Enis Cokaj (lijevo)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OTIŠAO U INOZEMSTVO

Čačić ga je vidio kao zamjenu za Mišića, vodstvo Dinama ga nije htjelo: Evo zašto je propao zanimljiv HNL transfer

Dinamo je, doznajemo, odustao od transfera, iako je za Modre u ovome času milijun eura - ‘kikiriki‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. rujan 2022. 18:25

Enis Çokaj postao je novim igračem Panathinaikosa, u transferu koji Lokomotivi jamči milijun eura, vijest je koja je obradovala, prije svega, alfu i omegu kluba s Kajzerice, Božidara Šikića, čime je ubrizgao nužan novac u klupsku blagajnu, ali je pritom i postavila logična pitanja: kako to da 23-godišnji veznjak nije završio u Maksimiru, pogotovo jer ga je kao vrlo poželjno pojačanje poželio Dinamov trener Ante Čačić? I je li moguće da "lokosi" umjesto "matice", sada mnogo radije izabiru inozemne lokacije?

Nije, naime, Enis Çokaj jedini. Prije njega ista se stvar dogodila s Rokom Šimićem, a ovoga ljeta slična je sudbina čekala i Lukasa Kačavendu, koji je eurima trebao nakrcati Kajzericu, samo da se nije dogodila ta nesretna ozljeda. A govorimo, pritom, o posljednja tri najvažnija igrača koje je Lokomotiva lansirala u svijet ozbiljnog nogometa i ozbiljnih transfera...

- Ako ga Dinamo želi, ja ću im ga prodati - kazao je za SN u svezi Çokaja Šikić prije dvadesetak dana, što je bio javni poziv upravi iz Maksimira.

S osiguranom lovom od Lige prvaka, i željom Ante Čačića, činilo se da će priča krenuti već utabanim tijekovima. No, tijekovi se, očito, mijenjaju. Čačićeva želja da doda dodanu vrijednost kao zamjenu za Mišića - u ulozi u kojem je Dinamov trener vidio upravo albanskog reprezentativca, pala je u vodu jer, navodno, jedni od vodećih ljudi kluba - iz Zagreba! - spustili su rampu kako, doznajemo, "kako ne bi gomilali igrače istih karakteristika"...

image
RONALD GORSIC Cropix

A Kačavenda?

Istina je da Dinamo danas na poziciji veznih igrača, a prije svega "osmica" ima Ademija, pa i Mišića (!), Baturinu, Ljubičića, Bulata, te kako bi joj "šestica" savršeno legla. Možda je Enis Çokaj otpao upravo i zbog toga što više naginje "osmici" nego klasičnoj "šestici", defenzivnom veznjaku ala Vukojević, kojeg Dinamo realno nema u rosteru, a jednog koji je to po vokaciji definitivno i bio, a riječ je o Bartolu Franjiću, prodao je Niki Kovaču u Wolfsburg za 7,5 milijuna eura.

Kako god, Dinamo je, doznajemo, odustao od transfera, iako je za "modre" u ovome času milijun eura "kikiriki", s obzirom na to da bi Çokaja, pa da odigra i deset HNL-utakmica već sljedećega ljeta sigurno mogao (pre)prodati za barem dvostruku cifru. Je li to mudar Dinamov potez pokazat će vrijeme, kao i u slučaju Roka Šimića, koji je sam istaknuo kako nije on odbio Dinamo, već se klubovi nisu dogovorili... A ista će se stvar, pokucajmo u drvo, dogoditi i s Kačavendom, koji je, doduše, na tržištu nogu talentom dosegnuo cijenu koja je zaista velika (prije ozljede govorilo se i oko pet i više milijuna eura), ali i to je cijena koju bi Dinamo mogao platiti pa kasnije monetizirati.

Ako ne ulazimo u priču o "pupčanoj vrpci" između dva kluba, koja je kasnije, dojam je, prilično oslabila, Dinamo je u "maloj sestrici" nalazio uvijek vrijednu robu koju je itekako eksploatirao, doradio, a potom i preprodao, višestruko zarađujući, ali i dobivajući igračke benefite. Marcelo Brozović, Marko Pjaca, Lovro Majer, a uskoro i Luka Ivanušec, savršeni su primjeri... Radi li se trenutačno o promjeni matrice, teško je reći, no više se, prema riječima Božidara Šikića, radi o procjeni Dinamove struke i uprave, koji su, eto, odlučili da Šimića i sada Çokaja "puštaju" preko granice, umjesto da ih smjeste pod maksimirski jug.

Vrijeme će, naravno, dati konačne odgovore, no posve je jasno da je Dinamo svjesno pustio Çokaja, kao i Šimića, a hoće li to biti dobar potez, ili će se pokazati kao onaj kada je Dinamo u odabiru Kastratija i Uzunija uzeo prvospomenutog i - pogriješio, doznat ćemo uskoro, kao i odluka da u jesenski dio polusezone "modri" uđu bez novog lijevog beka, kao i klasičnog zadnjeg veznog.

Ako ćemo realno, Dinamo igrača takvog profila nije imao od Ivana Šunjića, ali dosad se to, ruku na srce, nije pokazalo kao veliki hendikep...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:34