Slavlje Lokomotive u Rijeci

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
FANTASTIČNA PRIČA

Izbacili europski Hajduk pa porazili Dinamo: ‘Nikome u Hrvatskoj ne priznajemo da je bolji‘

‘Manji smo klub i automatski podcijenjen, ali naša škola raste i radi se na visokoj razini‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. svibanj 2023. 12:03

Minimalnom 1:0 pobjedom u finalnom okršaju s Dinamom, juniori Lokomotive na riječkoj su Krimeji u srijedu osvojili Hrvatski kup. Prvi je put taj pokal, nakon dva sudjelovanja u finalu, završio u vitrini zagrebačkog kluba. Neizvjesnu je utakmicu odlučio pogodak Fabijana Krivaka u 85. minuti, nadareni zadnji vezni Lokosa jedan je od mladih igrača s Kajzerice koji je već osjetio prvoligašku scenu.

A na klupi Lokosa dobro je znano ime. Bivši reprezentativni napadač, Nikica Jelavić (37), prije nepuna je četiri mjeseca zakoračio na trenersku scenu preuzevši juniore Lokosa...

- Nisam mogao ni zamisliti ljepši početak trenerske karijere, svog drugog nogometnog života. No, želio bih odmah naglasiti da velike zasluge za ovaj trijumf pripadaju mom prethodniku, Jasminu Agiću, koji je početkom siječnja postao pomoćnik Silvija Čabraje u prvoj momčadi i ja sam nastavio i dovršio posao kojeg je Agić započeo - rekao nam je Jelavić jutro poslije osvajanja Kupa.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Konkuriraju na dvije-tri strane

Malo se proslavilo nakon osvajanja pokala, no već je u četvrtak za stručni stožer bio uobičajeni radni dan, dok su igrači bili slobodni...

- Zaslužili su dečki taj slobodni dan, zaslužili su ovaj trijumf, baš sam ponosan na njih. U polufinalu smo izbacili Hajduk, koji je igrao finale juniorske Lige prvaka (3:2), u finalu smo nadvisili Dinamo! Nije moglo teže, a bome ni ljepše. U obje smo utakmice potvrdili kvalitetu, ne može se slučajno osvojiti Kup u tako jakoj konkurenciji. Opet se pokazalo da se na Kajzerici sjajno radi s mlađim uzrastima, usuđujem se čak i reći da je nogometna škola Lokomotive podcijenjena u odnosu na druge škole. Na žalost, Lokomotiva je manji klub i automatski je podcijenjen, ali naša škola raste iz dana u dan i radi se na visokoj razini. Stoga ovo osvajanje Kupa za mene i nije iznenađenje jer sam znao da možemo parirati svakome u Hrvatskoj, nikome ne priznajemo da je bolji.

Kako funkcionirate na svakodnevnoj razini, budući da su šestorica igrača (Krivak, Smakaj, Šotiček, Žilinski, Matić i Batur) praktički već dio prve momčadi, a i na dvojnoj su registraciji u Jarunu?

- Nekako se “krpamo”, imamo u juniorima i dečke mlađih godišta. No, zna se modus operandi Lokomotive, klub živi od prodaje mladih i nadarenih igrača, pa je normalno da rano dobiju priliku za igranje u seniorskoj konkurenciji. I to je jedini ispravni put za funkcioniranje kluba. U stalnom sam kontaktu s trenerom prve momčadi Silvijom Čabrajom i direktorom Omladinske škole Juricom Čabrajom, svakodnevno razgovaramo i tražimo najbolje solucije za razvoj mladih igrača. Gdjekad se neki junior priključi prvoj momčadi, gdjekad odigra utakmicu za Jarun, a malokad igra baš za juniore. No, snalazimo se najbolje što možemo i za nas je normalna situacija da nam igrači konkuriraju na dvije-tri strane.

Nerijetko se raspravlja o tome je li važnije u omladinskim kategorijama ostvariti dobar rezultat, ili razvijati i stvarati igrača za seniore.

Teže je biti trener nego igrač

Naš je dojam da jedno bez drugoga ne ide - kako, naime, netko može postati igrač za prvu momčad, ako se s juniorima, primjerice, bori za ostanak i načelno gubi utakmice...

image
CROPIX

- Posve se slažem s tom tezom, stvaranje rezultata i igrača ide ruku pod ruku. No, jasno je da je primarni cilj stvaranje igrača za prvu momčad, ali nema li željenog rezultata, igrač ne može, posebno u psihološkom smislu, biti na razini potrebnoj za kvalitetno igranje seniorskog nogometa. Kod nas na Kajzerici osvajanje trofeja nije prioritet, ali važno je da smo u vrhu, da možemo ravnopravno igrati s Dinamom, Hajdukom, Rijekom i Osijekom. I u tome uspijevamo, tako moramo i nastaviti.

Nakon prestanka igračke karijere, bili ste nešto više od godinu dana izvan nogometa. Posvetili ste se ugostiteljstvu i hotelijerstvu, otvorili ste, s partnerom Goranom Šuškom, luksuzni hotel “President” u rodnoj Čapljini. Kako funkcionira hotel?

- Dobro je, zadovoljni smo. Bio mi je potreban taj odmak od nogometa, kako bih se malo odmorio od lopte, ali i posložio neke stvari u svojim razmišljanjima. “Resetirao” sam se i shvatio sam nakon određenog vremena da mi nogomet strahovito nedostaje i da svoju budućnost vidim u ovom poslu. Razmišljao sam o svemu, bilo je raznih ideja, ali u nogometu sam cijeli život i privukao me taj trenerski posao. I u ova četiri mjeseca shvatio sam da sam dobro odlučio, veseli me rad s ovim dečkima. Imam volju, želju i entuzijazam, vjerujem da se u budućnosti najbolje mogu realizirati u trenerskom poslu. Iako je teže biti trener nego igrač, jer je neusporedivo veća odgovornost, odgovara mi taj posao i zato sam se i opredijelio za klupu, svjestan težine izazova koji me čekaju u budućnosti. Jasno je da će mi igračko iskustvo još kako pomoći, ali znam da moram još mnogo toga naučiti o trenerskom poslu, tek sam na početku - rekao je Jelavić.

Čak desetorica juniora Lokomotive već su osjetili prvoligašku scenu

Ponosan je nakon trijumfa na Krimeji bio direktor Omladinske škole Lokomotive, Jurica Čabraja. Mladi su Lokosi prvi put postali pobjednici Kupa, a dan poslije upitali smo Čabraju je li ovo možda i najtalentiranija generacija u prvoligaškoj povijesti kluba s Kajzerice? Ne samo zbog osvojenog trofeja, nego zbog spoznaje da su čak desetorica igrača, koji mogu još uvijek igrati za juniore, već zaigrali na prvoligaškim travnjacima.

To su Roko Šimić, koji je otišao u RB Salzburg i sad je na posudbi u Zürichu, pa Lukas Kačavenda i Luka Stojković, na koje se više ni ne gleda kao na juniore. Fabijan Krivak, Art Smakaj, Marin Šotiček i Fran Žilinski igrali su za prvu momčad Lokomotive, istodobnu su i na dvojnoj registraciji u drugoligašu Jarunu, a i Matej Matić i Marko Batur debitirali su za Lokose. Ovim igračima dodajmo i brzonogog napadača Šibenika, Karla Špeljaka, koji je također dio tog naraštaja, a prošloga je ljeta otišao pod Šubićevac, nije imao strpljenja proći razvojni put na Kajzerici...

- To je doista sjajna juniorska generacija, ali teško je reći je li najbolja. Uostalom, Luka Ivanušec i Lovro Majer, koji su 1998. godište, dosegli su reprezentativnu razinu. A najveći razlog zašto ove sezone imamo tako mnogo juniora u prvoj momčadi leži u spoznaji da je trener seniora, moj brat Silvijo Čabraja, ponikao u Omladinskoj školi i predobro zna kakvu igračku kvalitetu imamo, pa postupno uvodi u prvu momčad te nadarene dečke. Za razliku od ranijih trenera, koji nisu imali to iskustvo iz omladinske škole i nisu to osjećali na način na koji bi trebali osjećati. Mladome igraču treba dati priliku, treba ga "pogurati" i stati iza njega - rekao je Jurica Čabraja, dodavši:

- Ovo je stvarno izvrstan juniorski naraštaj. Šimić, Kačavenda, Stojković, Smakaj i Žilinski su 2003. godište (kao i Špeljak, op. a.), dok su Matić, Batur i Šotiček godinu mlađi, a Krivak je rođen 2005. godine - kaže Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:18