Damir Krajač/Cropix
HOBOTNICA ‘LOKOSA‘

Briljantan nastup Dinamovog učenika: Uz penal obranio barem tri ‘mrtvaca‘ i postavio rekord sezone

Da se nije pojavio u Ulici Pjesnika, Turopoljci bi u još veselijim notama napustili Zagreb
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. svibanj 2023. 18:54

Sjajna utakmica u Kranjčevićevoj! Goričani su izborili 2:2 remi protiv Lokomotive u "mrtvim minutama" i još jednom pokazali da ih se ne smije otpisati i kada situacija obećava sve osim toga. No, da se jedan čovjek u nedjelju nije pojavio u Ulici Pjesnika, Turopoljci bi u još veselijim notama napustili Zagreb.

Nikola Čavlina, 20-godišnjak rođen u hrvatskoj metropoli, upisao je 12 obrana u - rekli bismo 90, ali zapravo preko 100 minuta - jer susret se odužio zbog nezgodnih scena s goričkim vratarom Ivanom Banićem u glavnoj ulozi. Vratimo se nešto sretnijem 16-ercu - spomenutih 12 obrana Nikole Čavline najviše je što je jedan vratar upisao u aktualnoj sezoni SuperSport HNL-a, govore podaci sa Sofa-Scorea. Dosad se ovosezonskim rekorderom nazivao Ivan Šušak, koji je u drugom kolu obranio 11 udaraca u dvoboju Slaven Belupa i Dinama.

image

Nikola Čavlina

Damir Škomrlj/Cropix

Osam od 12 udaraca prema Čavlini upućeno je iz pozicije unutar kaznenog prostora, ni s dalekometnim pokušajima nije imao problema, a obranjeni kazneni udarac Jurici Prširu samo je kruna na monstruozan nastup. Pritom je imao i jedno uspješno "boksanje", te dvaput očistio opasnost kada stoperi to nisu bili u stanju.

Sjajno izdanje najavio je u 18. minuti, kada je Ndockytu u stilu rukometnog vratara obranio stopostotnu šansu. Bio je to jedan od minimalno tri obranjena "zicera", ovisno o definiciji. I Steenvoordenov udarac glavom s kraja poluvremena bio je težak izazov, nedugo zatim uslijedila je i serija pokušaja Pršira i Fruka, pa onda i spomenuti kazneni udarac. Raspopović ga je također iskušao udarcem glavom, Tomečak iskosa... Imao je adekvatne odgovore za široki raspon goričkih vještina, jedino Kapulici i Vojtku nije sprječio put do mreže, a vidjeli smo da u tim situacijama praktički nije ni imao šanse.

image

Čavlinin učinak protiv Gorice

SOFASCORE

Čavlina je u 15 nastupa proljetnog dijela prvenstva šest puta sačuvao mrežu netaknutom, a gledamo li ukupnu sezonu, u prosjeku brani 3,5 udaraca po utakmici. U ponedjeljak je debelo nadišao tu brojku i time pokupio glavne zasluge za bod Lokosa u Kranjčevićevoj.

Čavlina je 2015. iz mladog pogona Lokosa prešao u zagrebački Dinamo, gdje je boravio sve do ljeta prošle godine, nastupajući za U-17 i U-19 sastav Modrih te Dinamo II.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 20:51