Lokosi su ove sezone Dinamu uzeli već pet bodova

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
JASNA PORUKA

‘Dinamo? Ulične priče me živciraju! A Hajduk i Osijek su si sami krivi, sve drugo su gluposti!‘

Direktor kluba uoči Dinama: ‘Protiv svakoga igramo punom snagom, tako će biti i u nedjelju‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. travanj 2022. 13:49

Nakon dugo vremena tribine stadiona u Kranjčevićevoj u nedjelju bi mogle biti lijepo popunjene. U gradskom će derbiju nogometaši Lokomotive ugostiti Dinamo, koji bi se pobjedom još kako približio obrani naslova. Osjeća se šampionski dah u Zagrebu i treba očekivati da će i u Kranjčevićevoj ulici Plavi imati gromku potporu s tribina, kao što su je imali, primjerice, u Velikoj Gorici.

Niz okolnosti koje su se dogodile ove sezone utjecale su i na buđenje onog tihog Dinamova navijača, čija je potpora u posljednjim godinama izvjesnosti bila načelno deklarativna. A sad se pretvorila u konkretnu i glasnu odanost, u sezoni u kojoj se obilježava i 40-godišnjica osvajanja jednoga od najvažnijih Dinamovih naslova prvaka u klupskoj povijesti, 1982. u bivšoj državi...

Najbolje što možemo

Dinamo silno želi te nedjeljne bodove, ali nešto će se pitati i Lokomotivu. U dosadašnja tri ovosezonska ogleda svaki je klub po jednom pobijedio, a jedan je dvoboj okončan remijem.

Uoči ovoga okršaja, direktor Lokomotive, Božidar Šikić, kaže sljedeće:

- Dosad smo pokazali da protiv svakoga igramo punom snagom, pokušavamo na svakoj utakmici biti što bolji, tako će biti i u nedjelju. Naš je sportski duh uvijek na najvišoj razini, stoga su mi ulične priče i insinuacije doista smiješne, a već me i živciraju, jer smo nebrojeno puta dokazali da nas zanima isključivo naša igra i naš rezultat. I ne želim više uopće o tome razgovarati, znam samo da ćemo se Dinamu pokušati sučeliti najbolje što možemo - govori Šikić.

U situaciji ste da možete utjecati i na rasplet prvenstvene utrke?

- Ne bih se baš složio s tom tezom. Dinamo, naime, sam o sebi odlučuje, drži sve u svojim rukama, a još mu u goste dolaze izravni suparnici za naslov, Osijek i Hajduk. Općenito svatko sam o sebi odlučuje, uvijek je to tako, sve su ostalo gluposti. Da je Hajduk pobijedio u Koprivnici, a Osijek u Rijeci, sve bi bilo danas drukčije. Ali, posrnuli su, sami su si to napravili, nitko im drugi to nije učinio! Baš me nerviraju takva razmišljanja, uvijek je netko drugi kriv za vlastite promašaje. Ili je prst krivnje usmjeren u suce, ili u ovo, ili u ono, a najmanje je posipanja pepelom i priznavanja vlastitih pogrešaka. Nema tu previše mudrosti: ili si dobar, ili si loš, položaj na ljestvici zrcalo je vlastitog rada i na kraju sve istinito pokazuje.

Nemamo nikoga

Jeste li vi zadovoljni ovosezonskom Lokomotivom, peto mjesto vam je nadohvat ruke?

image

Božidar Šikić (lijevo)

RONALD GORSIC/CROPIX

- S obzirom na uloženo i na velik broj mladih igrača koje smo afirmirali, kao i na prikazanu igru i ostvarene rezultate, apsolutno sam zadovoljan! Praktički smo najmlađa momčad u Prvoj HNL, razvijamo svoje igrače, naši su juniori dobili minutažu i postali su standardni, a i na europskom su tržištu “tražena roba”. Za iskorak prema vrhu, potrebna su veća financijska sredstva. Često volim reći da bi se ova momčad uključila u borbu za naslov da smo imali, primjerice, Drmića i Pavičića ili, pak, Livaju i Krovinovića! To su igrači koji rade razliku i odlučuju utakmice i s njima bismo imali doista ozbiljnu priču.

Može li se očekivati da će velik dio ove momčadi ostati na Kajzerici i sljedeće sezone?

- Vidjet ćemo. Jedini smo klub koji iza sebe nema nikoga, iza nas ne stoji ni Grad Zagreb, ni neki ozbiljniji pokrovitelj. Egzistiramo isključivo prodajom naših mladih igrača i to je naša stvarnost. Kad bismo “sa strane” dobili opipljiv novac, onda ne bismo morali prodavati naše talente i ostali bismo na okupu. Ali, to je zasad utopija i naša je sudbina prodaja mladih i nadarenih igrača.

Ignorancija Grada

Dodirnuli ste Grad Zagreb - niste dobili licenciju zbog problema sa stadionom u Kranjčevićevoj, na kojem ste praktički “podstanar” jer je stadion u gradskom vlasništvu?

- To je suluda situacija. Da bi stadion u Kranjčevićevoj dobio prvoligašku i drugoligašku licenciju, uglavnom mi moramo ulagati i napraviti poboljšanja, iako smo samo “podstanari”! A onda nam se još “prikrpa” neki klub, koji nema ni “prebite lipe”, pa također igra na tom stadionu. Praktički mi to financiramo, a zapravo bi Grad Zagreb trebao ulagati u svoje objekte. Ljuti me spoznaja da Grad podržava one koji rade nered, a kad si vrijedan, pošten i ulažeš vlastita sredstva, onda je Grad protiv tebe! Govorim iz vlastitog iskustva, počevši od našeg kampa na Kajzerici, pa do stadiona u Kranjčevićevoj. Riješit ćemo te probleme s licencijom, ali moram reći da su i neke potankosti, koje radi ta Komisija za licenciranje, apsolutna glupost! Pa u svijetu se skidaju stolci s tribina na kojima su najžešći suparnički navijači, a nas se tjera da ih postavimo! Što bismo još trebali, možda i fotelje staviti za “ultrase”?

Trener Silvijo Čabraja napravio je odličan posao ove sezone. Uskoro mu istječe ugovor, hoćete li ga produžiti?

- Čabraja će ostati na Kajzerici sve dok ne nauči obavljati trenerski posao kak’ spada! A budući da sporo uči, vjerujem da će još dugo ostati naš trener! Naravno da ćemo produžiti ugovor, to uopće nije upitno - kaže Šikić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:10