RONALD GORSIC Cropix
IBRAHIM ALIYU

‘Amerika je stepenica prema ostvarenju snova, Lokosima želim Europu, a u Hrvatsku se vraćam za praznike‘

Teško mu je pobrojati sve sretne trenutke, ali kaže da se na Kajzerici uvijek osjećao voljenim
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. svibanj 2023. 23:55

Uoči nedjeljnog susreta s Hajdukom planirala se mala oproštajna ceremonija. U Lokomotivi su htjeli da Ibrahim Aliyu izađe pred navijače prije prvog zvižduka, da još jednom zaradi aplauz i ovacije s Kajzerice. Ali, ništa od toga - Aliyu je tada već kročio u Sjedinjene Američke Države, gdje će zaigrati u dresu Houston Dynama s kojim je potpisao do kraja 2025. godine uz opciju produljenja za dodatne dvije sezone. Američki klub platio ga je 2,1 milijun eura, a Aliyu vjeruje da prekooceanska avantura, osim što mu može otvoriti sva nogometna vrata, znači i korak bliže ostvarenju snova.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Mislim da je MLS ispravan odabir. Vidim da se radi o jakoj ligi i dobroj sredini u kojoj mogu postizati golove, zato vjerujem da je to pravi korak. Kada je stigla ponuda, obavio sam razgovor s menadžerom i zaključili smo da je to najbolja odluka. To je sredina iz koje se uvijek mogu vratiti u Europu, a možda baš odlučim ostati tamo duže vrijeme - rekao nam je Aliyu uoči odlaska u SAD.

Nude mu sve što traži

Već je razgovarao s trenerom Benom Olsenom i zadovoljan je prezentiranim planovima.

- Prije nisam znao mnogo o Houston Dynamu, ali kada sam sve detaljno istražio, shvatio sam da se radi o rastućem klubu. Pričao sam s trenerom, bili su sretni što sam potpisao i rekao mi je da mi želi ponuditi igre.Njegov je plan postaviti me na centarfora i mislim da će to biti dobro za mene, čak i bolje nego krilna pozicija. Oni mi mogu ponuditi sve što tražim - nastavio je Aliyu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Afrika, Europa, sada i Amerika. Ovaj 22-godišnjak kročio je na treći kontinent i zna da će se dobro snaći, jer već je osjetio velike promjene dolaskom iz afričkog Footworka u Lokomotivu.

- Nikada nisam bio u Americi, sigurno će mi na prvu sve biti čudno. Ali nema druge nego da se naviknem. Hrvatska je bila prva europska država u koju sam došao i sve je ispalo dobro. Nemam razloga misliti da će tamo biti drugačije.

U redove Lokosa stigao je u veljači 2020., mjesec dana nakon 18. rođendana. Kaže, danas je presretan što epizodu u Hrvatskoj može proglasiti uspješnom.

- Nemam što reći osim da je ovdje bilo sjajno, stekao sam životne prijatelje i u Zagrebu upoznao predivne ljude. Veseli me sve što sam napravio, najvažnije mi je da sam izgradio karakter i osjetio što je dobar rad. Postao sam disciplinarniji. MLS je nova stepenica prema ostvarenju snova, želim zaigrati za reprezentaciju Nigerije.

‘Prodale‘ ga škarice

Tri sezone, 84 nastupa i 17 pogodaka. Koji mu je najdraži? Ne moramo ni pitati.

- Škarice protiv Osijeka, naravno. Ostala posebna sjećanja? Teško ih je sve pobrojati, najvažnije mi je da sam ovdje osjetio da me vole. Nisam imao oproštajnu zabavu, ekipu sam pozdravio u svlačionici. Sretni su zbog mene, jako će mi nedostajati. Svima želim mnogo sreće, a Lokomotivu želim vidjeti u Europi, jednog dana i u Ligi prvaka! Svake godine su sve bolji, to je moguće - završio je Aliyu.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

A Aliyuova krasotica u susretu s Osijekom, kaže njegov menadžer Dženis Mujičić, bila je presudna točka u odrađenom transferu. Baš su ga na toj utakmici s tribina gledali članovi Houstona.

- Javili su nam se u prvom mjesecu i počeli ga intenzivno pratiti. Poslije Osijeka sve bilo lako. Postojao je i interes Troyesa, u igri su bila i tri-četiri kluba iz MLS-a, ali već smo ušli u pregovore s Houstonom. Brzo smo se dogovorili, u HNL-u nema igrača koji je u kontinuitetu zabijao momčadima poput Dinama, Hajduka, Osijeka... Mislim da je ovo vrhunska priča. I povijesna, radi se o prvom transferu Lokomotive s MLS-om - kazao je Mujičić.

Lokosima prvi, a njemu drugi, jer upravo je menadžer Mujičić obavio transfer Stipe Biuka iz Hajduka u Los Angeles FC početkom godine.

Čudesni uvjeti

- I za Ibrahima je ovo sjajan odabir. Houston je izrazito ozbiljan klub, u najsitnije detalje su nam prezentirali plan i program. MLS je savršena razvojna sredina, svojevrsna međustepenica koja vodi ka Ligama petice. Intenzitetom je blizu Premier lige, a po općem znanju rekao bih da je poput portugalske ili nizozemske lige.

image

Dženis Mujičić, Ibrahim Aliyu, Marko Naletilić

DAVOR PONGRACIC Cropix

Uvjeti su, kaže, nevjerojatni.

- Fascinantni su, čudesni... Na svakoj utakmici imate između 25 i 35 tisuća ljudi, najstariji stadion napravljen je prije 10-ak godina. Svaki ogled organizacijom je na razini Lige prvaka. Houston se s novim direktorom Hectorom Herrerom diže, ove godine ozbiljno se bore za play-off i mogućnost Lige prvaka. Kod Ibrahima, novac je na kraju bio samo formalnost, najvažnije mu je bilo napraviti idući korak.

Marko Naletilić, menadžer koji je također sudjelovao u transferu Aliyua, naveo je i jednu poteškoću, a potom opisao novo lice američke lige.

- Problem je što je Aliyu van Europske Unije. Mogao se za njega naći dobar klub u Europi, ali registracija često stvara probleme. To je jedan od razloga zašto se prihvatila ponuda iz MLS-a. Percepcija je da tamo odlaze stariji igrači, ali MLS mijenja mentalitet i počinje uzimati mlade da bi na njima zaradili. Transfer će pomoći Ibrahimovom razvoju, a ujedno je i novi pokazatelj da se Lokomotiva izbrendirala kao najbolja destinacija za mlade igrače koji žele napraviti iskorak. Postali su klub iz kojeg definitivno možeš bilo gdje - zaokružio je Naletilić priču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:48