Vladimir Dugandžić/Cropix
POTPUNO RAZOTKRIVANJE

Lokomotiva je Hajduku održala lekciju modernog nogometa. Sad je posve jasno koji je najveći problem Bijelih

Još jedan bolan poraz splitske momčadi, ili je bolje reći - još jedno triježnjenje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. ožujak 2023. 07:11

Lokomotiva nije slučajno slavila na Poljudu, Lokomotiva je odlična momčad. Silvijo Čabraja tamo već drugu sezonu radi tiho, sustavno i moderno, s puno trke, presinga, brzine i okomitosti. Može tako jer ima mlade i moderne igrače, koje krasi odlično tehničko znanje, te puno energije i brzine. Što je dokaz da nogometna škola na Kajzerici radi odličan posao.

Čabraja ima ofenzivnu četvorku o kakvoj vjerojatno mašta i Ivan Leko. Stojković (19), Kačavenda (20), Aliyu (21) i Goričan (23) sjajno "pune" suparničku polovicu terena. Prisutni su, rastrčani, pritišću, a svaki od njih zna igrati nogomet i svaki ima i brzinu i dribling i okomitost.

Za Kačavendu su još prošle sezone na stolu imali ponudu od šest milijuna eura. I otišao bi da nije potrgao ligamente koljena. Stojković će slične ponude dobiti jako brzo, ako ih već i nema, jer taj mladić izrasta u klasnog ofenzivca koji može igrati i na krilu i u sredini terena. Što reći za Aliyua koji je "razorio" kompletnu domaću obranu?

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kad imaš tako mladu i moćnu momčad onda možeš Dinamo u Kupu držati na konopcima i pasti tek u produžetku. I zato je normalno da Lokosi na Poljud dođu s pobjedničkim gardom. Pa s druge strane ih je čekala momčad koja je protiv istog tog Dinama izgubila 4:0 i to zato što Dinamu nije trebalo više. Uz sve to, Hajduk ima jednu od najsporijih i energetski najslabijih momčadi u ligi. Koja se teško može braniti protiv momčadi Lokomotivinih karakteristika.

Hajduk je na koncu izgubio s 4:2, a može donekle biti i sretan jer mogao je izgubiti i puno teže da se Aliyu u 37. minuti nije "upetljao" u akciju u kojoj nije ni bio bitan, ali je sa svojim zaleđem poništio sjajan gol nakon prekrasne akcije Stojkovića i Goričana. Da je gostima tada priznat gol za 3:0, tko zna koliko bi se Hajduk obezglavio. Ovako se vratio, došao na 2:2, da bi na koncu primio dva gola nakon dva ispucavanja lopti gostujućeg golmana Čavline. Tako naivno i tako nedopustivo za momčad Hajdukovog rejtinga.

U prvom je poluvremenu - dakle - Lokomotiva održala nogometnu lekciju Hajduku. U domaćoj su momčadi samo dva igrača bila dobra - Luka Vušković i Rokas Pukštas, jednom je 16, drugom 18 godina. Toliko o igri Hajduka koje u stvari (ponovno) nije bilo.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Vezni red Splićana u prvih 45 minuta nije postojao. Fossati, Grgić i Krovinović nisu ni izbliza bili ravnopravni gostujućem veznom redu. Spori u reakcijama, bezidejni s loptom u nogama, nemoćni da isprate brže i rastrčanije suparnike.

Awaziem se vratio svojim starim navikama. Neki njegovi obrambeni potezi doista su neobjašnjivi. I tako iz kola u kolo. Mlakar se ne poziciji lijevog beka nije vidio, kao krilni napadači Anello i Mlakar. Doduše, ovaj je tandem bljesnuo u 40. minuti kada je Anello sjajno prošao i asistirao Mlakaru za pogodak. Međutim, nogomet nije bljesak, nogomet je kontinuitet kojeg oni nemaju.

Hajduk je dobro izgledao samo prvih 20-tak minuta drugog poluvremena. Ulazak Sahitija na krilo napokon je donio pravu napadačku energiju i konkretnost, što Anello i Mlakar nisu davali. Očito nespremni Sahiti se nakon toga umorio, a Hajduk se vratio na igru iz prvih 45 minuta. Zbog čega je kažnjen s dva završna gola brzonogog, spretnog i karakternog Aliyua.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Još jedan bolan poraz Hajduka, ili je bolje reći još jedno triježnjenje Hajduka. Nije problem u sustavu s dva ili tri stopera. Problem je što momčad ima previše igrača bez energije i brzine, bez moći i konkretnosti.

Pa kada s druge strane Lokomotiva koja to sve ima, potpuno razotkrivanje je neizbježno...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:56