RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Kraj priče o nepoštenoj filijali, braci i seki - Dinamu i Lokomotivi! ‘Bodomat‘ sad sve češće ‘šteka‘...

‘Seka‘ se dobro udala, uhvatila razne miraze sa svih strana, postala je skroz samostalna, i opasna
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. veljača 2022. 12:17

Priča o Lokomotivi kao Dinamovoj filijali, “bodomatu” koji je uvijek izbacivao bodove na maksimirski saldo, odavno je poznata. Modri su pobjeđivali Lokose kad i kako su htjeli, mnogi u hrvatskom nogometu taj su odnos nazivali neprirodnim i nepoštenim prema ostalima u HNL-u.

Ne samo da se Dinamo stalno častio s bodovima s Lokomotivnog stola, već je i razmjena igrača između ova dva kluba upadala u oči, ponekad je izgledalo da se radi o istom klubu samo s dva različita imena. Mnogi su Dinamo i Lokomotivu zvali kao popularnu čokoladu “Braco i Seka”. Ali, onda se “Seka” dobro udala, uhvatila razne miraze sa svih strana, postala je skroz samostalna, “opasna baba”. Plavi “bracek” joj više nije trebao, niti kao zaštitnik, niti kao sponzor, a bogme više nije bila niti Dinamov “bodomat”. Počela je lagano nagrizati totalnu modru nepobjedivost.

image
RONALD GORISC/CROPIX Cropic

Naravno, kad pogledate statistiku Dinamovih i Lokomotivinih dosad odigranih utakmica, onda priča o “opasnoj babi” s Kajzerice ne djeluje previše uvjerljivo jer u 43 utakmice Dinamo je Lokomotivu pobijedio 36 puta, 3 puta je bilo neodlučeno, a Lokosi su pobijedili 4 puta. No, u posljednjih sedam utakmica društvo s Kajzerice dva puta je dobilo ono iz Maksimira. Pretprošle godine, 12. lipnja 2020. godine, Lokomotiva je u Kranjčevićevoj trijumfirala s 1:0, istim rezultatom na istom mjestu i ove sezone, kad su Modri u žestokoj borbi za naslovom prvaka, obranom titule. A te 2020. godine još je jednom u “ulici pjesnika” odigrala i neodlučeno...

Ove sezone, osim poraza od 0:1, Dinamo je ubilježio i jednu pobjedu na jedvite jade, također s 1:0 u Maksimiru, zabio je Oršić u 77. minuti... Bilo je čupavo za Modre. Zanimljivo je da je trener Lokosa, Silvijo Čabraja, u objema utakmicama postavio identičnih 11 igrača uz identičan raspored i uloge na terenu.

Kad smo već kod Oršića, koji je presudio u toj ovosezonskoj pobjedi Modrih od 1:0, u sadašnjem Dinamovu kadru najviše je golova Lokomotivi zabio upravo on. Proti Lokosa je nastupio 20 puta, od čega osam puta u dresu Intera iz Zaprešića, a 12 puta za Dinamo. Zabio je 12 golova od čega čak sedam za Žute, a pet za Plave. Nadalje, Oršić je u svibnju 2010. godine postao najmlađi strijelac hat-tricka u povijesti HNL-a. Imao je samo 17 godina i 135 dana. A ta je tri gola postigao upravo protiv - Lokomotive. Njegov tadašnji klub, Inter Zaprešić, tom je prilikom pobijedio 4:2.

Dakle, toliko spominjani Oršić u posljednje vrijeme, opet je glavna priča kad se radi o Lokomotivi. A mogu li Lokosi opet zapapriti Dinamu, mogu li mu ugroziti, trnjem popločiti put prema obrani titule? Dinamo jasno jest veliki favorit, ali treba imati na pameti da su Modri u četvrtak igrali utakmicu na Sanchez Pizjuanu, sigurno će postojati “ostatak umora” u nedjelju, pa se može dogoditi da Željko Kopić napravi ono što ne voli raditi - rotirati momčad. Je li to šansa Lokosa u želji da opet zaskoče Dinamo?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. lipanj 2024 21:02