MIRKO FERLIN Cropix
DVOSTRUKI KRITERIJI

Vlastiti propusti i sudački poguranci za negativu u Istri: Jer ovo je HNL, čemu se čuditi više...

‘Kad sam dolazio upozorili su me da ću ovdje upoznati razne čudne stvari. Eto, sada sam to i vidio‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. rujan 2023. 10:52

Da je atipičan i dobrodošao lik za HNL, Goričin trener Dinko Jeličić pokazao je i nakon treće uzastopne mu pobjede.
- Moram priznati da Istra nije zaslužila izgubiti ovu utakmicu, dominirala je u svim aspektima igre. No, mi smo to karakterom izvukli i pobijedili kvalitetnim pogotkom.

Zeleno-žutima to neće biti neka utjeha, kao ni činjenica da su imali niz zicera i šansi, dvije grede, nekoliko odličnih obrana gostujućeg vratara Banića, a i još jedan sudački kontra poguranac. Krenimo od Istrinih propusta...

Defenzivna doktrina

Trener David Catala je bio stoper i vidljivo je da mu u doktrini prevladava početna postavka čvrste obrane. U odnosu na utakmice prije nego je došao, kada je gol-razlika bila 5:14, konsolidirao je defenzivu. U pet utakmica ima 3:4. Bodovni učinak je bolji, u odnosu na 16% iz prva četiri kola s Catalom je 33% u idućih pet utakmica. No, prvi skup odnosi se na teže suparnike (Dinamo, Rijeka, Osijek, Lokomotiva) i bilo je za očekivati da će drugi skup utakmica (Slaven Belupo, Rudeš, Hajduk, Varaždin, Gorica) donijeti više bodova. Dogodilo se da je Istra uzela bodove gdje je najteže (Poljud), a kući je s Rudešom i Goricom “posijala” 5 bodova. Catala je kazao sljedeće:

- Protiv Gorice smo igrali najbolje otkako sam tu. Nedostajao nam je samo gol.

image

Trener Istre David Catala

GORAN SEBELIC Cropix

Taj stav može proći u kontekstu šansi i izrazite dominacije. No, činjenica jest da u šanse, primjerice, dolazi Kadušić, koji je po vokaciji bek, te mu logično poentiranje nije jača strana. Upravo su izbori igrača dvojbeni u kontekstu neefikasnosti. Catala puni momčad obrambenim igračima, a na krila postavlja bekove (Kadušić, Valinčić). Zato je obrana relativno čvrsta (iako je kod gola Gorice sukrivac Valinčić, a ne Devetak), ali zato pati ofenziva. Iz tog razloga Istra protiv direktnih konkurenata izgleda jalovije.

Manjak logike

Nije logično igrati u istom pristupu (defenzivni blok i kontre) protiv Hajduka ili s Rudešom, Varaždinom ili Goricom. Uz to ostaje uvjerljiv dojam da Katalonac pretjeruje s izmjenama u momčadi. Jedno je držati “na špagi fokusa” sve igrače do dva sata prije utakmice, ali drugo je stalno rotirati vezne i ofenzivne igrače. Potonji igrači trebaju ritam i uigranost, za razliku od obrambenih koji brane po jasnim linijama kretanja, da bi mogli kreirati u završnoj “napućenoj” trećini.

Ubacivati hitrije (Lisica, Ekong) igrače u nastavku, kada je pregust blok i nedostaje prostora, nema logike. Upalilo je u Splitu jer je Hajduk igrao otvoreno i visoko, ali nije u Varaždinu i s Goricom.

Catala je morao ovaj put mijenjati stopere jer se razbolio Majstorović, a onda pred početak utakmice Björkander, oba zbog jače viroze. Iovu je uletio i igrao solidno, osim u greški kod gola gostiju kad je slabi mu pas presjekao Ndockyt i začeo akciju za odlučujuću situaciju. Mladi Maurić je pogotovo u kontekstu debija ove sezone bio dobar, ali možda se juniore treba ubacivati u drugačijim okolnostima. Vezni red je srce momčadi i tu Catala previše kemija da bi se dobila standardnost kombinatorike i postavljanja. Dva slična vezna na pivotu, Petrusenko - Maurić, znali su “sudarati” u kretnjama i pasovima. Ukrajinac u ovakvoj igri vidljivo djeluje izvan forme.

Naposljetku i folklori...
- Kad sam dolazio upozorili su me da ću ovdje upoznati razne čudne stvari. Eto, sada sam to i vidio. Ovaj sudac nas je oštetio za čisti jedanaesterac. U prošlom kolu je bio na VAR-u kad je signalizirao sporni trenutak za odluku suca koji će dosuditi jedanaesterac protiv nas. Sada kad VAR ukazuje da je sporni trenutak na našoj strani, isti sudac ima drugačiji kriterij. Ne razumijem to...

Ovo je HNL i Catala će razumjeti. Tu postoje pravila nogometne igre koja imaju dvije verzije, ovisno o kojem se suparniku radi.
Fran Jović s Istrom ima povijest teških odnosa i vidljivog animoziteta. Odveć neravnomjernih odluka po PNI. Valja reći da je taj sudac lani bio i povod velikom ogorčenju Gorice zbog nekih odluka na njihovu štetu. S obzirom na takve terete teško povjerenik Novak, iz Varaždina, može logično tumačiti da delegira tog suca, i to odmah tjedan poslije sporne VAR sugestije iz koje su Puležani poraženi u Varaždinu.

Predsjedniku mučno

Nije, uostalom, ni stvar je li Majstorovićev intenzitet visoke ruke na licu igrača Varaždina dovoljan za kazneni udarac. Stvar je u tome zašto na drugoj strani Maločin udarac u nogu Valinčića nema isti kriterij prosudbe. Ili, recimo, zašto je Periću u Osijeku i za manji kontakt dosuđen jedanaesterac koji bitno mijenja dinamiku utakmice, a ovdje nije? No, dobro, ovo je HNL, domovina nogometnog folklora, čemu se čuditi više...

- Ogorčeni smo, opet, doista mi je mučno od ovakvih odnosa u nogometu - ozlojeđeno je govorio nakon utakmice Istrin predsjednik Branko Devide Vicenti.

- Unutar kluba ćemo zauzeti jasan stav. Po meni trebamo tražiti da se ovog suca više ne delegira na utakmice Istre, a i trebalo bi konačno preispitati, jer se i drugi žale, kako se to uopće delegiraju suci u HNL-u.

Trebaju Puležani reagirati, ako ništa drugo zbog svog dostojanstva, iako će gotovo sigurno biti to samo još jedan vapaj bez efekta. Najgore jest što su se svi u ligi, pogotovo u Puli, navikli da je različit kriterij prosudbe standard HNL-a. Zato gledatelji reagiraju prosvjedima i psovkama s tribine, a kad se završi utakmica svi se raziđu i govorit će o porazu zbog igre.

Dijelom i zato nije jasno zašto je na pustoj Drosini i okolici, gdje nije nigdje bilo ikoga, kombi s više policajaca osiguravao nesmetan odlazak suca sa stadiona.

U klubu sve teže trpimo različlite kriterije

Saša Bjelanović, sportski direktor Istre, nije izdržao i na poluvremenu je oštro napao arbitra Frana Jovića.

- Reagirao sam jer sve teže trpimo u klubu ovaj različiti kriterij prema Istri. Otkako sam u Puli doživljavamo takav očiti nesrazmjer u procjenama da je teško to prihvatiti bez frustracija. Ovom sucu sam samo skrenuo pažnju da to nije u redu. (rm)

Istra sama protiv svih

Utakmica je do 90. minute praktično došla u sumraku jer na stadionu nisu upaljeni reflektori. Tek u sučevoj nadoknadi su se počeli paliti, dok se semafor u par navrata zacrnio. Istra zbilja igra “sama protiv svih”. (rm)

CATALA S ISTROM

19/08/23.

Slaven Belupo - Istra 1961 2:2

27/08/23.

Istra 1961 - Rudeš 0:0

02/09/23.

Hajduk - Istra 1961 0:1

17/09/23.

Varaždin - Istra 1961 1:0

23/09/23.

Istra 1961 - Gorica 0:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:43