Silvijo Čabraja

 JAKOV PRKIC Cropix
Jaka najava

‘Dok sam ja trener, uvijek ćemo igrati otvoreno, pa i u Maksimiru! I naravno da je Dinamo osjetno oslabljen‘

Silvijo Čabraja s optimizmom ide na Dinamo, Lokomotiva je zadnji put u HNL-u izgubila sredinom listopada
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 08:50

Lokomotiva je dobro ušla u drugi dio prvenstva. Vratila se, naime, iz Varaždina s osvojenim bodom, nedirnute mreže, bila je bliže pobjedi, uzdrmala je dvije vratnice i stvorila više prigoda od domaćina. Koji je, pak, u trećoj minuti sudačke nadoknade pogodio vratnicu...

- I zato moramo biti zadovoljni tim bodom. Jer, na kraju se rezultat pamti, malo tko bi se sjećao naše dobre igre i propuštenih zgoda da smo primili pogodak na izdisaju dvoboja, pamtilo bi se samo da smo bili poraženi. Ovako smo nastavili pozitivan niz, neporaženi smo ukupno 14 utakmica, od 16. listopada. Stoga je jasno da u Maksimir dolazimo u dobrome raspoloženju - rekao je trener Lokosa, Silvijo Čabraja.

Kakvu Lokomotivu možemo očekivati protiv Dinama?

- Napadački orijentiranu! Kao, uostalom, i uvijek. Dolazimo se nadigravati u Maksimir, nismo momčad koja nekakvim “bunkerima” traži stazu do pozitivnog rezultata. Želimo ostati neporaženi, ali do tog pozitivnog rezultata nastojat ćemo doći dobrom, napadačkom igrom. U Varaždinu smo trkački i energetski pokazali da smo spremni za drugi dio natjecanja i da smo bili spretniji u realizaciji, vratili bismo se doma s tri boda. Ali, ta nas neefikasnost prati cijelu sezonu, iako smo postigli dosta pogodaka (23, četvrta momčad po efikasnosti u ligi, op.a.), treba nam velik broj prilika za postizanje zgoditka. Vidjet ćemo koliko će nam Dinamo dopustiti razvijanje naše igre, ipak su Plavi favoriti.

Možemo se, dakle, nadati posve drukčijoj utakmici nego što je bio ogled Dinama i Gorice, koja je “bunkerom” došla do boda. Jednom ste nam otkrili svoju nogometnu (i životnu) filozofiju rekavši: “I da igramo protiv Reala, tražit ću od svojih igrača pobjedu! Najviše mrzim kad mi se momčad povuče pred vlastiti kazneni prostor”...

- I od tih svojih riječi ne odustajem! Lokomotiva će, dok sam ja trener, uvijek igrati otvoreni nogomet, nadigravat ćemo se i pokušati iskazati igračku kvalitetu. Nismo momčad koja se zatvara i stvara defenzivne blokove, naša se napadačka ambicija mora osjetiti u svakom trenutku igre. Kad igraš povučeno i samo braniš svoja vrata, mali su izgledi da ćeš izvući povoljan rezultat. Gdjekad se to dogodi, ali to su samo iznimke. Bez želje, volje i agresije u igri prema naprijed, malo se toga dobroga može očekivati.

Koliko vam posao može otežati spoznaja da je pred Dinamom, opterećenim unutarnjim salonskim bitkama, nakon “kiksa” s Goricom, imperativ pobjede?

- Svjesni smo da će Dinamo imati drukčiji, žešći pristup protiv nas, izgubio je protiv Gorice dva boda i sad će tražiti iskupljenje i pobjedu. Da je Dinamo pobijedio Goricu, možda bi nam bilo malo lakše, ali neovisno o tome zna se Dinamova kvaliteta i trebat ćemo ponuditi svoje najbolje izdanje kako bismo se neporaženi vratili na Kajzericu.

Može li Lokomotiva iznenaditi u Maksimiru?

- Pokušat ćemo igrati dobar nogomet. A što će na kraju biti, nitko to ne može predvidjeti. Želim samo da moji igrači imaju isti pristup kakav su imali i protiv Varaždina, da budemo trkački raspoloženi i da se nadigravamo sa suparnikom. Sigurno je tek da ne dolazimo Dinamu s bijelom zastavom, nećemo se predati do zadnje sekunde dvoboja.

Kako vi sa strane gledate na ove Dinamove probleme? Maksimirski je klub, naime, nositelj kvalitete i nogometa u Hrvatskoj, ali i cjelokupnog hrvatskog nogometa, nikome tko radi u ovom sportu ne može biti svejedno promatrajući nelijepa zbivanja u Dinamu?

- Teško je sve to komentirati sa strane. Svatko gdjekad dođe u probleme, pa je sad i Dinamo zapao u teškoće. Međutim, svi su problemi rješivi, pa će tako i Dinamo u konačnici uspjeti riješiti svoje probleme. No, apsolutno sam posvećen Lokomotivi, tako da nisam ni razmišljao previše o zbivanjima u Maksimiru.

Kakvu utrku za naslov očekujete? Dinamo ima četiri boda više i utakmicu manje od Hajduka...

- Sve je apsolutno otvoreno! Pa odigrano je tek pola prvenstva, svašta će se još događati. Istina, ta je Dinamova prednost opipljiva, ali do kraja je velik broj utakmica i svaki će se pogrešni korak kažnjavati i teško nadoknađivati. U našoj ligi nema lakih utakmica, to je definitivno, potvrdilo se to “milijun puta” i sigurno će biti iznenađujućih rezultata.

Je li dolazak trenera Ivana Leke ojačao Hajduk?

- Vrijeme će to pokazati. Odigrana je samo jedna utakmica, vidjelo se da je Leko protiv Šibenika unio neke promjene i nove potankosti u Hajdukovoj igri, ali rano je još za konačne zaključke. Ponavljam, vrijeme će pokazati hoće li sve to ići u pravom smjeru - smatra Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:35