MARKO MRKONJIC Cropix
LEKO UOČI LOKOMOTIVE

‘Ima puno priče po gradu, da se događaju tuče u svlačionicama, da igrači idu autima, da se psuje...‘

Hajdukov trener odgovarao je na novinarska pitanja uoči okršaja sa zagrebačkim sastavom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 14:56

Ivan Leko je pred novinarima na Poljudu primao čestitke za pobjedu i prolaz u Osijeku. Ali, uz to je znao da će glavnina pitanja biti vezana uz promjenu sustava igre. Hoće li u nedjelju sa Lokomotivom ostati u formaciji sa četiri igrača?

- Ostat ćemo u 4-2-3-1 za Lokomotivu – odgovorio je Leko.

Zašto ste uopće prešli na novi sustav, kada ste donijeli odluku o tome?

- Novi sustav smo primjenili da bi igračima vratili vjeru i samopouzdanje, a odluka je pala već nakon 15-20 minuta igre u zagrebačkom derbiju.

Međutim, nije tu kraj priče o sustavu, jer ideja igre 3-5-2, odnosno inačica tog sustava sa trojicom u zadnjoj liniji i dalje je živa kod trenera Bijelih. Nije se oprostio od svog nauma, nije uzalud prije ogleda sa Dinamom kazao "milijun posto vjerujem u svoju ideju".

- Meni je taj sustav dao puno u karijeri, moje su momčadi igrale vrhunski nogomet. Ja ću se vratiti toj ideji, ali u sljedećim tjednima ipak je nećemo gledati ovdje – naglasio je Leko.

Dakle, četiri formacija 4-2-3-1 je sustav u kojem će Bijeli istrčati protiv Lokomotive, te u bliskoj budućnosti. Ali primjećeno je da se Leko teška srca oprostio od svog zacrtanog plana igre. Kao da ste tužno govorili o prelasku na četiri u zadnjoj liniji nakon dvoboja u Osijeku?

- To je vaš dojam, svatko ima pravo na svoj stav – kazao je Leko.

No, činjenica je da je sustav sa četiri u zadnjoj liniji donio izdanje u kojem su primjerice Livaja i Krovinović bili među najboljim igračima obrane.

- Mi često pričamo, a Marko i Filip su bili na visokoj razini.

Je li utakmica sa Osijekom bila najbolja utakmica koju je Hajduk odigrao ovog proljeća otkada je Leko trener? Po novinarskom sudu sigurno, ali trener ima drukčije mišljenje.

- Meni nije bila najbolja u Osijeku. Možda mislite zato što je trenutak bio takav, zbog važnosti utakmice i s obzirom da smo imali samopouzdanje na nuli uz ogromnu nevjeru. Sretan, sam jer su igrači pokazali da možemo, međutim naše najbolje izdanje od početka proljeća je utakmica sa Šibenikom. Što se tiče kontrole utakmice, šuta, svih elemenata igre.

Pritom je Leko upitan i za niz poruka koje su kružile proteklih dana o navodnim teškim riječima u svlačionici, o svađama....

- Ima dosta priča, i ja sam dobivao poruke da se događaju tuče u svlačionici, da igraču idu automobilima, da se "beštima". Svašta je pisalo. Smiješno, a ujedno i tužno. Što drugo da kažem na te priče. Nije prvi put. I zbog toga mi ej drago da smo pokazali kako znamo igrati nogomet.

Je li vam u Osijeku pao "kamen sa srca" nakon poraza u zagrebačkom derbiju, nakon onog teškog poraza od Dinama?

- Vraćamo se na komentare i osjećaje boli koji su već prepričani. Bilo bi to nepotrebno ponavljanje, jer igrači i ja smo bili potpuno kritični i jasni nakon Maksmira.

Pobjeda u Osijeku donijela je mir u svlačionicu pred Lokomotivu.

- Puno nam znači pobjeda. Ne samo zbog prolaza, već i zbog svih ljudi koji rade puno. Jako sam sretan smo što prikazali dobru utakmicu. I lijepo je vidjeti ljude da se napokon smiju, da su sretni i zadovoljni, a sve zahvlaljujući našim igračima.

Osim sustava druga je zanimljiva tema bila promjena vratara. Ferro je završiko na klupi iako je ove zime doveden kao pojačanje konkurencije obrane, međutim puno je veća priča kako je Sentić, projekt Hajduka, preselio na klupu. Ostaje li Lučić "jedinica" za Lokomotivu?

- Ostaje – decidirano je kazao Leko.

Je li odluka o preseljenu Sentića na klupu donesena planirano kao rotacija što je naveo vaš pomoćnik Čustović u Tv emisiji tijekom utakmice?

- Mi zajedno donosimo odluke. Poslije utakmice sam rekao da smo odigrali šest utakmica u kojima smo primili 12 golova. Trebalo je nešto mijenjati.

Smatrate li da će selidba na klupu dobro doći Sentiću ili je primarni cilj rezultat?

- Momčad je uvijek na prvom mjestu. Nije Sentić kriv za pogotke, nema individualne krivice. Mi smo kao momčad bili pogriješili u balansu i pokušavamo biti bolji u tom segmentu.

Kakva je situacija sa ozljedama pred Lokomotivu?

- Još nismo imali prvi trening, tek imam sastanak sa liječnikom, pa ne mogu unaprijed kazati.

Što reći o Lokomotivi koja je ovog tjedna pokazala znanje odigravši u 90 minuta Kup susreta remi sa Dinamom?

- Meni su dobri, igraju otvoreno. Mladi su, igraju nogomet, protiv svih isto. Pružili su dvije kvalitetne utakmice sa Dinamom, dva dvoboja u kojima su bili 50-50. Ono, u dva grama što se kaže. Očekujemo da će i ovdje pokušati odigrati nogomet. Jasno, i pokušati dobiti.

Lokomotiva je u komfornoj zoni, u situaciji kada ne može bitno ni gore ni dolje. Takve momčadi znaju biti jako opasne u svom stanju neopterećenosti.

- Ne mislim samo zbog njihove situacije u poretku, jer oni su jednostavno dobri. Igraju za pogodak više i meni je zanimljivo njih gledati. Imaju kolektivni pristup nogometu, napadaju loptu, traže loptu, imaju odličnu energiju. Stojković, Goričan, desni bek dobar, imaju kvaliettu, ali njihov glavni forte je što uvijek igraju nogomet sa dobrom energijom i fizikom. Stoga, idemo i mi igrati s njima i pokušati doći do novih bodova.

Kakvu reakciju igrača očekujete protiv Lokomotive?

- Očekujem da nastave igrati nogomet kao u Osijeku. Puno pričamo, a ja to ne volim. Ne vole ni oni. Treba igrati, a ne pričati.

Za kraj i pitanje o ždrijebu Kupa. Koga bi Leko želio u konkurenciji Šibenika, Dinama i Slaven Belupa?

- Bilokoga samo da prođemo u finale.

KORISTIT ĆU KALINIĆA

Koliko li smo samo tinte potrošili proteklih tjedana na pisanje o Nikoli Kaliniću. Nešto manje nego o sustavu igre, ali ipak dovoljno da se zapitamo kako iskusni centarfor nije dobio ni minute u dva važna susreta. U prijelomnicama sezone Kalinić je ostao na klupi, stoga je logičan upit, planira li Leko koristiti 35-ogodišnjeg napadača?

- Koristit ćemo Nikolu kao svakog drugog igrača, ali prvi nam je interes pronaći najbolji balans momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 19:40