Marko Dabro

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
RASNI STRIJELAC

‘Da igra u Dinamu, do sada bi zabio 20 pogodaka!; Svakom je igraču Dinamo veliki izazov! Uh, zanimljiva opcija...‘

Zadovoljstvo na Kajzerici nakon pobjede, a Marko Dabro opet je briljirao i zabio 11. ligaški gol sezone
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. ožujak 2022. 07:11

U Kranjčevićevoj je, eto, “pala” i Gorica. Nogometaši Lokomotive svladali su Velikogoričane 2:0 (1:0), zasjeli su na petu poziciju i bodovno su se odmakli od Gorice i Slavena Belupa, istodobno produživši krizu i strmoglavi pad subotnjeg suparnika, koji je nanizao čak šest uzastopnih poraza.

Svojim 11. ovosezonskim prvenstvenim pogotkom, napadač Marko Dabro (24) odagnao je sve dvoumice oko pobjednika, stavio je “točku na i” dobre predstave Lokosa (posebno u drugom dijelu). A taj je pogodak bio za istinske nogometne sladokusce, Dabro ga je, naime, postigao “ni iz čega”! Primio je loptu na 40 metara od vrata Gorice, bio je između Mitrovića i Steenvoordena. Najprije se oslobodio Mitrovića, a onda je sjajno “fintirao” i nizozemskog srednjeg braniča, ostavio ga je iza sebe i pojurio sam prema vrataru Kotarskom. Sve ostalo je, za tako rasnog i ubojitog strijelca, bio “običan dan u uredu” i mreža Gorice zatresla se i drugi put, najbolji strijelac Lokosa proslavio je svoj novi pogodak...

Nije bila pogreška

Dabro je uživao u nedjeljnom jutru i slobodnom danu, nakon mise ispijao je kavu sa suigračem i subotnjim dvostrukim asistentom Cipetićem...

- Sve je na kraju ispalo odlično! Pobijedili smo, postigao sam stvarno lijep pogodak i imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Odradili smo izvrsne zimske pripreme i digli smo igru na višu razinu. Jesenas smo prikupili iskustvo i sad igramo više natjecateljski, ozbiljniji smo i koncentriraniji nego u nekim jesenskim utakmicama. Samo su važni bodovi i pobjede, sve se drugo brzo zaboravlja - kaže Dabro.

Pogledajmo malo u retrovizor vaše karijere. Bili ste najmlađi debitant u Prvoj HNL i onda ste, sa 16 godina, otišli u inozemstvo, u Fiorentinu. Ostali ste u Italiji tri godine i vratili se u Cibaliju. Jeste li prerano otišli u inozemstvo?

- Ne znam, teško je odgovoriti na to pitanje, tko zna što bi bilo da je bilo, ili kad bi bilo... Prošlo je od tada gotovo devet godina, ne žalim ni za čime, bile su takve okolnosti i nije mi žao što sam otišao. Ne mislim da je to bila pogreška, sad sam zreliji u svakom smislu i mogu to hladno ocijeniti.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Pogled prema naprijed

A biste li neki potez iz karijere izdvojili kao pogrešan? Primjerice, bili ste u jesen 2018. godine u Gorici, ali odigrali ste samo tri utakmice, niste postigli pogodak...

- Možda je to bio pogrešan korak, ali ne želim se time zamarati, niti se prisjećati tih dana. Shvatio sam da od razmišljanja o onome što je prošlo nema nikakve koristi, treba izvući pouke i krenuti dalje, pogled uvijek mora biti usmjeren prema naprijed. Tko zna, možda sam baš morao proći takav put u svom nogometnom odrastanju, tako da ništa ne bih mijenjao. Ali, sigurno je da bih se više fokusirao na neke potankosti.

Nastavite li ovako dobro igrati i postizati pogotke, sigurno će doći neka zanimljiva ponuda na Kajzericu?

- Vidjet ćemo. Na meni je da dobro igram i zabijam, da pomognem momčadi u ostvarenju što boljih rezultata, a onda će sve doći samo po sebi. Svaki nogometaš za sebe misli da može igrati u velikom klubu, naravno da su i moje ambicije takve, bilo bi lijepo otići u dobar inozemni klub. Ali, prije svega treba biti realan, treba čvrsto stajati s obje noge na zemlji i vidjeti što će se događati, hoće li se otvoriti neka vrata.

Apetit sve više raste

Razmišljate li isključivo o odlasku u inozemstvo, ili...? Ljetos je bilo i pregovora s Osijekom?

- A ne, to je završena priča, u ovom trenutku ne bih išao u Osijek.

A Dinamo?

- Svakom je igraču Dinamo veliki izazov! Uh, to je zanimljiva opcija, ali vidjet ćemo što će se događati.

Približavate se brojci od 20 pogodaka, koliko ste obećali na početku sezone, do kraja prvenstva ostalo je još 11 utakmica...

- Ha, ha... Što sam bliže, sve više raste i apetit, ali najbolje je da ostanem skroman i suzdržan. Najvažnije je da mi dobro igramo, uživamo u dobrim igrama i pobjedama i nadam se da ćemo nastaviti ovaj niz. U petak nam dolazi Osijek i svakako se imamo pravo nadati dobroj izvedbi i dobrom rezultatu. Ne mogu reći da očekujemo pobjedu, Osijek je jak suparnik i respektiramo ga, ali sigurno ćemo pružiti veliki otpor i vjerujem da možemo ostati neporaženi - kaže Dabro.

Da igra u Dinamu, sigurno bi do sada zabio 20 pogodaka

Ljetos je raspucani centarfor Marko Dabro iz drugoligaške Cibalije došao na Kajzericu. Direktor Lokosa, Božidar Šikić, otkriva kako je realizirao taj transfer:

- Nije tu bilo previše dvojbi. Dabro je bio naš prvi izbor, čovjek koji zabije 30 pogodaka na 32. utakmice u Drugoj ligi, svakako je vrlo zanimljiv za svaki prvoligaški klub. I nisam previše razmišljao, a poklopilo se da je njegov menadžer, Miroslav Bićanić, želio nazvati mene baš kad sam ja nazvao njega! I odmah smo se dogovorili, za pet minuta - rekao nam je Šikić i nastavio:

- Bilo nam je u to vrijeme nuđeno nekoliko napadača, ali naša je procjena bila da je baš Dabro tip igrača kakav nam je potreban, pravi “kralj 16-erca”. Ta se procjena potvrdila ove sezone, pokazao je da je izraziti gol-igrač i znatno se brže od očekivanja uklopio u dimenziju prvoligaškog nogomet. Gledajte, Dabro je zabio 11 pogodaka, od toga samo jedan iz kaznenog udarca! I s tim je učinkom vrlo blizu vodećim strijelcima lige. K tome, igra sve bolje, pa on kod nas trči “deset puta” više nego što je trčao u Cibaliji! I nastavi li ovako, nema nikakve šanse da ne napravi veliku karijeru, Marko je svoju nadarenost potkrijepio kvalitetnim radom i postao je ozbiljan igrač. Da igra u Dinamu, sigurno bi dosad postigao 20 pogodaka!

I sad dolazimo do ključne potankosti - što bolje igra i što više zabija, bit će sve više ponuda i teško ćete ga zadržati na Kajzerici...

- Svjesni smo toga i tu neće biti nikakvih problema. Zna se kako Lokomotiva funkcionira, kod nas mnogi mladi igrači steknu afirmaciju i odu, a mi opet “izmislimo” nove mladiće. Sretan sam kad naš igrač ode u neki klub koji je razina više od našeg kluba, bit ću stoga vrlo zadovoljan ode li i Dabro u neki dobar klub i napravi uspješnu karijeru. Uostalom, niz je hrvatskih reprezentativaca prošlo kroz Lokomotivu i baš su kod nas napravili prvi veliki korak u karijeri. Nabrojat ću samo neke: Kramarić, Brozović, Ivanušec, Majer, Jakić, Budimir, Grbić..., a imamo. i imali smo, i reprezentativce drugih zemalja! Želim svakom našem igraču da zakorači tom stazom - kaže Šikić. (pju)

Lista strijelaca bez golova s bijele točke

14 - Josip Drmić

13 - Marko Livaja

10 - Marko Dabro

Najbolji prvoligaški strijelci okomotive po sezonama

15 - Andrej Kramarić

(2012./13.)

14 - Ante Budimir

(2013./14.),

Nino Bule

(2009./10.)

12 - Franko Andrijašević

(2015./16.)

11 - Marko Dabro

(2021./22.),

Lirim Kastrati/Marko Tolić

(2019./20.),

Lovro Majer

(2017./18.)

Nino Bule

(2010./11.)

8 - Dejan Radonjić

(2018./19.),

Domagoj Pavičić

(2014./15)

6 - Josip Pivarić

(2020./21.),

Josip Ćorić

(2016./17.)

5 - Andrej Kramarić

(2011./12.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:11