DAMIR KRAJAC Cropix
POZNATO JE KADA SE VRAĆA

Golman Gorice saznao nalaze nakon teške ozljede protiv Lokomotive: ‘Bila je to baš strašna situacija‘

U bolnici je ustanovljeno da ima blaži potres mozga i pušten je doma na kućno liječenje
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. svibanj 2023. 16:15

Ako i nakon posljednja četiri kola Gorica bude na devetom mjestu i izbori ostanak u elitnom rangu hrvatskog nogometa, ostat će trajno sjećanje na zbir pomalo nevjerojatnih utakmica i događaja kroz koje je velikogorički klub prolazio u sezoni 2022./2023. U prvom dijelu uglavnom je završavalo s tugom i gorčinom nakon poraza i neuspjeha, dok je u 2023. došlo do preokreta i momčad koju vodi Željko Sopić, kao treći trener u prvenstvu (jednu kup utakmicu vodio je i četvrti - Mensur Mujdža), ušla je u seriju pozitivnih rezultata, koja nije stala ni nakon prvosvibanjskog gostovanja kod Lokomotive u Kranjčevićevoj.

U još jednom antologijskom danu Velikogoričani su gubili 0:2, promašili kazneni udarac (Pršir), ostali u 88. minuti bez nokautiranog i onesviještenog vratara Ivana Banića, kojeg je u nemogućnosti nove zamjene s klupe na vratima odmijenio igrač Momčilo Raspopović, da bi u osmoj minuti sudačke nadoknade slovački lijevi bek Matuš Vojtko iz slobodnog udarca pogodio za konačnih 2:2 i osvojeni bod. Taman da za toliko budu ispred posljednjeg Šibenika. Da je netko poželio snimati film, teško da bi se dosjetio ovakvog scenarija.

- Vojtko je zabio svoj prvi gol za Goricu s kojim smo izbjegli poraz, a eno ga u svlačionici plače - otkrio je trener Sopić sav paradoks situacije.

Nije Vojtko plakao od sreće, što se zna dogoditi, već od tuge što je njegov suigrač Banić nastradao baš u sudaru s njim. Bio je u punom sprintu, nije se mogao zaustaviti i kukom je naletio točno na glavu nesretnog vratara, koji je ostao bez svijesti. Brza intervencija liječničkih službi i odlazak u zagrebačku bolnicu u Vinogradskoj spasili su stvar, Banić je došao svijesti, a dijagnosticirana mu je teža trauma glave, odnosno, potres mozga. Iz bolnice je izašao dan kasnije, u utorak oko 14 sati u pratnji supruge Marije. Terapija je mirovanje najmanje do kraja tjedna, a prve procjene govore da bi na treningu mogao biti kroz desetak dana.

Kako će igrači Gorice ovaj tjedan biti u strogoj karanteni i opet neće pričati za medije do subotnje utakmice 33. kola protiv Slavena Belupa (predsjednik Črnko kaže da ih mora izolirati od vanjskih uticaja), neke detalje drame u Kranjčevićevoj, koja je mnoge podsjetila na onu Danca Cristiana Eriksena, kojem je nakratko stalo srce na Europskom prvenstvu 2021. godine, otkrio je klupski fizioterapeut Domagoj Prnjak.

- Bila je baš strašna situacija, ali brza reakcija svih medicinskih službi bila je najvažnija kada je Banić ostao bez svijesti. Već pri izlasku sa stadiona počeo se buditi, potom je kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu u Vinogradskoj, nisam bio s njim tada, ali ponovno smo se sreli u bolnici. Još je bio ošamućen i tek je počeo shvaćati gdje se nalazi i što se dogodilo, a onda smo napravili onu fotografiju koja je objavljena - otkriva Prnjak.

- Banić je prenoćio u bolnici, obavljene su dodatne pretrage, a CT glave je otkrio da ne bi smjelo biti težih posljedica. Osjeća se dobro, nema bolova u glavi, a ujutro je konačno mogao i proslaviti bod kojeg smo osvojili. Sada je na kućnoj njezi i treba mu nekoliko dana potpunog mira i odmora bez ikakvog stresa - pojašnjava fizioterapeut Gorice, koji se već drugi put ovoga proljeća morao susresti s ovako nepredviđenom situacijom.

Prvi put je to bilo 10. ožujka u dvoboju doma protiv Istre 1961 (pobjeda 5:4 u dvoboju za anale), kada je u prvom poluvremenu ruku slomio mladi napadač Ante Matej Jurić i za njega je ova sezona poslije operacije lakta završena. Što se Banića tiče, on možda i bude još u konkurenciji u drugoj polovici svibnja, ali jasno je da će u subotu opet na vrata Božidar Radošević.

Spomenuti treba i detalj da je Banić prvi gol na utakmici s Lokomotivom primio u 42. minuti, a da je to bilo samo minutu kasnije, postao bi samostalni rekorder kluba po broju minuta bez primljenog gola. Ovako je kroz šest utakmica došao do 432 minute s čistom mrežom, a isto toliko imao je Dominik Kotarski prošle sezone.

Trener vratara Siniša Klafurić ostao je malo tužan, ali više jer je jučer imao rođendan, a Banić nije mogao na njega doći. No, dobio je neočekivanu zamjenu u liku Momčila Raspopovića, koji je navukao rukavice i bez primljenog gola odradio sudačku nadoknadu s Lokomotivom. I s njim se sudbina poigrala u 29. godini, najprije je prije nekoliko kola prvi put u životu počeo igrati kao zadnji vezni, a onda se u ponedjeljak proslavio kao vratar. Djeluje kao san, ali nije...

I to će biti dio filmske priče na kraju, ali posla je još mnogo, a sljedeće kolo nosi Slaven u Turopolju i Varaždin u Šibeniku. Oba davljenika očekuju pobjede pred svojim navijačima, ali u svakom raspletu gdje jedni i drugi završe identično, Gorica ostaje bod u prednosti, plus jedan na račun boljeg međusobnog omjera od Šibenčana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 00:12