Goran Šebelić/Cropix
SENZACIJA U PULI

VIDEO: Novi veliki kiks Dinama! Modri uz očajnu igru doživjeli drugi poraz u zadnje tri utakmice

Matheus je odlučio pitanje pobjednika u sudačkoj nadoknadi sjajnim pogotkom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. ožujak 2023. 18:50

ISTRA 1961 - DINAMO 1:0 (90+1‘ Matheus)

ISTRA 1961: Majkić - Hujber, Marešić, Galilea, Marin, Kadušić (od 80. Vuk) - Petrušenko, Caseres, Matheus - Boultam (od 68. Mahmoud), Bakrar (od 85. Josipović)

DINAMO: Livaković ?- Moharrami, Ristovski, Perić?,Perković - Mišić, Ljubičić - Špikić, Baturina, Menalo? (od 63. Ivanušec) - Petković


Uz vrlo ugodno vrijeme i relativno dobro ispunjene tribine Drosine, sučelili su se Istra 1961 i Dinamo prvi puta u ovoj sezoni u Puli. Zaostala utakmica poslije pet i pol mjeseci ponudila je iste odnose. Dinamo lider HNL-a, Istra na osmoj poziciji. Oba trenera, Garcia i Čačić su u prošlom kolu doživjeli poraze i u postavama su izvršili više izmjena, a naglasimo onu koja se odnosi na sustav. Kako Istra tako i Dinamo startali su u 4231, što sugerira da su vodili računa da prije svega imaju čvršći blok.

Od prve minute kako je logično kvalitativnim odnosima gosti su imali inicijativu. Istra je čvrsto stajala u bloku, gosti su raširili krila i nastojali su stvoriti pukotine u središnjici obrane domaćih. Već u 7. minuti zaprijetio je Menalo, koji je s desnog boka uletio u kazneni prostor sam ispred Majkića, ali je zicer zapucao traljavom završnicom. Odmah u sljedećem napadu uzvratila je Istra, kada je Matheus sjajno uposlio Boultama okomicom koju je još bolje prezreo Livaković i otklonio opasnost, Dinamo je nastavio pritiskati prema vratima domaćih, a u više su kornera bili opasni jer su Zeleno-žuti prilično "tanki" u defenzivnom skoku. Uz to Modri su odmah napadali gradnju igre Istre od Majkića i time im stvarali problem u razvoju posjeda.

image

Luka Menalo i Lovro Majkić

GORAN SEBELIC Cropix

U 22.minuti dvije uzastopne matne lopte. Menalo je opet u izglednoj poziciji unutar kaznenog prostora i puca iz blizine, ali Majkić, odbija. Loptu je prihvatio Špikić i pucao, ali Majkić je opet odbio.

Gonzalo Garcia je oko 30.minute promijenio pozicije vižljastom Matheusu i poslao ga na bok, odakle je prilično rastrčanog Boultama poslao na polušpicu. Čačić je odgovorio promjenom strana krilima, Špikić je otišao desno a Menalo lijevo. Neke značajnije prilike nije bilo do 44.minute. Tada se Monsef Bakrar izborio za šut na dvadesetak metara od gola Dinama, ali je Dominik Livaković izvrsno reagirao i izbio loptu u korner.

Do kraja poluvremena vrijedi zabilježiti vrlo sigurno i nenametljivo suđenje debitanta Matea Ercega, koji je bio uvijek blizu događanja.

U nastavak se krenulo istim scenarijem te istima akterima. Dinamo je imao inicijativu, a prvi ozbiljan šut uputio je Menalo u 50.minuti, ali je Majkić šut s 18 metara neutralizirao odbijanjem lopte u korner. u 53. minuti Boultam je išao u obećavajući kontranapad ali ga je Menalo rukama zaustavio a sudac mu je pokazao prvi žuti karton ove inače vrlo korektne utakmice.

image
Goran Šebelić/Cropix

U 59. minuti zaprijetio je Petković, koji je unutar kaznenog prostora, sa 14 metara iskosa pucao, tik uz dalju stativu. Istra je pokušavala iz kontre, ako ništa drugo, natjerati Modre da se udalje od njenog gola. No visoka posljednja linija Dinama je djelovala vrlo sigurno. Oko 60. minute Garcia je zagrijavao 6 igrača, ali je Dinamo prvi mijenjao. Luka Ivanušec se već intenzivno pripremao u poluvremenu, pa ga je Čačić poslao na travnjak u 63. minuti, umjesto Luke Menala.

Kako je vrijeme odmicalo domaćini su sve teže izlazila iz pritiska. Odbijene i duge lopte Istrinih igrača u pravilu su bile plijen Dinamovih braniča i vezista. U 67. minuti snažan sudar glavama Galileje i Petkovića, ali srećom nije bilo ozbiljnijih posljedica. Gonzalo Garcia iskoristio je pauzu zbog ulaska fizioterapeuta i obavio je prvu izmjenu. Boultama je zamijenio Mahmoud, koji je trebao donijeti više dubine Zeleno-žutima.

image
Goran Šebelić/Cropix

Ante Čačić je pak u 72.minuti glasno negodovao prema odlukama suca Ercega, ostalo je tek na pozivanju četvrtog suca da se umiri. Živnula je pak pulska publika u trenucima kada se osjećalo da gosti pletu mrežu oko kaznenog prostora Zeleno-žutih. Kao da su i Modri osjetili da moraju pritisnuti ako žele do pobjedničkog gola. U trenucima tenzije i Mišić je sočno opsovao prema sucu (77.) kad je dosudio prekršaj za domaću obranu. Minutu kasnije Perić je izvrsnom reakcijom spriječio okomicu prema Bakraru, koji je imao otvoreni put prema Livakoviću.U 87.minuti kratkotrajno slavlje domaćih. Josipović, koji je zamijenio Bakrara, postigao je pogodak ali je bio u zaleđu.

No najljepši trenutak dogodio se u sučevoj nadoknadi. I ovaj put za veliko i "regularno" slavlje Istrijana. Matheus je fantastičnim pogotkom donio tri ogromna boda i feštu domaćinima. Nakon šokova s Goricom, ono što je najviše trebalo Istri 1961. Dinamo je posrnuo drugi put zaredom, dovoljno za brojna pitanja.


SJAJAN POGODAK MATHEUSA POGLEDAJTE OVDJE.


KRAJ UTAKMICE - Istra je srušila Dinamo pogotkom Matheusa u sudačkoj nadoknadi! Modri su treću utakmicu u nizu ostali bez punog plijena, a ovo im je drugi uzastopni poraz.

90+1‘ - GOOOOOOL! Sjajan pogodak Matheusa! Izvukao se na desnu stranu 16-erca, namjestio na lijevu nogu i preko Livakovića pogodio od gredu za vodstvo Istre,

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87‘ - GOL! Ipak - zaleđe. Josipović je iz nedozvoljene pozicije gurnuo loptu u mrežu Dinama, a Istra sve češće nadire na gostujuću polovicu.

84‘ - Špikić je uputio opasan ubačaj s lijeve strane, a lopta je prebacila i Majkića i cijelu obranu Istre, a na drugoj vratnici Ivanušec nije uspio uhvatiti loptu.

79‘ - Probudila se i Istra. Marin se zavukao Dinamovoj obrani na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i pucao prizemno, ali Livaković je istrčao i skrenuo njegov pokušaj. Nedugo zatim, iz igre je izašao Kadušić, a ušao je Vuk.

76‘ - Dinamo kruži oko Istrine obrane, međutim bez učinka. Gosti nisu stvorili konkretnu priliku u nastavku, utakmice.

71‘ - Žuti karton zaradio je Perić nakon što je nehotice laktom okrznuo Bakrara po glavi.

67‘ - Petković i Galilea sudarili su se glavama u skoku, a sudac je brzo u teren pozvao klupske liječnike. Srećom, čini se kako će obojica ipak biti spremna za nastavak. U međuvremenu je igru napustio Boultam, a umjesto njega ušao je Mahmoud.

63‘ - Menalo izlazi iz igre, a s klupe ulazi Luka Ivanušec. Povratnik među Vatrene zauzet će poziciju lijevog krila, dok se na drugoj strani nalazi Špikić.

59‘ - Prilika za Dinamo! Petković je primio loptu na desnoj strani 16-erca, malo oklijevao, a onda se odlučio na prizeman udarac koji je prohujao blizu lijeve vratnice.

53‘ - Menalo je dobio žuti karton zbog povlačenja Bakrara.

51‘ - Nastavlja se priča iz prvog dijela. U središtu priče ponovno je bio Menalo, do kojeg je lopta došla nakon "skraćenog kornera", a on je dalekometnim pokušajem tražio daljnji kut, međutim Majkić je ponovno bio spreman i skrenuo njegov udarac.

46‘ - Počelo je drugo poluvrijeme u Puli!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Dinamo je preko Menala imao dvije najkonkretnije situacije u prvih 45 minuta, ali krilo Modrih prvi put je pucalo loše, a drugi put je njegov pokušaj obranio Majkić. Potkraj poluvremena probudio se i domaćin, a najbolju situaciju kreirao je Bakrar udarcem s ruba kaznenog prostora, na koji je Livaković bio spreman.

image
Goran Šebelić/Cropix

44‘ - Prijeti Istra! Do lopte je na rubu kaznenog prostora stigao Bakrar, tukao oštro iz prve u prvi kut, ali Livaković je njegov neugodan udarac uspio skrenuti u korner.

40‘ - Špikić je dobio loptu na lijevoj strani kaznenog prostora, namjestio se na udarac desnom nogom, gađao suprotan kut, ali lopta je otišla pored vrata.

35‘ - Dinamo je nakon pritiska Špikića i Petkovića uspio doći do lopte dok Istrina obrana nije bila posložena, ali akcija gostiju rezultirala je tek gol-autom za domaćina.

31‘ - Istra je pokušala s dva duga dodavanja probiti Dinamovu obranu, ali Livaković je bio najbrži na lopti oba puta.

22‘ - Dvije sjajne intervencije Majkića! Baturina je spustio loptu za Menala, koji je s nekoliko metara pucao vanjskim dijelom stopala, međutim vratar Istre skrenuo je njegov udarac, a drugu priliku imao je Špikić, ali Majkić je ponovno bio spreman i na njegov pokušaj.

15‘ - Igra se većim dijelom odvija na polovici Istre, ali jedinu pravu priliku imao je Menalo u sedmoj minuti. Imao je Dinamo i tri ubačaja iz kuta, a jedinu situaciju vrijednu spomena režirao je Petković, čiji je volej otišao visoko iznad vrata.

7‘ - Prilika za Dinamo! Mišić je poslao dugu loptu sa svoje polovice, gurnuo Menala "oči u oči" sa Majkićem, ali igrač Dinama nije dobro pucao. U istoj minuti bilo je opasno i pred vratima Modrih. Livaković je morao reagirati izvan kaznenog prostora nakon što Moharrami nije najbolje reagirao, a "jedinica" Vatrenih odnijela je loptu ispred nadolazećeg Boultama.

5‘ - Traje početno ispitivanje snaga. Igra se odvija većinom na sredini terena, a dosad nije bilo ozbiljnijih situacija.

1‘ - Počela je utakmica u Puli! Utakmicu sudi 27-godišnji Mateo Erceg, kojemu će ovo biti premijera u HNL-u.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Ante Čačić promiješao je karte pa će od početka krenuti i Stefan Ristovski i Sadegh Moharrami, dva desna braniča. U igri je i donedavni igrač Istre, Mauro Perković. Stoga bi Ljubičić uz Mišića trebao činiti par zadnjih veznih, dok je u igri prema naprijed prednost umjesto Ivanušeca dobio Menalo.

Na klupi su ostali Šutalo, Ivanušec, Bočkaj, Drmić, mladi Rukavina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 03:44