GORAN SEBELIC Cropix
SAŠA BJELANOVIĆ:

‘Za Karoglana je ispalo dobro što je smijenjen. Hajduk s njim djeluje kao prvi favorit za naslov‘

Sportski direktor Istre 1961 bio je na istoj funkciji i u Hajduku od 2018. do 2019. godine
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. studeni 2023. 21:40

U nedjelju se na Drosini igra posebna utakmica. Ne samo zato što dolazi lider Hajduk, nego zato što su u utorak u 12 sati rasprodane karte za Zapad, Istok i Jug. Još je ulaznica moguće nabaviti za Sjever, gdje stoluju domaći navijači Demoni te se očekuje da će biti i više gledatelja koji nisu nabavili ulaznicu za Zapad i Istok. Na Sjeveru je inače kapacitet 1477 gledatelja. Dakle, za sada je sigurno da će na tribinama biti najmanje 8000 gledatelja, a ovisno o dinamici prodaje Sjevera, moguće i potpuni kapacitet (s VIP-om 8900). Apsolutni rekord za Drosinu kad su u pitanju klupske utakmice...

Sredstva za projekte

Saša Bjelanović je sportski direktor Istre 1961 od 1. srpnja prošle godine. Bio je sportski direktor i Hajduka, od lipnja 2018. do studenog 2019., zato je zanimljiv sugovornik u kontekstu nedjeljne utakmice.

- Nažalost, upravo sam doznao tužnu vijest da je našem igraču Mateju Vuku preminuo otac. Ovim putem njemu i obitelji izražavamo našu sućut - kazao je Bjelanović, kojeg smo zatekli u dolasku na trening momčadi, koji se (i) zbog kiše održavao na umjetnom travnjaku podno sjeverne tribine...

- Pozitivna vijest u tom kontekstu je da ćemo idućeg tjedna zgotoviti izgradnju terena broj 2 u kampu u Balama. To nam je jako važno, a onda se ide i na izgradnju terena broj 3 s umjetnom podlogom te obnovu terena broj 1. Jako smo sretni zbog tih stvari jer kamp je temelj kluba.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Vidjeli smo idejni plan duge (60 metara) klupske zgrade, sa svim potrebnim sadržajima, ukupno četiri terena, kakva će biti dinamika tog ulaganja?

- To je pitanje za čelnike kluba, iako je to krucijalno pitanje za sportski sektor...

I od sportskog sektora ovisi kako će se osigurati novac? Uprihodili ste preko četiri milijuna eura u prošlih godinu dana?

- Ha, tako je svugdje, klub mora stvarati kapital i onda ulagati dalje u infrastrukturu, momčad, struku, školu... Mišljenja sam da je za klub kao Istra, koji stvara svoju profesionalnu tradiciju, status i dugoročniju perspektivu, važnije da se dio sredstava od odšteta usmjerava u ovakve projekte. Može netko drugačije gledati na stvari, pa uložiti 200-300 tisuća u par igrača, ali da bi klub imao dugoročnu projekciju razvoja, napredovanja i statusnih iskoraka, onda su nužni temeljni uvjeti kao kamp, kvalitetni uvjeti za trening i boravak momčadi, svih kategorija. Sve je nakon toga lakše i u nadgradnji.

Nakon mukotrpnog početka sezone, dojam je da se Istra stabilizirala s dvije uzastopne pobjede?

- U nogometu su pobjede najbolji lijek svim problemima, izlasku iz kriza. Naravno da je sada lakše nakon što smo svladali Slaven Belupo i Rudeš, podigli se na tablici i bitno udaljili od rizične zone. Sve se drugačije živi i radi povezivanjem dva puna uspjeha. Stvar je samopouzdanja i momčad je sada narasla te lakše odražava svoje vrijednosti. Protiv Rudeša smo djelovali baš moćno, puni energije, fokusirani, i to u utakmici koja je kao lakše i uvjerljivije otišla na našu stranu. No, Rudeš je prijašnje utakmice pokazivao vidan napredak i zasluga je igrača i trenera Catale što je to ispalo tako uvjerljivo i suparnik nadigran.

Je li David Catala riskirao mjesto u te dvije utakmice?

- Logično je da se u jednom trenutku nametne dvojba u negativnoj situaciji. Mi smo objektivno prije toga imali jedini veliki podbačaj s Lokomotivom kući (0:4), u ostalim utakmicama gdje se lomio rezultat bili smo li-la, ali su detalji išli na suparničku stranu. Preispitivanje stvari jest bilo, ali mi smo treneru Catali cijelo vrijeme pružali podršku, nadajući se da ćemo uhvatiti pravi ritam.

Točno je da je momčad, primjerice, nadigrala hit lige Goricu, a izgubila 0:1. No, bilo je i dosta skepse s obzirom na izbore igrača, defenzivnu varijantu, odnose s nekim igračima. Realno, Catala je to sada jako dobro izvukao?

- Mi smo odmah spoznali da je Catala iznimnih ljudskih i profesionalnih osobina. Čovjek je koji ne bježi od odgovornosti, čak je i sam vrlo samokritičan. U jednom se trenu stvar lomila i on je pokazao zrelost u pristupu i rješavanju stvari. Iskreno je sagledao situaciju, povukao određene poteze te se sve nekako poklopilo, stabiliziralo. No, u nogometu se stalno svi trebamo dokazivati i potvrđivati. Na njemu je i momčadi da se ne zadovoljavaju, nego stalno iskazuju glad za novim uspjesima i iskoracima.

Dojam je i nakon utakmice u Udinama kako su igrači rasterećeniji i onda razigraniji?

- Mislim da je važan pokazatelj bilo to što su i igrači, nakon svega što se događalo, a tu mislim na promjenu trenera Karoglana, pa opet negativne situacije s novim trenerom, preuzeli svoj dio odgovornosti. Postavili su se karakterno, pokazali koliko im je stalo, tako je i treneru lakše postaviti stvari i podići razine zahtjevnosti. Sve se posložilo, ili, ajmo reći, u fazi je poklapanja, jer treba nastaviti ovim pozitivnim ritmom u radu i igri.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Realno je da je ovaj kadar Istre vrjedniji od devetog, osmog mjesta?

- Kazao sam to i u negativnom razdoblju, a sada ponavljam, ovaj roster je po meni bolji i kvalitetom širi od prošle godine. Postoje neki procesi koje se mora proći kada se okuplja nova škvadra, s novim trenerom. Nekad je to više, nekad manje traumatična prilagodba, te je važno kako će se poklopiti stvari. S nekom pobjedom koja nam je možda i nepravedno, gdje god nes(p)retno izostala, mogli smo i prije ući u ovu pozitivniju fazu. Svima nam je očito trebao određeni reset u odnosu na prošlu sezonu koja je bila najbolja u povijesti kluba, jer nije baš realno da odmah, u drugačijem ruhu, budemo na toj i višoj razini.

Zašto je Istra bila u prvim mjesecima neprepoznatljiva u odnosu na prošlu sezonu?

- Ha, bilo je dosta promjena, klupa, način igre, nove ideje. U tom prvom razdoblju poklopilo se dosta situacija koje otežavaju rad treneru, jer se slaže kadar, kompletiranje traje do kraja kolovoza, usporedo se traže prihvatljiva igračka rješenja. Dok sve ne sjedne na svoje mjesto rezultat pati. No, iz te kože ne možemo te je najvažnije da sada to djeluje kao logičniji slijed, a što je boljim rezultatom donijelo i poticajniju i poželjniju atmosferu u i oko kluba.

Je li danas Hajduk spreman za titulu nakon 18 godina suše?

- Hajduk je sada s Mislavom Karoglanom u onoj nužno dozi snažne energije, borbenosti i izraženog momčadskog duha, faktora koji su ključni da se uz kvalitetu gaji takve ambicije. Teško je prognozirati jer se odigrala tek trećina sezone, no sukladno formi i stanju stvari, Hajduk djeluje kao prvi favorit.

Logično je pitati zašto je Karoglan digao Hajduk, a recimo s Istrom je u prva tri kola “potonuo”. Jeste li mogli očekivati da ćete ga u 16. kolu imati kao suparnika na klupi Hajduka?

- Naravno da nisam, ali tako stvari idu u nogometu. Poklopi se nešto, pravila to dopuštaju. Za Karoglana je očito dobro ispalo što je smijenjen u Istri. Mislim da je u negativnom trenutku on pozvan natrag u Hajduk jer jako dobro poznaje ambijent kluba, svlačionicu koja mu je vidljivo sklona te ga momčad slijedi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Vjerojatno Karoglan, osim logične ambicije da pobijedi, podsvjesno želi pokazati svima u klubu i na Drosini koliko vrijedi. Što može Istra protiv ovako energičnijeg Hajduka?

- Slušam kako se govori da Istra nema što izgubiti protiv Hajduka i ne slažem se s takvim stavom. U pitanju su tri boda i ne vidim zašto Istra ne bi igrala protiv lidera s ambicijom da ostvari željeni pozitivni rezultat. Naravno, Hajduk ima svoju snagu i računicu, njih se puno pita, ali mi moramo razmišljati u pravcu kako je to i Garcia uvijek govorio. Ići u svakoj utakmici na maksimum, pa će se vidjeti što će se ostvariti. Nadam se da će naši igrači biti gladni novih pozitivnih ishoda, da će biti fokusirani, taktički disciplinirani i maksimalno motivirani kao što su to pokazali u Kranjčevićevoj. Kad se tako igra i pristupa utakmici, nemate si što zamjeriti neovisno o rezultatu, jer dali ste sve...

U nedjelju se ruši i rekord posjećenosti utakmicama Istre na Drosini. Očito je da će prevlast navijačkog okvira biti na strani Hajduka?

- Mi to trebamo doživjeti kako realnosti ukazuju, a to je da Hajduk ima najveću navijačku pratnju, gdje god igraju. No, činjenica da će tribine biti pune, da će biti i puno naših navijača, sve to je više nego dovoljan motiv da naši igrači pokažu najbolje od sebe. Oni su to pokazali i u prvoj utakmici na Poljudu, pred punim tribinama i uz podršku vjernih nam Demona. Očekujem vrhunski dekor, dobar nogomet i “pravu” partiju Istre.

Obitelj se dobro snašla u Puli, s te strane sve je pet

Je li bilo trenutaka kada ste pomišljali na odmak?

- Uvijek ima teških trenutaka u nogometu, gdje god se nametnu se dvojbe, ali strast je generator da ideš dalje, pogotovo ako si uvjeren da radiš u dobroj vjeri te vjeruješ da će se rezultat naposljetku poklopiti. Meni je u Puli odlično bilo kad sam bio igrač, sada mi je isto tako, i bolje jer Istra 1961 je sasvim nešto drugo. Obitelj mi se baš dobro snašla i uključila u svakodnevicu, s te strane je sve pet. Nedavno sam produžio ugovor do 2026., klub i ja želimo stalno napredovati, podizati ljestvicu vrijednosti Istre. To je mukotrpan i dugotrajan proces, ali nema alternative da bi dugoročno bio stabilan. Stvaramo jaku Istru, koja će imati strukturu kluba koji stvara kvalitetu, prati politiku vlasnika i teži samoodrživosti, te naposljetku u realno dogledno vrijeme ostvaruje natjecateljske iskorake i napredovanja.

Od kritika ne bježim, a i da hoću, ne bih mogao

Uz trenere, gdje god igrače, vi ste ipak bili pod jakim kritikama za ovoljetne izbore struke i igrača. Kako danas gledate na tu situaciju, jeste li osjećali težinu te odgovornosti?

- Čim se bavite ovim poslom, znate odmah dvije stvari. Prvo, to je velika odgovornost u vrlo složenom poslu. Drugo je da kad nema rezultata onda nitko i ništa ne valja. Iz mog iskustva mogu kazati da je ključno ne prepustiti se euforiji kad stvari dobro idu, a kad ide slabo onda realno treba procjenjivati uzroke i projekcije bliže perspektive. Mora se ostati hladne glave kad se donose odluke s dugoročnim odjekom. Od kritika ne bježim, a i da hoću, ne bih mogao. Svjestan sam velikih odgovornosti i trudim se svoj dio posla napraviti najbolje što mogu u interesu kluba.

U mojih godinu i pol dana Hajduk je od transfera prihodovao 24 milijuna eura

Bili ste skaut, pa pomoćnik sportskog direktora i potom sportski direktor Hajduka. Kad vratite film unatrag...

- Bilo je pozitivnih i negativnih faza. Došao sam u jednoj kompliciranoj fazi Hajduka, gdje je ogroman pritisak i kad stvari idu po željama, a kamoli kad je suprotno. Osjećao sam težinu te situacije, mijena na čelnim pozicijama, a pogotovo što sam tada preuzimao odgovornost za neke odluke koje nisu bile 100 % moje. Bilo je to i vrijeme kada se maksimalno smanjivalo troškove, trebalo je što više prihodovati od transfera. U tih mojih godinu i pol dana brojke ukazuju da je Hajduk od transfera prihodovao 24 milijuna eura, a uložio oko 1,5 milijuna. Transferirali smo Domagoja Bradarića, Palaversu, Tomu Bašića, pa Leticu, Nižića i druge. No, kad te rezultat ne prati, onda znate kako ide, zašto se prodaje naše mlade igrače, je li moglo ovako ili onako. Tako to ide u velikim klubovima i posljedično velikim očekivanjima. No bila mi je velika čast raditi u Hajduku, puno sam pouka i vrijednih iskustva u profesionalnom životu stekao. Danas sam počašćen što sam u Istri i ta iskustva mogu koristiti za njen boljitak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:59