GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
OBJAVLJEN VELIKI PLAN

Izvješena cijena za velikog HR talenta! ‘U Dinamu znaju da nema ispod toga! A želimo Brozovića..., ha, ha‘

Silvijo Čabraja je sa svojim Lokosima započeo pripreme, a glavna tema je - Lukas Kačavenda
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. siječanj 2022. 09:10

Lokomotiva je jučer krenula sa zimskim pripremama. Okupilo se društvo s Kajzerice na testiranjima, danas se nastavlja priča, u nedjelju je slobodan dan, a u ponedjeljak 10. siječnja se kreće u Medulin, gdje se ostaje do 22. siječnja. Jučer se nisu okupili svi, nekoliko igrača je izostalo zbog toga što su zaraženi koronavirusom...

- Dečki imaju slabe simptome, gotovo nikakve, ali danas je korona kao “dobar dan”, ne znam tko neće dobiti taj virus - kaže nam trener Lokosa Silvijo Čabraja.

Uskoro meč

Lokosi u subotu već igraju prvu pripremnu utakmicu s Aluminijem (13 sati), još se ne zna gdje, ili na Kajzerici ili u Kranjčevićevoj, ovisi o vremenskim prilikama. U Medulinu će Lokosi igrati na Arena kupu, u skupini su sa Slavenom Belupom, Iskrom iz Bugojna i Opatijom.

Naravno da je ovih dana, kad je Lokomotiva u pitanju, bilo zanimljivo pratiti priče oko njezine mlade zvijezde, Lukasa Kačavende. Dinamo je odaslao ponudu od dva milijuna eura, a saznajemo da se u međuvremenu povećala na - tri milijuna eura. Modri su htjeli uzeli mladog hrvatskog reprezentativca, te ga ostaviti na posudbi do ljeta u Lokosima. Međutim, ta opcija s Dinamom je - propala. Lokomotiva ne pušta Kačavendu.

image

Lukas Kačavenda

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Pravac je dobar

Pitamo trenera Čabraju kakvo je njegovo stručno mišljenje, što bi bilo najbolje za Lukasa? Je li to ostanak na Kajzerici, odlazak na ljeto u Dinamo ili negdje u inozemstvo?

- Kačavenda s nama normalno kreće u trenažni proces. Što će biti dalje? Rekli bi slijepci: “Bumo vidjeli...” Za njega je najbitnije - igrati! Da se razvija. Ne smije otići negdje gdje neće igrati, da mu ne propadne polusezona ili sezona. Jer, tada bi se moglo dogoditi da se u jednom trenutku izgubi, da naglo nestane sa scene. U Lokomotivi će imati kontinuitet utakmica. Dobro, možda niti kod nas neće igrati baš sve utakmice, ali će svakako ući u kontinuitet. Uglavnom, njegov razvoj sada ide u dobrom pravcu i tako treba ostati. Moje mišljenje jest da bi za njega bilo dobro da na proljeće ostane u Lokomotivi. Standardizirao se u našoj momčadi koja ga osjeća, on osjeća momčad, navikao je na aktualne suigrače koji ga cijene - kaže Čabraja.

Kad ga pitamo bi li imao minutažu u Dinamu, veli nam sljedeće...

- Trener Dinama je Željko Kopić, njega bi to trebalo pitati. Ne mogu znati kako bi ga on doživio, kako bi ga doživjela kompletna momčad Modrih. Dinamo je Dinamo, tamo su drukčiji zahtjevi nego u Lokomotivi. Teško je to kazati. Ponavljam, Kačavendi je najbitnije igrati. Mnogi talentirani igrači su znali promijeniti klubove, pa nisu dovoljno igrali, pa su nestali ili se traže. Ne naprave iskorak koji su trebali napraviti. To se Lukasu ne smije dogoditi.

Od koga Čabraja očekuje iskorak u proljeće kad se radi o njegovoj momčadi?

- Mi otprilike koristimo 14-15 igrača. E, sad, hoće li iskočiti Marko Vranjković na poziciji desnog beka na kojoj imamo i Cipetića...? Hoće li to biti Stojković, koji je još junior? Ili Cokaj, Marić, Miličević? Sve su to mladi dečki, sad su šest mjeseci iskusniji s određenim brojem utakmica. Pa, recimo, nama su Soldo i De Haas došli iz Druge lige, trebala im je prilagodba na Prvu HNL. Očekujem da ćemo se na proljeće više standardizirati i da nećemo raditi nekakve dječje pogreške, da ćemo biti puno ozbiljniji i puno bolje djelovati.

image

Silvijo Čabraja

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Tko je u prednosti u napadu, Dabro ili Kulenović?

- Svaka momčad mora imati dva napadača. O njima ovisi tko će biti u prednosti. Vratio nam se i Tuci, sad je zdrav. Oštra konkurencija je u napadu. Praktički, ostali su nam svi igrači.

Želimo sredinu

Kad smo ga pitali hoće li Lokosi nekoga dovoditi u zimskom prijelaznom roku, Čabraja se našalio...

- Razmišljamo o Mateu Kovačiću i Marcelu Brozoviću, ha, ha, ha... Ma, ako će se ukazati kakva mogućnost da dovedemo igrače koji će zadovoljavati neke naše vizije i naše potrebe, bilo bi zgodno da budemo jači. Ali, mi se baziramo na onome što imamo. Kroz proljetni dio sezone momčad još definitivno želimo izbalansirati kako bi na koncu vidjeli koja je to razina. Smatramo da ćemo u proljetnih šest mjeseci napredovati. Želimo ostati u sredini ljestvice, Gorica nam je malo pobjegla u utrci za petim mjestom, da nije bilo nekih kikseva bilo bi još bolje, imali bismo tri-četiri boda više. Ali da, borit ćemo se za peto mjesto - zaključio je Čabraja.

BOŽIDAR ŠIKIĆ: U Dinamu dobro znaju da nema transfera Kačavende za manje od 5 milijuna eura!

Pisali smo o tome kako je Dinamo za Kačavendu ponudio Lokomotivi dva milijuna eura, sada je podignuo ponudu na tri milijuna eura uz ostanak na posudbi među Lokosima do ljeta. Lokomotiva je tu ponudu odbila. Šef Lokosa Božidar Šikić je jučer bio jasan.

- Kačavenda nije na prodaju ove zime! U Dinamu dobro znaju, ispod 5 milijuna eura nema transfera Kačavende! Maksimirski klub to nije prihvatio i priči je tu kraj. Nismo se dogovorili ništa. To je to, kad ja nešto kažem, to je tako. Isto tako sam kazao da Lukas sigurno neće biti prodan u ovom zimskom prijelaznom roku. Niti Dinamu, niti bilo kome drugome. Što će biti kasnije, ne znam.

Šikić kaže i ovo...

- Za Kačavendu u ovom trenutku ima zanimanja pet vrlo ozbiljnih europskih klubova, iz razumljivih razloga vam ne mogu kazati koji su to klubovi.

Ipak, kad se radi o Lokomotivinim igračima koji bi mogli igrati u Dinamu, Šikić kaže:

- Cokaj je svakako igrač za Dinamo! Ako se ukaže prilika, možda bismo transferirali Miličevića, ima nekog interesa, ali ništa konkretno. Također, možda bi moglo doći i do transfera Cipetića - zaključio je Šikić. (do)

Linker
24. srpanj 2022 13:20