DAMIR KRAJAČ/Cropix
VLADA NEIZVJESNOST

Dinamo zainteresiran za ubojitog napadača, čeka se i odluka oko Čavline. Što će biti s Čabrajom?

Uistinu je velika nepoznanica s kojim će kadrom zagrebačka momčad startati u novu sezonu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. svibanj 2024. 15:14

Zavjesa je spuštena, Kajzerica će mirovati do 24. lipnja. Tada je zakazana prozivka Lokomotivinih nogometaša uoči priprema za novu sezonu, ali velika je nepoznanica s kojim će kadrom igrača zagrebačka momčad startati u nova iskušenja.

Velika je enigma i hoće li tu prozivku obaviti vrsni trener Silvijo Čabraja, proveo je tri uspješne godine na klupi Lokosa, istekao mu je posljednji jednogodišnji ugovor i praktički je sve otvoreno oko njegova ostanka ili odlaska u novu sredinu. Ovih bi dana Čabraja trebao sjesti za stol s klupskim vodstvom i razgovarati o svojoj budućnosti.

Iskusni zaslužnici

Sedmorici nogometaša istječe ugovor u lipnju. Na tom je popisu iskusni vratar Hendija, “klupski vojnik” koji je tijekom sezone najčešće bio treći golman iza Čavline i Šubarića. Tu su i veterani Leovac i Čop, koji su dali opipljiv doprinos uspješnoj sezoni i osvajanju petoga mjesta.

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Leovac je odigrao niz dobrih utakmica, a Čop je postigao čak 12 pogodaka, svih 12 u drugom dijelu sezone! Njegova je golijada počela hat-trickom na Maksimiru protiv Dinama, okončana je prekrasnim zgoditkom Hajduku iz slobodnjaka u posljednjem kolu. Lokomotiva jednostavno nema boljeg napadača od 34-godišnjeg Čopa, pa će mu valjda biti ponuđen novi ugovor, baš kao i 35-godišnjem Leovcu.

I Kalaica će od lipnja biti slobodan igrač, svojim je igrama svakako zavrijedio novu ugovornu obvezu. Vidjet će se, nadalje, što će biti s Vranjkovićem i Matićem, kojima također prestaje ugovor s Lokosima. A Kastratiju istječe polugodišnja posudba i po svemu sudeći vraća se u mađarski Fehervar.

Međutim, neovisno o ugovorima, tržnica na Kajzerici bit će, kao i svake godine, otvorena do posljednjeg dana prijelaznog roka. Zna se kako Lokomotiva funkcionira, čim dođe imalo primamljiva ponuda za nekog igrača, otvaraju se izlazna vrata. Pa će tako biti i s vratarom Čavlinom, za kojeg Dinamo ima pravo prvokupa za 750.000 eura još ovoga ljeta. Ne kupi li ga Dinamo, onda će Lokosi pokušati unovčiti Čavlinu po tržišnoj cijeni.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Čekaju se ponude i za Mersinaja, Bubanju i Smakaja, međutim, zvijezda prijelaznog roka i igrač koji bi mogao donijeti najveću odštetu na Kajzericu svakako je nadareni 19-godišnji napadač Marin Šotiček. Dinamo je već pokazao zanimanje za brzog i ubojitog napadača, vidjet ćemo hoće li se to zanimanje pretvoriti i u konkretnu ponudu. I hoće li ta ponuda zadovoljiti Kajzericu...

Šotičekov vršnjak, Fabijan Krivak, također je upisan velikim slovima u bilježnicama menadžera i klupskih skauta, pa bi samo prodajom spomenutog nadarenog dvojca iz vlastitoga uspješnog “inkubatora” Lokomotiva mogla zatvoriti više od pola proračuna za novu sezonu (oko šest milijuna eura). I ne bi bilo neophodno prodavati neke važne igrače, sačuvao bi se barem nekakav “kostur” momčadi.

image

Marin Šotiček

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Međutim, Lokomotiva tako ne funkcionira. Svatko je na prodaju i na temelju klupske politike “od danas do sutra” već tri sezone zaredom nova se momčad stvara iz početka, u hodu.

Sizifov posao

Logika “uvijek će netko u ligi biti lošiji od nas” (Hrvatski dragovoljac, Šibenik, Rudeš) zasad je funkcionirala. Čabraja je sjajno odrađivao “Sizifov posao” i Lokosi su rano osiguravali ostanak.

A ove su sezone čak bili i u borbi za Europu do predzadnjeg kola, iako su, paradoksalno, tijekom prvenstva, kad su nakon dobrih igara i rezultata ambicije narasle, ostali bez iznimno važnih igrača (Kulenović, Stojković, Tuci, Živković, Milićević). Sve to govori o odličnom radu Silvija Čabraje. Međutim, vrč ide na vodu dok se ne razbije...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. svibanj 2024 15:15