TOMISLAV KRISTO Cropix
SPEKTAKL U TUROPOLJU

VIDEO: Istra opasno prijetila, tresla vratnice, pa doživjela šok, Gorica uzela sva tri boda u završnici

Gorica je pobjedom preskočila Lokomotivu i sada je osma na ljestvici, dok je Istra 1961 ostala sedma
Piše: Toni Roić, Vito TomasObjavljeno: 27. listopad 2024. 20:30

Gorica - Istra 1:0 (Šlogar 84.)

GORICA: Banić - Mikanović, Maloča, Leš🟨 - Majstorović, Pršir, Pajaziti (od 9. Kapulica🟨 (od 88. Steenvoorden)), Štiglec (od 70. Krizmanić) - Dju (od 70. Šlogar⚽), Ndockyt (od 88. Pavlović) - Kolar

ISTRA: Majkić - Marešić🟨, Koski, Iovu - Valinčić, Kadušić (od 77. Ćalušić), Lekweiry🟨, Heister - Lisica, Gagua, Vuk (od 73. Filet)

Pogodak Šlogara za pobjedu pogledajte OVDJE.


Baš kao i protiv Slavena Belupa, Martin Šlogar je bio zlatna rezerva Gorice i ušavši s klupe postigao je u 84. minuti jedini i pobjednički pogodak protiv Istre 1961. Puljanima ostaje žal što je vratnica dvaput zaustavila njihove udarce kada su pucali Dario Marešić i Mateo Lisica.

Prije početka velikogoričkog dvoboja mala svečanost s uokvirenim dresovima za Krešimira Krizmanića i Ivana Banića, prvi je odigrao 150 utakmica za Goricu kroz svih sedam prvoligaških sezona, a vratar iz Sinja njih 100. Uvodne minute nisu bile najsretnije za Turopoljce jer se u duelu s Kadušićem ozlijedio Adrion Pajaziti, a zamijenio ga je već u 9. minuti Luka Kapulica. Prije toga Puljani su s igračem više stvorili čisti zicer, Lisica je s lijeve strane pronašao usamljenog Georgea Gaguu, ali gruzijski centarfor je s desetak metara pucao zamalo pokraj vratnice. Aktivniji početak gosti su mogli naplatiti i u 13. minuti, ali Mateo Lisica je također pucao pokraj okvira.

Novi trener Gorice Mario Carević vratio se formaciji s četiri igrača u zadnjoj liniji, vjerujući da će dobiti figuru više za napadačke zamisli, a njegova momčad je u drugoj polovici prvog poluvremena preuzela inicijativu i počela dolaziti u dobre situacije za postizanje pogotka. Najprije je u 27. minuti imala prvi udarac, ali pokušaj Marka Kolara s dvadesetak metara otišao je izvan okvira vrata. Dvije minute kasnije mnogo bolja šansa za domaće, kombinirali su Kolar i Ndockyt, koji je došao u dobru poziciju na nekih 12 metara, ali i njegov udarac bio je neprecizan. Seriju promašaja nastavio je ubrzo i Kolar, kojem je loptu u šesnaestercu odlično namjestio Ndockyt, ali napadač Gorice puca preko grede.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

I onda u sudačkoj nadoknadi prvog dijela velika sreća za domaće jer udarac Darija Marešića s desetak metara pogađa vratnicu. Prije toga idealnu povratnu loptu dao mu je Kadušić. Na odmor se tako otišlo s početnim rezultatom jer su igrači oba kluba sve promašili, a Marešića je zaustavio okvir.

Ndockyt je u kontranapadu domaćih u 61. minuti pripremio lijepu priliku za Djua, ali njegov udarac iskosa slijeva obranio je Majkić, kao i popravni pokušaj Štigleca s kojih 13 metara. Desetak minuta kasnije dobra minijatura Beyatta Lekoueiryja i udarac ljevicom preko grede, da bi u sljedećoj akciji Puljana Mateo Lisica imao jednaku nesreću kao u prvom poluvremenu Marešić. I on je udarcem desnicom iz šesnaesterca loptu usmjerio u vratnicu, koja je po drugi put spasila Velikogoričane od polaska s centra nakon primljenog pogotka.

I onda kako to često biva, kada ne zabiješ, primiš. U 84. minuti Martin Šlogar je oduzeo loptu Gagui, ušao u šesnaesterac i jakim udarcem ljevicom matirao Majkića. Gosti su protestirali tražeći prekršaj Šlogara, ali suci su smatrali da je sve čisto i Gorica je tim pogotkom došla do sva tri boda i skoka na osmo mjesto s osvojenih 11 bodova, jednim manje od Puljana.

Gorica i Istra odigrali su ravnopravnu utakmicu u 11. kolu SuperSport HNL-a, u kojoj su gosti bili konkretniji i dva puta tresli vratnicu, no u kojoj domaćini na kraju susreta odlaze sa sva tri boda. Bilo kako bilo, Mario Carević slavi prvu pobjedu u svom novom klubu.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Kraj utakmice

90+3. Istra zadnjim naporima pokušava doći barem do boda, sada je Iovu pucao glavom, ali završilo je to nakon bloka tek u korneru.

90. 🕖

Igrat će se četiri minute sudačkog dodatka.

88.

Carević zatvara utakmicu, umjesto Kapulice i Ndockyta u igru su ušli Steenvoorden i Pavlović.

87. Pritišče sada istra u potrazi za izjednačenjem, sada je nakon kornera glavom pucao Koski, ali otišlo je to daleko od domaćih vrata.

84. ⚽GOOOOOOOL!

Gorica vodi 1:0, zabio je Šlogar!

Krilni napadač domaćih oduzeo je loptu ispred gostujućeg šesnaesterca, sjurio se s lijeve strane ka golu i silvito pogodio za vodstvo Gorice.

83. 🟨

Marešić je neugodno startao na Krizmanića i zaradio žuti karton. Dogodilo se to upravo ispred Carevića koji je odmah poludio, pa su ga pomoćnici trebali smirivati.

81. Heister je pokušao iz slobodnjaka s nekih 25 metara, završilo je to tek u živom zidu.

77.

Promjena u gostujućim redovima, iz igre je izašao Kadušić, a ušao Ćalušić.

74. Treća prilika Istre u svega nekoliko minuta, sada je Valinčić pucao s ruba šesnaesterca, ali Banić je to obranio bez većih problema.

72.

Nova vratnica Istre!

Beyatt je proigrao Lisicu, činilo se da je krilni napadač gostiju fantastično to naciljao, ali lopta je na kraju odsjela na vratnici i u gol liniju domaćeg gola otišla daleko od domaćih vrata.

71. Krasan prodor Beyatta kroz vezni red Gorice, Mauritanac u redovima istre pucao je na kraju sa 17 metara, ali otišlo je to visoko iznad gola.

70.

Izmjene u domaćim redovima, u igru su ušli Šlogar i Krizmanić, a izašli Dju i Štiglec.

68. Negoduju domaćini, Gagua je na sredini terena opasnim startom srušio Pršira, ali sudac Ante Čulina nije procijenio da je to za žuti karton.

64. Nekoliko ozbiljnijih izlazaka Istre na domaću polovicu, koji su svaki puta završavai nepreciznim udracima gostujućih napadača.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

61. Dvije velike obrane Majkića!

Ndovkyt je sjajnom varkom i okretom kreirao opasni napad svojoj momčadi, prvo je pucao Dju, ali ravno u vratara Istre, da bi pokušaj Štigleca u nastavku akcije Majkić još jednom obranio.

58. Nesporazum na relaciji Mikanović - Banić mogao se pokazati kobnim za domaćine, no srećom po Goricu Gagua nije bio dovoljno brz i pokupio poklon domaće obrane.

55. 🟨

Prvi žuti karton u domaćim redovima, Kapulica je povukao Lisicu za dres i zasluženo zaradio opomenu.

53. Dju se ipak podigao i rekuperirao te ubrzo prodorom po lijevoj strani izborio slobodni udarac. Sam je preuzeo odgovornost, ali pucao je visoko iznad gola.

49. Otvarala se obećavajuća prilika za Goricu, no na kraju je za Marija Carevića proizašao tek novi peh. Dju je u ključnom trenutku išao ubaciti loptu, no loše ju je zahvatio i ozlijeđen ostao ležati na travnjaku. Strateg Gorice po svemu će sudeći morati povući drugu prisilnu zamjenu...

47. Opasno su živjeli domaćini na samom otvaranju nastavka, lopta je dugo lelujala u petercu Gorice, no nakon poduže gužve jedan od domaćih braniča uspio je izaciti loptu na sigurno.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Glede same igre, prilično negledljivu utakmicu pružili su igrači Gorice i Istre u prvom dijelu utakmicu u Turopolju, međutim ipak nismo ostali lišeni nekoliko izvjesnih prilika. Prvih dvadesetak minuta obilježila je dominacija Istre, dok je nakon toga, poslije no što su se doslovce 'probudili', inicijativu preuzela Gorica. Ipak, gosti su bili ti koji su u konačnici bili nešto konkretniji u pokušajima, a najbliži pogotku bili su u samoj završnici poluvremena, kada je Marešić zatresao vratnicu.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Kraj prvog dijela

45+1.

Dvije velike prilike imala je Istra u završnici poluvremena!

Prvo se u izglednoj situaciji Heister nije najbolje snašao, da bi Marešić u nastavku akcije pucao u šesnaestercu i pogodio unutarnju stranu vratnice. Na njegovu nesreću lopta se nije odbila u mrežu, već u noge njegovog sugirača Koskija koji istu nije uspio pospremiti iza Banića.

45. Kadušić je došao do prostora van kaznenog prostora i opuca, dotakla je ta lopta nekog na putu ka golu i završila u korneru.

43. Bez pravih prilika u zadnjih nekoliko minuta, igra se pretežito odvija na sredini terena, uz prisutnost velikog broja odbijanaca.

39. Otvarao se obećavajući kontra-napad za goste, Lisica je u šesnaestercu pokušao uposliti Gaguu, ali dodavanje je u posljednji trenutak presjekao Leš.

35.

Velika prilika za Goricu! Nakon gužve u šesnaestercu lopta je stigla do Kolara, pucao je 29-godišnjak s nekih sedam metara, ali loše, završilo je to iznad vrata.

29. Probudili su se domaćini i ponovno ozbiljno zaprijetili vratima Istre. Sada je nakon sjajne akcije s desetak metara pucao Ndockyt, ali završilo je to nekoliko metara pokraj gola.

27. Napokon prijeti Gorica! Lopta je nakon nekoliko odbijanaca stigla do Kolara, domaći napadač opucao je iz voleja s nekih dvadeset metara, ali bio je za malo neprecizan.

24. Istra je sve opasnija na protivničkoj polovici, sada su u dva navrata ubačajim atražili Gaguu, no Gruzijac je oba puta zakasnio na iste.

22. Gorica je pokušala ubačajem iz slobodnog udarca, domaća obrana bila je spremna i očistila to. Domaćini praktički bez ijedne polu-prilike u dosadašnjem tijeku susreta.

17. Mirno otvaranje utakmice u Turopolju, nijedna strana za sada nije preuzela incijativu, tek se može konstatirati da je Istra nešto opasnija i konkretnija u izlascima na protivničku polovicu.

13. Nova prijetnja Istre, Lisica je dočekao ubačaj Heistera i pokušao 'prebaciti' Banića, ali nije bio precizan.

9.

Ozlijeđenog Pajazitija u domaćim redovima zamijenio je Luka Kapulica.

8.

Dok je Gorica igrala s igračem manje, istra je to iskoristila i odmah kreirala stopostotnu priliku! Lisica je u šesnaestercu pronašao Gaguu, a udarac potonjeg iz izgledne situacije završio je malo pokraj gola. Gruzijac će morati još sačekati na prvijenac u dresu Zeleno-žutih.

6. Već na samom početku loše vijesti za Goricu, Pajaziti je nakon duela s Kadušićem ozlijeđen ostao ležati i klupi odmah poručio da utakmicu neće moći nastaviti.

4. Prvi ozbiljniji izlazak Istrijana, pokušali su ubačajem s desne strane pronaći Gaguu, ali domaća obrana bila je dobro postavljena.

1. Počela je utakmica.

Najavu piše: Robert Matteoni

Zanimljiv je natjecateljski hod Zeleno-žutih u prvoj fazi sezone. Poraz pa pobjeda (Gorica), poraz pa dva pozitivna rezultata, dva poraza pa tri pozitivna ishoda! Pred mini-turneju (Velika Gorica, Zabok, Zagreb) i dvije važne utakmice SHNL-a i SKupa, Paolo Tramezzani odavao je dojam uobičajeno fokusiranog tipa.

- Radili smo dobro, spremni smo za ono što nas očekuje u idućih pet dana. Imam veliko povjerenje u ove dečke, to sam već puno puta kazao, ali to je suština priče. Igramo prvo u Velikoj Gorici, a onda protiv Rudeša u Kupu. Obje utakmice su nam važne, ali je sada fokus na Goricu... Tramezzani će se sučeliti momčadi koja ima novog trenera, Marija Carevića, s kojim se sučelio prije par tjedana u Šibeniku.

- Analizirali smo nekoliko posljednjih utakmica Gorice i stekli uvide koji će nam poslužiti za stvaranje plana. Gorica je vrlo dobra momčad, fizički su snažni, ali i igrački jaki. Znamo da će i tamo, kao u svakoj utakmici ove lige, biti vrlo komplicirano ostvariti ambicije. I oni i mi želimo bodove, bit će to teška utakmica.

Tramezzani ima na raspolaganju gotovo sve igrače. Oporavljenici su se priključili, no sigurno još nisu svi spremni za punu minutažu. Jedini koji su sigurno aut su Slavko Blagojević i Stephan Keller zbog žutih, odnosno crvenog kartona. No, i oni su dio ekspedicije za pet dana puta, koji će obuhvaćati i dva treninga u Zaboku, gdje će Istra biti smještena između Gorice i kup-susreta s Rudešom. Zato je Tramezzani poveo sve igrače iz rostera, a što upućuje da će biti i rotacija u dvije utakmice unutar tri dana. Majkić opet na vrata Kako se Majkić oporavio, on će pred gol Istre, dok je za očekivati kako će u Kupu šansu dobiti Ćorić. Što se tiče Gorice, sukladno okolnostima čini se da Tramezzani opet kani u vezni red staviti Marešića i Kadušića, koji su bili važan faktor u pobjedi nad Osijekom. Veliko je pitanje hoće li nastupiti Fago Lawal, koji je osjetio mišić protiv Dinama i na poluvremenu ostao u svlačionici. Pretpostavka je da će Nigerijac krenuti s klupe.

Doduše, sve su to pretpostavke “izvana” jer treba vidjeti što Tramezzani taktički razmišlja. Protiv Dinama je, na primjer, iznenadio uvrštavanjem Gague u startnu postavu, a onda još i pozicijom. Stasiti Gruzijac bio je na “desetki”, iza špice Lawala, i bio je zadužen blokirati Mišića. Činio je to dojmljivo i umnogome,uz asistenciju Lekoueiryju, doprinio pozitivnom rezultatu s Modrima.

- Analizirali smo Goricu i znamo kakav im je stil igre. Imaju puno iskusnih igrača i bit će to sigurno teška utakmica. Promijenio se i trener u odnosu na našu prethodnu utakmicu, koji će sigurno nešto svojeg unijeti. No, mi moramo gledati prije svega na sebe i kako pružiti sve ono što se traži od nas - kaže Gagua, čije su “dionice” porasle pogotovo u očima javnosti, za čiji je veći dio donedavno bio samo još jedan “baskijski provincijalni izbor”. Gruzijac je oduševljen odnosima u Istri, odakle je stigao iz B momčadi Deportiva Alavesa.

- Imamo zbilja odlično atmosferu u svlačionici. Baš onako obiteljska, što se prepoznaje i u kolektivnom pristupu na terenu. Nije baš uobičajeno, barem po mojim iskustvima u prijašnjim klubovima, da se jedna grupa tako odlično slaže na terenu i izvan njega. Zato sam uvjeren da ćemo protiv Gorice dati sve od sebe da ostvarimo naše ambicije.

Ukoliko izostane brzonogi Lawal, moguće je da će Gagua opet igrati kao “devetka”, iako se odlično snašao na poziciji iza prvog napadača. O tome će odluku donijeti najupućeniji u plan za Goricu, trener Tramezzani...

Najavu piše: Toni Roić

Tjedan na izmaku listopada u nogometnom Turopolju obilježila je povijesna skupštinska odluka o početku privatizacije HNK Gorice i novi ulazak stranog kapitala u klub, prvi put od 2021. i odlaska litavskog poduzetnika Gintarasa Staniulisa. Budući vlasnik bit će ruski investitor iz Australije, 52-godišnji Denis Štengelov, koji je ove godine kupio tvornicu čokolade Zvečevo u Požegi, ali sve će se kamuflirati preko određenih tvrtki i njihovih (hrvatskih) predstavnika, koji su i potpisali preliminarni ugovor o suradnji i financiranju. Blagajna će se tako konačno napuniti i to odmah, ali na važno pitanje o ljudima, koji će preuzeti sportsku politiku turopoljskog kluba još nema odgovora, pa i dalje glavnu riječ vodi predsjednik Nenad Črnko.

On je nakon prve četvrtine prvenstva smijenio trenera Rajka Vidovića i na njegovo mjesto postavio 42-godišnjeg Marija Carevića i to praktično odmah nakon što je on napustio klupu Šibenika. Carevićev debi završio je porazom 1:2 kod Varaždina, dok će se ove nedjelje Makaranin sa zagrebačkom adresom predstaviti turopoljskoj publici u dvoboju s Istrom 1961. Izuzetno je to bitan dvoboj za devetoplasiranu Goricu, koja je na osam bodova i samo bi joj pobjeda nad Puljanima osigurala nešto mirnije snove.

- Ono što ponajprije očekujem od svoje momčadi jest da pokažemo gard jer igramo doma. Trebaju nam bodovi, svaka lopta je bitna i ako budemo dobri u tim detaljima mislim da ćemo prelomiti utakmicu u našu korist. Imam ogromno povjerenje u moju momčad jer imamo kvalitetu za nametnuti se svima - odlučan je Mario Carević.

Velikogorički trener nastavlja...

- Bilo je i u drugom poluvremenu utakmice u Varaždinu dobrih stvari na koje ćemo se naslanjati u narednom razdoblju. Vraća nam se kapetan Pršir, a dobro znamo koliko je njegovo značenje za ovu momčad. Kad pogledamo njega i ostale vezne igrače mislim da zaista imamo kvalitetu za uzeti dominaciju i posjed. Definirali smo kroz ovaj tjedan i način na koji ćemo se braniti i ja osobno jedva čekam utakmicu i da prezentiramo stvari koje smo vježbali - kaže strateg Velikogoričana, iako svjestan da je s druge strane dobro posložena momčad s iskusnim talijanskim trenerom Tramezzanijem, koju nije lako nadigrati. Carević je, inače, predvodeći s klupe Šibenik u 8. kolu doma s Puljanima odigrao bez golova 0:0.

- Dobri su Puljani, izrazito agresivna momčad, možda i najagresivnija u ligi. Imaju dobre pojedince, a sposobni su igrati visoki presing na širokom prostoru. Ipak, vidjeli smo u analizi da imaju i nekoliko nedostataka, koje ćemo pokušati iskoristiti i zato očekujem da ćemo se mi nametnuti od prve minute. Gorica ima najmanje udaraca i najmanje stvorenih prilika od svih klubova u ligi, što su detalji koje je nužno poboljšati?

- Imperativ je od kada smo se rodili jer u nogometu svaka utakmica nosi isto. Premda bi nam sada bodovi puno značili, ja na sve gledam i dugoročnije. Moramo se posložiti i krenuti u drugom smjeru u kojem ćemo igrati prepoznatljiv nogomet. Mislim da ćemo mi, kad se posložimo do kraja, itekako skupljati bodove i to je ono na što treba gledati, a ne nužno na samo jednu i sljedeću utakmicu. Svaka znači tri boda, Istra je u dobrom nizu, ali mi imamo svoju ideju i plan igre i nadam se da će to biti uspješno - podvukao je Carević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. listopad 2024 20:36