SCREENSHOT Screenshot
DELIKATAN TRENUTAK

VIDEO: Mogli smo vidjeti najluđi penal u povijesti HNL-a, ali Bebek je donio ispravnu odluku, evo i zašto

Postoji razlog zašto Gorica nije dobila kazneni udarac iako se ključna situacija dogodila u protivničkih 16
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. svibanj 2023. 22:10

Teško je brzo probaviti sve što smo gledali u posljednjim minutama okršaja Istre i Gorice. Pitanje je kako su domaćini s Drosine uopće preživjeli tu infarktnu završnicu. A duboko u sučevoj nadoknadi - točnije u 96. minuti - dogodila se situacija koja je mogla prelomiti prvenstvo.

Igrač Istre Mahmoud pratio je što se događa usred gužve u njegovom 16-ercu, a kada je primijetio da će lopta visokom putanjom stići upravo na njega, odlučio je otkloniti loptu škaricama. I skrivio penal! Barem se tako na prvu činilo, jer i glavni sudac Ivan Bebek pokazao je na bijelu točku nakon što je Vojtko pao pod Mahmoudom usred tog atraktivnog poteza. Potom je Bebek pozvan na VAR i promijenio je odluku. Dosudio je ono što jako dugo nismo vidjeli u HNL-u. Gorica je umjesto penala dobila - indirekt, iliti neizravni slobodni udarac.

SITUACIJU POGLEDAJTE OVDJE, POČINJE OD MINUTE 8:20.

Nogometna javnost brzo se uzburkala, malotko je ‘na prvu‘ uspio dokučiti zašto je prekršaj u kaznenom prostoru vrijedan neizravnog slobodnog udarca (indirekta), a ne šanse s bijele točke. Objašnjenje je vrlo jednostavno. Mahmoud ustvari uopće nije napravio prekršaj. Kamere su to pokazale, čini se da nije bilo kontakta s Vojtkom, a u tom je slučaju Bebekova odluka potpuno ispravna. Dakle, Mahmoud nije napravio faul, već je visoko podignutim nogama opasno igrao, a to se prema Pravilima nogometne igre ne može kazniti izravnim slobodnim udarcem, odnosno kaznenim udarcem u ovom slučaju.

"Neizravni slobodni udarac (indirekt op.a.) dosuđuje se ako igrač igra na opasan način", stoji točno na stotoj stranici Pravila nogometne igre koje potpisuje HNS.

Drugim riječima, da je Mahmoud zaista zakačio Vojtka kopačkama, to bi sigurno bio kazneni udarac za Goricu, jer radilo bi se o prekršaju na Vojtku. Ovako nema prekršaja, već isključivo opasne igre, a ona se kažnjava neizravnim slobodnim udarcem.

Primjerice, da se ova situacija dogodila na sredini terena, to bi i dalje bio neizravni slobodni udarac (indirekt), a ne izravni. Znači da igrač-izvođač ne može šutirati direktno prema vratima. Ako to učini, a lopta ne dotakne nijednog igrača na terenu, smatra se da je neizravni slobodni udarac pogrešno izveden.

Dakle, da zaokružimo - Bebek je ispravno prosudio jer u pitanju je opasna igra, a ne prekršaj. Nema veze što je opasna igra u kaznenom prostoru, svakako ta situacija izaziva zabune i čuđenja, ali na kojem god dijelu terena da se dogodi, opasna igra podrazumijeva neizravni slobodni udarac, odnosno indirekt. Ako se, pak, kasnije detaljnim analizama utvrdi da je postojao kontakt između Vojtka i Mahmouda dovoljan za prekršaj, onda možemo govoriti o pogrešnoj odluci. No, ponovljene snimke nisu ustanovile da je kontakt takve prirode postojao, a očito ni suci u VAR sobi, pa ni Bebek kada je pozvan pred ekran.

Da je Mahmoud napravio prekršaj, vidjeli bismo najluđe skrivljeni kazneni udarac vjerojatno u čitavoj povijesti HNL-a. Ovako, Gorica se može žaliti samo na lošu sreću, jer ponovno je protivnički vratar, u ovom slučaju Lovro Majkić, briljirao među vratnicama. Tako Istra na kraju dana broji tri boda više ususret 1:0 pobjedi pogotkom Ante Ercega s bijele točke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 16:58