Slavlje igrača Dinama

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
MODRI POBJEGLI KONKURENCIJI

VIDEO: Golijada, pregršt šansi, jedna od Dinamovih akcija sezone i Oršić show! Pogledajte i gaf gostiju

Aktualni prvak bez problema je riješio još jednu prvenstvenu prepreku na putu do nove titule.
Piše: Sportske novosti/Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2022. 19:55

DINAMO - ISTRA 1961 3:0 (Oršić 8', 45+1', Emreli 50')

Zagreb. Stadion u Maksimiru. Gledatelja 2607. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik). Pomoćnici: Mihalj i Perica. Četvrti sudac: Pajač. VAR: Lovrić. AVAR: Tomas. Delegat: Smokrović.

DINAMO: Livaković - Theophile, Šutalo, Franjić (od 46. Ristovski) - Špikić (od 63. Ivanušec), Ademi (od 71. Gojak), Mišić, Tolić (od 63. Baturina), Bočkaj - Emreli (od 71. Petković), Oršić. Trener: Željko Kopić.

ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Silva, Perković (od 46. Blagojević), Rovis - Mlinar (od 75. Maurić), Perera, Caseres (od 59. Abdallahi) - Bande, Beljo (od 89. Đukić), Mišković (od 75. Kapitanović). Trener: Gonzalo Garcia.

Žuti kartoni: Lučić (41 - nesportska igra), Perković (45 - preoštar start).

Dinamo se uvjerljivim trijumfom nad Istrom 1961 zagrijao za veliki derbi na Poljudu s Hajdukom u srijedu. Korak po korak, ciglicu po ciglicu Kopićeva momčad gradi temelje za svoju obranu naslova prvaka. Znali su se Modri mučiti ove sezone protiv tzv. "malih", ali danas je ipak sve bilo riješeno u prvom poluvremenu. Nije to opet bila neka briljantna partija Dinama, ali o tome se ne treba previše raspravljati jer se pobjeđuje, a to je najvažnije u ovoj utrci za naslovom. Ne samo da se pobjeđuje, nego su plavi dečki danas bili i jako efikasni. Praktički su iskoristili sve svoje prilike, što je sjajno saznanje za Kopića pred El Croatico.

Pogodak Oršića za 1:0


Modri imaju pobjednički gard, dovoljnu kvalitetu da se snalaze u situacijama kad izgleda da bi mogli zapeti, popiknuti se. Tako se zapravo osvajaju naslovi. Možda smo ponekad i prekritični kad su Modri u pitanju, kad se radi o igri. Jer svaka igra koja donosi rezultat je - dobra. Može nam se nekad sviđati više, nekad manje, ali pamte se pobjede. A ima Kopićeva momčad i Mislava Oršića, koji će pogoditi kad treba. Danas je Orša zabio dva pogotka i tako se izjednačio sa Soudanijem na ljestvici najboljih Dinamovih strijelaca protiv Puljana. Bio mu je to šesnaesti nastup protiv Istre i deveti pogodak, baš koliko ima i spomenuti Soudani. Izjednačio se sa sjajnim alžirskim napadačem i na ljestvici najboljih strijelaca Prve HNL. Obojica su zabili po 69 golova i dijele 16. mjesto.

Pogodak Oršića za 2:0


Gledali smo utakmicu u kojoj je prvo poluvrijeme bilo podosta rastrgano, s dosta grešaka u dodavanjima, ali u nekim trenucima je bilo uzbudljivo. Modri su već na samom početku dobili poklon za Uskrs. Zeko koji je donio poklon bio je Mauro Perković koji je neshvatljivo pogriješio. Taj pogodak je Modrima skinuo pritisak, ipak je bilo lakše igrati s vodstvom nego bez njega. Nije nakon tog poklona Modrima bilo nekih šansi, uglavnom se priča odigravala na sredini travnjaka. Zapravo, najbolju šansu ili bolje rečeno polušansu imala je Istra. Nakon centaršuta Belje, volejem je pokušao Mišković. U međuvremenu smo gledali muke kapetana Modrih Arijana Ademija koji je često bio na travnjaku, dobro su ga tukli, ponekad je izgledalo da šepa, da se teško kreće. No, Ademi k'o Ademi, i kad izgleda kao boksač pred nokaut, uzdigne se poput Feniksa i onda on dijeli "udarce". Danas je sudjelovao kod dva pogotka Dinama, Oršić mu mora platiti kavu za svoja dva.

Pogodak Emrelija za 3:0


U samoj završnici prve dionice, u zadnjih nekoliko minuta bilo je uzbudljivije nego do tada. Prvo je Emreli odlično pucao s visine šesnaesterca, ali Lučić je fino obranio. Ima taj Azer odličan udarac, onaj pogodak na Rujevici nije bio slučajan događaj. Već na početku druge dionice, Emreli je i zabio pogodak, odigrao je baš dobru partiju. Da, možemo ustvrditi da je sve bolji i bolji, da se s vremenom pokazuje kao pojačanje. Trebalo mu je vremena za prilagodbu, uspio je i eto ga u sve boljem svjetlu. Kad je izlazio iz igre, ispraćen je velikim pljeskom, preko noći postao je ljubimac navijača.

Valja zabilježiti i veliki pljesak Maksimira kad je nakon nešto više od sat vremena igre na travnjak ušao Luka Ivanušec. Navijači su ga pozdravili aklamacijom, od njega se očekuje veliki doprinos u završnici prvenstva. Povratak sjajnog veznjaka velika je stvar za Modre. Dobra vijest za Dinamo je i što nijedan igrač kojem je prijetio treći žuti karton uoči derbija na Poljudu danas nije zaradio javnu opomenu.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Maksimiru, Dinamo je ostvario željeno i zacrtano, rutinskom pobjedom protiv Istre pobjegao je konkurenciji u borbi za titulu prvaka.

90' Žuti karton za Abdallahija i podatak o tri minute sudačke nadoknade.

89' Posljednja promjena u redovima Istre, umjesto Belje ulazi Đukić.

84' Kakav pas Ivanušeca za Gojaka, BiH-veznjak još jednom promašuje. Bilo je označeno zaleđe.

81' Desetak minuta do konca, sada se igra, rekli bismo, tek da se završi. Nije tajna da igrači jedva čekaju kraj dvoboja, jasno je to vidljivo.

76' Maurić umjesto Mlinara, a izlazi i Mišković kojeg mijenja Kapitanović.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

75' Lijepa šansa za Gojaka nakon dobrog centaršuta Oršića, ušao je Gojak iz drugog plana, ali završnica nije bila baš najbolje izvedena.

72' Umjesto Emrelija, u igru za posljednjih 20-ak minuta ulazi Bruno Petković. Na odmor će i Ademi kojeg mijenja Gojak.

68' Nakon dugo vremena probala je i Istra. Mišković je odapeo, nije bilo tu problema za Livakovića.

64' Evo Luke Ivanušeca, i to umjesto sjajnog danas Darija Špikića. Baturina pak ulazi umjesto Tolića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

62' Agilan je Ristovski od svog ulaska, Dinamo ne žuri, ima ugodnu prednost i igru na ulasku u zadnjih pola sata dvoboja.

59' Na teren će uskoro ući Ivanušec i Baturina, Kopić je spremio svog povratnika... Kod Istre ulazi Abdallahi umjesto Caseresa.

53' Gledao je VAR jedno vrijeme situaciju kod pogotka za 3:0, ali sve je bilo čisto. Mogla bi ovo biti duga večer za Puljane, nastave li Modri istim ritmom.

50' GOOOOOL! Dinamo ima 3:0! Oršić je potegao, Lučić to obranio, ali odbijanac skuplja Emreli i zabija treći pogodak večeras. Sjajan pas Bočkaja svemu je prethodio, brzo je lopta nakon one Beljine i Blagojevićeve akcije prešla na drugu stranu.

49' Beljo je dopremio loptu do kaznenog prostora Dinama, lopta je potom stigla na udarac Blagojeviću izvana, no odlazi to visoko preko Livakovićeva gola.

48' Ubačaj Ristovskog kupi Lučić, Istra je zbijena u svojih dvadesetak metara, a Dinamo je žustro krenuo.

46' Kreće nastavak dvoboja, kod Dinama ulazi Stefan Ristovski umjesto Franjića. Modri bi se dakle, trebali vratiti u formaciju s četiri braniča. I Istra radi svoju prvu zamjenu. U svlačionici je ostao Perković, umjesto njega na terenu je Blagojević.

POLUVRIJEME: Kraj prvog dijela na Maksimiru. Zaista krasnom akcijom završeno je prvo poluvrijeme, Dinamo ima zasluženu prednost nad Istrom nakon velike dominacije na terenu.

45+1' GOOOOOL! Kakva DInamova akcija! Munjevita tranzicija Modrih, Ademi je još jednom asistirao za Oršića. Ali, dobar dio posla napravio je Špikić po desnoj strani. Puštena je bila prednost nakon faula nad Tolićem, treba pohvaliti i suca Kulušića za puštenu prednost...

43' Bit će novi korner za Dinamo nakon što Bočkajev oštar ubačaj s lijeve strane nije našao nikoga od Modrih u sredini.

41' Emreli! Evo je! Krasan prodor Špikića po desnoj strani, nakon kratke gužve pucao je Emreli s ruba kaznenog prostora, ali sjajno to brani Lučić.

39' Gosti su kratko igrali s desetoricom, dosta je kontakata danas među igračima, ima i onih koji iziskuju pomoć medicinskih timova. No, hoćemo li vidjeti još kakvu prigodu do kraja prvog dijela?

36' Još jedna dobra Dinamova akcija, Oršić nalazi Ademija koji šalje loptu u sredinu, no tamo je Perković koji to čisti i izbija u korner.

32' Dobar pas Oršića za Emrelija, i ovo je Lučić pročitao. Bilježimo i malu grešku Caseresa od kojeg se lopta odbila i otežala posao pulskoj obrani.

29' Pola sata igre za nama, vodi Dinamo, a čuje se pjesma 20-ak Istrinih navijača na južnoj tribini.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

25' Dobra duboka lopta u prostor prema Emreliju, primijetio je Lučić gdje će to ići pa je brzom reakcijom istrčao i pokupio loptu.

22' Prvi pokušaj Istre nakon udarca Miškovića, a onda i nova ozljeda Ademija. Već treća danas, sada je na njega startao Hujber.

18' Sve je OK i s Franjićem, a na Maksimiru se unatoč dosta lošem vremenu i Velikom Petku zbog kojeg na tribinama nisu Bad Blue Boysi okupio pristojan broj gledatelja.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

16' Još malo praznog hoda, leže na terenu Mišković i Franjić nakon jednog njihovog kontakta. Dinamov branič izvukao je nešto deblji kraj, Dinamovi liječnici su u akciji...

14' Bočkajev korner, a onda i ubačaj za Oršića iz igre, pa gostujući blok na njegovom udarcu... Modri napadaju još jače nakon postignutog pogotka.

12' Pokušaj Istre u kojem je Beljo bio blizu lopte i eventualnog duela s Livakovićem, no Dinamov vratar bio je brz u istrčavanju i neutralizirao je opasnost.

10' Neće onakve greške u dodavanjima u suparničkim kaznenim prostorima opraštati Ademi i Oršić... Istra se od starta povukla, djelovalo je to dosta dobro u pulskoj obrani, no onda je puklo.

8' GOOOOOL! Vodi Dinamo. Eto, taman kad smo pokudili igru, dogodio se prvi pogodak danas. Velika pogreška Perkovića u Istrinoj obrani, natrčao je Ademi na tu presporu loptu za Lučića. Istrin čuvar mreže Ademijev je zicer obranio, ali natrčao je Oršić i zakucao u mrežu za 1:0.

7' Od igre zasad nismo vidjeli - apsolutno ništa. Dinamo drži loptu, igra se uglavnom oko centra s tek pokojim izaslkom Modrih prema naprijed, zasad bez ikakvog posla za Lučića na golu Istre.

4' S Ademijem će, čini se, biti sve u redu, a novi sudar Špikića i Perere se dogodio. Sada neće biti potreban ulazak liječničke službe.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

2' Prvi malo žešći start Belje na Ademija u središnjem krugu igrališta, odmah je Kulušić naznačio prekršaj, a Dinamovom kapetanu već se pruža liječnička pomoć.

18.00 Utakmica na Maksimiru je počela. Sudac Dario Kulušić dao je znak da se može krenuti.

>>> Petković ostao na klupi // piše: Davorin Olivari

Trener Željko Kopić napokon je prelomio. Brunu Petkovića ostavio je na - klupi za pričuve! Upravo je to, hoće li Bruno biti u udarnom sastavu ili ne, bilo najzanimljivije pitanje prije današnje utakmice. Makar se o njemu raspravljalo i mnogo ranije. Mnogi su govorili da je Petković zapravo uteg oko nogu Kopića. Iako je u njega imao maskimalno povjerenje, iako je stalno govorio da je on jedan od glavnih i krucijalnih igrača njegove momčadi, trener Modrih je na kraju odustao. Ne od Petkovića kao igrača, već od Petkovića kao startera. Neuvjerljive igre koštale su bivšeg reprezentativca pozicije u momčadi.

image
DAMIR SKOMRLJ/CROPIX Cropix

Naravno, ništa to ne mora značiti. Možda već u slijedećoj utakmici na Poljudu, tog 20. travnja Petko bude dio udarne momčadi. Tko zna je li mu Kopić današnjim izostavljenjem iz prvih jedanaest poslao nekakvu poruku, recimo; moraš bolje, jer više nisi siguran za najbolji sastav'. A možda ga je želio i malo psihološki odmoriti prije velikog derbija s Hajdukom.

Vijdeti ćemo status Petkovića već za nekoliko dana, oči su uprte na Poljud. Bez obzira što u zadnje vrijeme nudu jako malo, ipak je on jaka karika Modrih u utrci za tiutulom prvaka.

>>> Uoči početka dvoboja podsjetimo se netom završenog murala u Resniku, u počast Mislavu Oršiću koji u prvih 11 počinje i današnju utakmicu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

>>> Stigli su sastavi za današnju utakmicu! Doduše, Istrin još čekamo... Bruno Petković kreće s klupe, u igri će od prve minute biti Marko Tolić. Svoje je mjesto na klupi našao i Luka Ivanušec, koji se polako vraća nakon ozljede.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 05:05