DAMIR KRAJAC Cropix
DODATNO POTPIRUJE

Jarni je otišao zbog gluposti, a ovo što govori član Izvršnog odbora HNS-a je opasno. Čeka li i njega smjena?

Kako da suci budu kvalitetni i pošteni ako ih čovjek koji izravno o njima odlučuje blati na takav način?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. veljača 2024. 11:04

Robert Jarni nedavno je smijenjen s funkcije izbornika U17 reprezentacije zato što je napravio - glupost. Međutim, kao hrvatski izbornik mora dobro paziti što govori.

Je li sad na redu smjena Božidara Šikića? Prvi čovjek Lokomotive, ali i član Izvršnog odbora HNS-a po tko zna koji se put žestoko okomio na hrvatske suce.

- To je napravljeno namjerno! A kod nas se sudi kao da su suci likovi iz Alan Forda! Uzmi sirotinji da bi dao bogatima! To je prepoznatljivo načelo suđenja naših sudaca. Jednostavno, to nije podnošljivo. Vuče hrvatski nogomet unatrag.

Uslijedio je i dodatak.

- Suci se ponašaju kao da sve počinje i završava s njima. A kad izađu na međunarodne utakmice, samo nas sramote jer nemaju pojma o nogometu.

Jarni je napravio glupost, a ovo što radi Božidar Šikić je ciljano, ali i vrlo opasno za suce. Već treći dan Bruno Marić i HNL suci žive u iznimno teškim okolnostima, za neke od njih već je pripremljena "lomača", nekima se otvoreno prijeti... A član Izvršnog odbora HNS-a sve to dodatno potpiruje svojim riječima.

Šikić očito zaboravlja da je u stvari HNS taj koji "upravlja" sucima. I tako već 30 godina. On je taj koji određuje šefa sudaca i koji "blagoslivlja" članove Izvršnog odbora po nekakvim regionalnim ključevima. Izvršni odbor izravno bira i čovjeka koji delegira suce za utakmice. Pa ako nas suci doista sramote i ako otimaju iz usta siromašnih, lako je moguće da je to posljedica toga što su "paskom" Izvršnog odbora.

Usput, FIFA i UEFA strogo zabranjuju izravnu vezu između sudačkih organizacija i nacionalnih Saveza. HNS to već godinama ignorira. I tolerira ispade poput ovog Šikićevog.

Kako da suci budu kvalitetni i pošteni ako ih čovjek koji izravno o njima odlučuje blati na takav način?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:11