nije stigao pokriti kada je ušao u kazneni prostor a onda sjajno vratio Miškoviću blizu kreča. Napadač Istre je smirio loptu i jakim udarcem svladao je Livakovića.

Nastavak je krenuo velikim hendikepom za Istru. Hujber je nakon prvog sprinta osjetio "ložu" i morao je vani. Obzirom na njegovu hitrinu i važan učinak u igri, to je bitno oslabilo Garcijinu postavu. Pogotovo je teško postalo kada je ubrzo sudac, u neujednačenom kriteriju procjene prekršaja, pustio akciju u kojoj je Ademi uzeo loptu Pereru, a u nastavku se razvio kazneni udarac za Modre.

Oršić je sigurno realizirao jedanaesterac i tu je praktično utakmica bila prelomljena. Da to neće biti večer Puljana simbolički se pokazalo i nakon šuta Miškovića u 57.minuti, kada je pogodio prečku. Isključenje Caceresa, kao primjer neujednačenih sučevih kriterija, bilo je samo potvrda…


image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Dvije zamjene radi Urugvajac u sudačkoj nadoknadi kako bi barem na neki način iznenadio Modre. Ušli su Lucas Moura i Antonio Ivančić, s terena će strijelac Mišković i Perera.

90' - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade.

87' - Mijenja opet Kopić. Ušao je Martin Baturina umjesto dvostrukog strijelca Mislava Oršića.

85' - Ristovski ruši Rovisa i opravdano dobiva žuti karton. Odmah je podigao ruku Dinamov branič i priznao da je kriv...

84' - Dvije promjene radi i Gonzalo Garcia.Iz igre će Joao Silva i Frano Mlinar, ulaze Mihael Rovis i Slavko Blagojević.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

83' - Kakva šansa za Modre! Petković pronalazi Oršića, ovaj ostavlja za Ademija, a udarac kapetana Dinama odlazi preko gola!

81' - I NIŠTA OD JEDANAESTERCA! Lovrić je nakon pregledavanja VAR snimke procijenio da je Petković počeo padati i prije kontakta s Joaom Silvom te je potom pokazao žuti karton Bruni Petkoviću zbog simuliranja.

78' - Dvostruka promjena kod Dinama. Ušli su Daniel Štefulj i Marko Bulat umjesto Bočkaja i Ivanušeca.

78' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Joao Silva u kaznenom prostoru ruši Brunu Petkovića i sudac Lovrić pokazuje na bijelu točku! Ali Lovrić provjerava ipak VAR snimku!

75' - Petkovićev pokušaj sada blokira obrana Istre.

70' - Nova šansa za Modre! Ristovski je dobro centrirao za Oršića čiji udarac s pet metara brani Lučić!

67' - Došlo je do okršaja između Mahmouda i Dominika Livakovića. Mauritanac je napucao loptu nakon što je sudac označio prekršaj na Theophileu, a Dinamov ga je vratar pozvao na red primivši ga za dres i očitavši mu bukvicu. Lovrić je obojici podijelio žute kartone.

64' - CRVENI KARTON ZA ISTRU! Caseres je neoprezno i vrlo opasno startao na Franjića... Sudac Zdenko Lovrić pokazao je Argentincu drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

61' - Došlo je do nezgodnog sudara Arijana Ademija i Joaa Silve! Dinamov kapetan izvukao je deblji kraj, čini se da je koljeno u pitanju, ukazuje mu se pomoć izvan terena. Joao Silva nastavlja s igrom.

58' - TRESE SE GREDA, ISTRA ZAMALO DOŠLA DO NOVOG IZJEDNAČENJA! Mišković je neočekivano, s gotovo 30 metara uz aut-liniju, iz okreta opalio po golu... iznenadilo je to i Livakovića, a lopta je odsjela na gredi!

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

55' - GOOOL! Oršić mirno zabija s bijele točke pod gredu i Dinamo vodi 2:1!

54' - Mijenja i Kopić. Ušao je Bruno Petković umjesto Komnena Andrića.

53' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Perković je srušio Andrića, a Lisica sekundu prije i Ademija. Sudac Lovrić odmah je pokazao da je riječ o najstrožoj kazni. Pritom je i Perkoviću pokazao žuti karton.

51' - Šansa za Modre! Oršićev udarac izbija Lučić izvan šesnaesterca, ali samo do Ristovskog... međutim, Makedonac ne koristi tu priliku i šalje loptu daleko na tribine.

50' - Hujber je već izvan igre, mijenja ga mauritanski veznjak Abdallahi Mahmoud.

49' - Caseres je grubo startao na Bočkaja i opravdano dobio žuti karton.

47' - Nevolje za trenera Gonzala Garciju. Hujber je u jednome trenutku samo sjeo uz rub travnjaka i pokazao da ne može nastaviti.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Aldo Drosini. Nema promjena u sastavima.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dobro su Puljani ušli u susret, nekoliko puta i zaprijetili, no nakon toga krenuo je Dinamo po pogodak. Redale su se prigode, gol je visio u zraku, a koncentracija je obrani Istre pala kada je Oršić udarcem glavom isprovocirao autogol Facunda Caseresa. Modri su nastavili napadati, iznimno su raspoloženi Oršić i Bočkaj u dosadašnjem dijelu susreta, međutim Lučić je bio na visini zadatka. U posljednjim sekundama Hujber je probio posljednju Dinamovu liniju, a Mišković zatresao Livakovićevu mrežu za obećavajućih 1:1 uoči nastavka.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

45'+2' - GOOOL! Hujber je prošao desnom stranom pored Ivanušeca i probio obranu Modrih, a zatim idealno uposlio Miškovića koji preciznim udarcem pogađa pored nemoćnog Livakovića... Istra dolazi do izjednačenja u posljednjim sekundama prvoga dijela!

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - Žuti karton Ivanušecu zbog napucavanja lopte nakon sučeva zvižduka.

37' - I dalje traje pritisak Modrih. Redaju se korneri Dinama, s jedne strane sijevaju projektili Mislava Oršića, a s druge Petra Bočkaja... Lučiću, izdrži!

34' - Probao je Perera iznenaditi Dinamovu obranu, no njegov pokušaj s desne strane završava u bloku.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix

30' - GOOOL! Nova gužva u šesnaestercu Istre ovog je puta urodila plodom... Ademi je zakuhao, Ristovski prebacio do Oršića, a Dinamov krilni napadač glavom isprovocirao lošu Caseresovu reakciju koji pogađa vlastitu mrežu. Modri vode 1:0! Čini se da se gol ipak piše Mislavu Oršiću.

28' - Tri prilike Dinama u jednoj minuti! Prvo je Oršić šutirao izravno iz kornera, a Lučić dobro obranio, zatim je skinuo i Ademijev pokušaj glavom, da bi na kraju obrana raščistila situaciju u kojoj je Šutalo tražio Theophilea na drugoj vratnici...

21' - Lisica sada bježi obrani Dinama, međutim bio je u nedozvoljenoj poziciji i ne bi pogodak niti bio priznat...

15' - Nova uzbuđenja u Puli! Nakon krasne uigrane akcije iz slobodnjaka Livaković stiže do lopte prije Miškovića... a zatim Dinamova 'jedinica' šalje dugačku loptu preko cijelog terena za Bočkaja, a na suprotnoj strani Lučić stiže na vrijeme izbiti sa strane! Kakav tempo na Drosini...

12' - Dvije velike prilike za Dinamo! Andrić pronalazi Ristovskog na šest-sedam metara kojega uspijeva s leđa omesti Mlinar... u nastavku oštro šutira Bočkaj, a Joao Silva čisti s gol-linije!

9' - Dobar Oršićev udarac s ruba šesnaesterca uspio je ukrotiti Lučić.

7' - Sjajna šansa za Istru! Drena Beljo je nakon Hujberova ubačaja prsima pokušao ugroziti Livakovića, no dobro se snašao Dinamov vratar... u nastavku Perera kasni na jedan start i grubo ruši Ristovskog. Opravdani žuti karton!

1' - Počela je utakmica na Aldo Drosini. Glavni je sudac Zdenko Lovrić iz Đakova.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. rujan 2024 00:27