PAUN PAUNOVIC Cropix
SLAVIO KAO NIKAD PRIJE

Kako je mladost s Kajzerice ‘progutala‘ Hajduk: ‘Ne može baš svatko zabiti četiri komada na Poljudu‘

Sjajnom su igrom nogometaši Silvija Čabraje "razbili" Hajduk u Splitu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 14:15

Ovaj su put optimistične najave imale još kako čvrstu podlogu. Prepuni su samopouzdanja nogometaši Lokomotive otišli u Split, najavljivali su pohod na tri boda (nakon tri uzastopna poraza!) i doma su se vratili s punim plijenom! Istina, nešto kasnije nego što je uobičajeno, raskalašeni je autobus Lokosa zastao na nekoliko lokacija pri povratku u Zagreb, znali su proslaviti veliku 4:3 pobjedu protiv Hajduka.

Rastrčala se mladost s Kajzerice po poljudskom travnjaku i u prvih je 45 minuta posve “razbila” domaćina! Semafor je “lagao” poslije prvoga poluvremena, bilo je samo 2:1 za goste, a trebalo je biti nekoliko pogodaka razlike po prikazanoj igri. Održali su Zagrepčani Splićanima lekciju iz modernog nogometa, prepunoga trke, poleta, energije i tehnički kvalitetnih poteza. Sve ono što je zamislio sjajni strateg Lokosa, Silvijo Čabraja, njegovi su igrači na travnjaku pretvorili u djelo.

Ubitačna je bila ta napadačka četvorka gostiju. Goričan (23), Stojković (19), Kačavenda (20) i Aliyu (21) bili su nezaustavljivi za trome, spore i taktički apsolutno nepripremljene i loše postavljene Hajdukove igrače, poglavito srednje braniče Awaziema i Vuškovića, koji su na širokom prostoru bili ostavljeni na milost i nemilost Lokomotivinoj hrabroj i nezadrživoj momčad.

Uvijek ista filozofija

Zadnji vezni Bubanja i Marić izvrsno su kontrolirali sredinu travnjaka, bočni braniči Cipetić i Žilinski (još jedan nadareni 19-godišnjak!) zatvarali su svoje strane i često koristili prilike za odlazak prema naprijed, srednji braniči Mersinaj i Kalaica nisu, kao na ranijim utakmicama, griješili ispred sigurnoga Čavline. I epilog svega bio je da je Hajduk zapravo sjajno prošao izgubivši samo 3:4...

Nikad nismo vidjeli Čabraju da tako emotivno proslavlja pogotke svoje momčadi, ostat će u sjećanju njegovi euforični zagrljaji s kolegama iz svoga stožera...

- Istina je, bio mi je to jedan od najljepših dana u trenerskoj karijeri. Hajduk je do nedjelje bio jedini klub kojeg nisam kao trener pobijedio i sve je u meni eruptiralo. Imali smo prije gostovanja u Splitu tri poraza, trebalo je prekinuti taj niz i vjerovali smo da to možemo učiniti. Ovaj je uspjeh znak da radimo dobar posao, napokon nam je “procurilo” i vratili smo se na pobjedničku stazu - rekao je Čabraja, dodavši:

- Nakon što je Hajduk izjednačio, utakmica je mogla otići na jednu, ili na drugu stranu. Međutim, nismo “potonuli”, nismo razmišljali o tome da smo prosuli 2:0 vodstvo, nego smo i dalje tražili novi pogodak. Uvijek igramo filozofijom da postignemo zgoditak više, tako je bilo i sad, pa je logično da smo zbog toga gdjekad i ranjivi u obrambenom dijelu. No, postići četiri pogotka na Poljudu ne može baš svatko i silno sam ponosan na svoje dečke.

Eksplodirala je ta vaša mladost, više od pola momčadi poniklo je u dobro vođenoj omladinskoj školi Lokomotive, direktor koje je vaš brat Jurica. Rekli ste nam uoči dvoboja da ćete napasti Hajdukovu zadnju liniju, niste li možda pomislili da bi vas taj rizik mogao skupo stajati?

- Ne, ni u jednom trenutku! Dobro poznajem svoje igrače, ta naša mladost, uz opipljivu kvalitetu, u sebi nosi silnu energiju, žar, hrabrost, samouvjerenost i želju za pobjedom. Ne plaše se oni ničega, ni nikoga, opet su to pokazali - kaže Čabraja.

I sve je to točno. Uz možda i najvažniji dodatak: ti su dečki izvrsno vođeni s klupe, ne samo u Splitu, nego već više od godinu i pol, otkad je Čabraja sjeo na klupu Lokosa. Svoju je stručnost Čabraja i u Splitu potvrdio, pokazavši kako reagira pravi trener, onaj strateg koji “čita” utakmicu. A takvih baš i nema previše...

Poruka krilima

Uveo je, naime, u 70. minuti Kulenovića, umjesto već pomalo umornog Stojkovića. I baš je stasiti napadač Lokosa dvaput u skoku nadvisio Awaziema (kakav je to “kikser”) i proslijedio loptu do kasnijeg dvostrukog strijelca Aliyua. Vidio je Čabraja gdje je Hajduk “najtanji”, zaigrao je na tu kartu i hladnokrvno je pokupio sav ulog sa stola...

- Znali smo da Hajduk ima dosta problema u posljednjem obrambenom redu i odlučili smo preskakanjem igre tražiti Kulenovića. Rekao sam krilnim igračima da utrčavaju u prostor kad je Kule u skoku. To se i dogodilo, Aliyu je sjajno “nanjušio krv” i na identičan smo način zabili treći i četvrti pogodak - kaže Čabraja.

Zanimljivo, Lokomotiva je na taj način primila oba pogotka protiv Rijeke i jedan protiv Dinama u Kupu. Jeftino primljeni zgodici, ovaj ih je put inkasirala Hajdukova obrana, koju je na kraju Aliyu u dva navrata matirao...

TRI POBJEDE NA POLJUDU

12.05.2012.

Hajduk - Lokomotiva 0:1

(30. kolo prvenstva)

30.01.2021.

Hajduk - Lokomotiva 0:1

(18. kolo prvenstva)

05.03.2023.

Hajduk - Lokomotiva 3:4

(24. kolo prvenstva)

IBRAHIM ALIYU

Definitivno najbolja utakmica u karijeri!

Uoči dvoboja s Hajdukom objavili smo veći razgovor s Aliyuom, mladi je Nigerijac cijele sezone među boljim igračima Lokomotive, ali napromašivao se i napromašivao. Do Poljuda...

- Nisam osjećao nikakav pritisak zbog tih promašenih prigoda. Rekao sam vam i prije nekoliko dana, pošteno radim, dajem maksimum na svakom treningu i znao sam da će mi se sve to negdje vratiti. Mora se vratiti. I sve sam te promašaje naplatio u nedjelju u Splitu. Kad sam izlazio ispred Hajdukova vratara, bio sam siguran da ću ga svladati, nisam uopće sumnjao u sebe, niti sam razmišljao da bih mogao promašiti. Sve je izgledalo tako jednostavno, kao na treningu - rekao nam je Aliyu dan poslije splitskoga okršaja, dodavši i ovo:

- Bila mi je to definitivno najbolja utakmica u karijeri! Presretan sam zbog pobjede, zbog mojih golova, donio sam radost u našu svlačionicu i bila je to fantastična nedjelja, koju ću zauvijek pamtiti - kaže tamnoputi napadač Lokosa, koji je apsolutno zasjenio i nadvisio svog sunarodnjaka Awaziema i zasluženo je zaradio epitet igrača utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:24