DAMIR KRAJAC Cropix
SLAVLJE DOMAĆIH U KRANJČI

Lokomotiva pobijedila Goricu! Presudio je čudesni solo-prodor i golčina džokera s klupe

Lokosi su pobjedom nad posljednjom Goricom u 14. kolu zauzeli sedmo mjesto na HNL ljestvici
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. listopad 2022. 18:16

LOKOMOTIVA - GORICA 2:1 (Kulenović 32‘, Goričan 74‘/Fruk 52‘)

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Čavlina - Cipetić, Mersinaj, De Haas, Milićević - Marić, Bubanja (od 75. Bošković) - Aliyu (od 70. Tomečak), Tuci (od 46. Goričan), Stojković (od 90.+3. Groznica) - Kulenović

GORICA (3-4-3): Banić - Steenvoorden (od 46. Wague), Jovičić, Krizmanić - Mitrović (od 79. Ndockyt), Francois (od 46. Suk), Pršir, Vojtko - Vujnović, D. Jurić (od 73. Prokop), Fruk (od 79. Cruz)

ZAGREB - stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 730. Sudac: Jakov Titlić (Hrvace kraj Sinja).


U derbiju začelja u Kranjčevićevoj, gledali smo bolji i ljepši nogomet nego u splitskom derbiju dan ranije! Lokomotiva je zasluženo slavila 2:1 (1:0) protiv "fenjeraša" Gorice i sad ima velikih sedam bodova prednosti u odnosu na Velikogoričane. Lokosi su, eto, duboko udahnuli zrak, dok je Gorica, nakon trećeg uzastopnog poraza, korak do priključenja na respirator...

Vidjeli smo tri prekrasna pogotka, jedan ljepši od drugoga, Kulenović, Fruk i Goričan iskazali su istinsko nogometno umijeće, bili su to potezi zbog kojih se još kako isplatilo kupiti ulaznicu. Šteta je što je na tribini bilo samo 730 gledatelja, jer je ova solidna predstava, začinjena izvanserijskim zgodicima, zavrijedila kudikamo veći posjet. Ali, to je problem s kojim Lokomotiva stalno živi...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bila je to prva prvenstvena pobjeda Lokomotive nakon 4. rujna i 2:1 slavlja u Puli, a prva na svom travnjaku od 7. kolovoza i 3:1 uspjeha protiv Rijeke. Prekinuli su, eto, zagrebački nogometaši negativni niz, vratilo im se samopouzdanje i sad se s Kajzerice kudikamo optimističnije gleda prema nastavku sezone. Zanimljivo je da je prvi sljedeći suparnik i Lokomotivi i Gorici – Hajduk! U srijedu Velikogoričani, naime, gostuju u Splitu (zaostala utakmica 4. kola), a Lokosi će Livaju i društvo ugostiti sljedeće nedjelje.

Dobro su Lokosi otvorili utakmicu, ušli su prepuni želje i odlučnosti da napokon ostvare pobjedu. A najbolji pokazatelj te njihove odlučnosti bio je podatak da su u prvih 15 minuta domaći nogometaši imali čak pet udaraca prema vratima Gorice!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Najbliži je pogotku bio Tuci u 6. minuti, lijepo se oslobodio Krizmanića i s desetak je metara uzdrmao lijevu Banićevu vratnicu, sreća je pomazila goste. Zaprijetili su još i Stojković i Milićević, a gosti su došli do daha tek u 18. minuti, kad su u svom prvom izletu pred vrata domaćina stvorili veliku priliku. Fruk je, naime, tukao s 12 metara, ali ispriječio se De Haas, blokirao je taj pokušaj i sačuvao svoju mrežu.

image

Silvio Čabraja

DAMIR KRAJAC Cropix

Ta je situacija vratila Velikogoričane u igru i sljedećih smo desetak minuta gledali ravnopravan dvoboj, no ništa se nije događalo u kaznenim prostorima. Sve do 32. minute, kad su Lokosi zasluženo poveli, Kulenović je znalački materijalizirao lijepu akciju Tucija i Stojkovića. Domaćin je, eto, došao do rezultatske prednosti i sačuvao ju je do odlaska na odmor, iako je opasno živio u 40. minuti.

image

Igor Angelovski

DAMIR KRAJAC Cropix

Jurić je, naime, pobjegao obrani Lokosa i tukao je s desetak metara iskosa s desne strane. Međutim, vratar Čavlina bio je odlično postavljen, zatvorio je svoj, prvi kut i obranio je tu loptu, izbivši je u korner.

U nastavku je nezadovoljni trener gostiju, Igor Angelovski, uveo u igru Waguea i Suka umjesto slabih Steenvoordena i Francoisa, dok je u svlačionici Lokosa ostao do tada najbolji domaći igrač, razigrani Indrit Tuci...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Požalio se Tuci na ozljedu aduktora. Ne bih ga sigurno izvadio iz igre da je mogao nastaviti. I osjetilo se u nastavku da nam je nedostajala njegova mirnoća na lopti, te čvrstina u duelima i razigravanje suigrača – pojasnio je trener domaćina, Silvijo Čabraja.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAC Cropix

Gorici su izmjene donijele poboljšanje u igri, krenuli su gosti po izjednačenje i dohvatili su ga već u 52. minuti. Fruk je zabio euro-gol, uz pomoć pasivnih promatrača domaće obrane. Sve je, eto, opet bilo na početku, počela je "nova" utakmica...

image

Toni Fruk

DAMIR KRAJAC Cropix

Velikogoričani su osjetili energetski pad Lokomotive, preuzeli su prevlast na travnjaku, ali nisu bili opasni u završnici. S druge, pak, strane, domaćim je igračima trebalo desetak minuta nakon primljenog pogotka da "dođu k sebi" i na adekvatan način pariraju agilnim gostima. Uspostavili su Lokosi ravnotežu, a onda je, u 74. minuti, Stojković začeo akciju koja je proslavila Goričana, napadača koji je zamijenio Tucija. I taj će se pogodak, baš kao i Frukov, dugo pamtiti, poigrao se Goričan s Jovičićem i Prokopom, "fintirao" ih je, prošao kroz njih poput brzog vlaka i "bombom" zatresao mrežu gostiju.

Bio je to, pokazalo se, trenutak odluke, Gorica je pokušavala opet izjednačiti, ali bili su to jalovi pokušaji, bez prave opasnosti ispred Čavline. I bodovi su ostali u Kranjčevićevoj...

Zadovoljan je i nasmiješen, napokon, bio trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, nakon dvoboja:

- Osvojili smo iznimno važne bodove i napokon smo osjetili slast pobjede, nakon mjesec i pol dana. Sad smo pobjegli Velikogoričanima na sedam bodova razlike i lagano hvatamo priključak s klubovima iz sredine ljestvice. Nadam se da ćemo do prvenstvene stanke dohvatiti još pokoji bod – rekao je Čabraja i istaknuo

- U prvom smo poluvremenu izgledali vrlo dobro, baš sam izrazito zadovoljan našom igrom u tih 45 minuta, bili smo osjetno bolji od suparnika. U nastavku smo malo energetski pali, a poremetili su nas i žuti kartoni.

Umjesto ozlijeđenog Tucija, u nastavku ste u igru uveli Goričana. I dobro ste to "nanjušili", bio je to odličan potez, baš je Goričan presudio pobjednika, postigao je fantastičan pogodak?

- Da, bio je to prekrasan gol! Sličan je zabio i Rijeci...

Sljedeći vam je suparnik Hajduk u Kranjčevićevoj?

- Dobro ćemo se pripremiti za tu utakmicu i nadam se da ćemo odigrati utakmicu u istom ritmu kao što smo odigrali prvo poluvrijeme protiv Gorice – govorio je Čabraja.

A nakon trećeg uzastopnog poraza, trener Gorice, Igor Angelovski je rekao:

- Odigrali smo dva različita poluvremena, prvo onako kako ne treba igrati, a u nastavku smo bili znatno bolji i vratili smo se u utakmicu, ali smo ipak ostali praznih ruku. Ne smijemo onako ležerno ulaziti u utakmicu, moramo svih 90 minuta biti na razini na kojoj smo bili u drugom dijelu – kaže Angelovski.

Vaši obrambeni igrači ovaj put nisu zadovoljili?

- Nikad ne dijelim momčad na obranu i napad. Obrana počinje od napadača, a napad od obrambenih igrača, uvijek je momčad u prvom planu.

Lokomotiva vam je sad bodovno pobjegla...

- Situacija nije idealna, ali ne smijemo odustati, moramo se i dalje boriti. I nećemo odustati, u dolazećim utakmicama moramo igrati kao u drugom poluvremenu protiv Lokomotive. Nadam se da će tako i biti, te da ćemo početi skupljati vodove.

Je li vaša trenerska pozicija sigurna?

- Ne bih to komentirao – zaključio je Angelovski.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90+3‘ - Taktička zamjena. Minutu prije kraja ulazi Gabriel Groznica umjesto Luke Stojkovića.

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Vrlo brzo ‘osvetio‘ se Mersinaj - ‘požutio‘ je i on zbog lakta u glavu upravo Cruzu.

88‘ - Žuti karton za Cruza zbog lakta u glavu Mersinaju.

87‘ - Šansa za Goricu! Suk i Pršir ostali su potpuno sami pred golom Lokosa, no zasmetali su jedan drugome pa je Sukov udarac preletio gredu... Hvataju se i jedan i drugi za glavu, ne mogu vjerovati kakvu su priliku propustili.

79‘ - Posljednji set zamjena kod Gorice. Ulaze Caio Cruz i Merveille Ndockyt umjesto Fruka i Mitrovića.

76‘ - Krizmanić je ‘školski‘ pokosio Stojkovića i dobio žuti karton.

75‘ - Ušao je Blaž Bošković kod Lokomotive umjesto Vladana Bubanje.

74‘ - GOOOL! Kao i prethodna Frukova, i ova bi golčina mogla ući u kandidaturu za pogodak sezone. Goričan se majstorski solo-prodorom oslobodio dvojice čuvara, a potom neobranjivim udarcem pogodio same rašlje za novo vodstvo Lokosa u Kranjči!

73‘ - Reagira odmah Angelovski - ulazi Dominik Prokop umjesto Denija Jurića koji tako ostaje na jednom ovosezonskom pogotku u HNL-u, u 8. kolu protiv Varaždina.

70‘ - Još jedna promjena u momčadi Lokosa - izlazi Ibrahim Aliyu, a uz ovacije navijača ulazi povratnik u HNL - bivši nogometaš Dinama i Rijeke - Ivan Tomečak.

66‘ - Novi opasan Cipetićev ubačaj pokušao je Stojković atraktivno petom ostaviti za Goričana, no spetljao se i predao loptu protivniku... Odmah se mladi Vatreni ispričao svojim suigračima.

64‘ - Cipetićev dobar centaršut upropastio je Aliyu lošim i nepreciznim pokušajem glavom.

60‘ - Fruk je gađao iz tog slobodnjaka koji je izborio Vujnović, međutim nije bilo preciznosti u njegovu udarcu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

59‘ - U sučevu bilježnicu ulazi i Vladan Bubanja zbog prekršaja na sunarodnjaku, crnogorskom ofenzivcu Nikoli Vujnoviću.

55‘ - Luka Stojković dobiva žuti karton zbog faula na Jovičiću.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

52‘ - GOOOL! Toni Fruk istaknuo je kandidaturu za gol sezone! Sjajno je potegao s ruba šesnaesterca i pogodio suprotne rašlje... Dobro se ispružio Čavlina na vratima, no bio je nemoćan kod ove savršene parabole kojom Gorica dolazi do izjednačenja!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

50‘ - Prijete Lokosi! Aliyu koristi jednu ‘svijeću‘ i pokušava lukavim lobom iznenaditi Banića, no udarac prolazi preko grede.

46‘ - Vraćamo se u Kranjčevićevu. U momčadi Lokomotive trener Čabraja odlučio je ponajboljeg igrača Tucija ostaviti u svlačionici, ne zna se je li zbog žutog kartona ili možda kakve ozljede. Zamijenit će ga Silvio Goričan. U momčadi Gorice dvije su izmjene, trener Angelovski uvodi Waguea i Suka umjesto Steenvoordena i Francoisa.

image

Ibrahim Aliyu, Nikola Vujnović

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Uvjerljivo su Lokosi nadigrali goste iz Velike Gorice u prvome dijelu. Albanski napadač Indrit Tuci neprekidno je radio pomutnju na suparničkoj polovici, briljirao je i mladi Vatreni Luka Stojković, da bi točku na ‘i‘ pogotkom u 32. minuti stavio dinamovac na posudbi u Lokomotivi Sandro Kulenović.

45‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40‘ - Prijeti Gorica! Deni Jurić probija desni bok i šutira iskosa, no spremno je Čavlina zatvorio svoj kut.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

32‘ - GOOOL! Ponovno je opasni Indrit Tuci zakuhao akciju - nemaju rješenja gosti za albanskog ofenzivca - dugačkom je dijagonalom pronašao Luku Stojkovića koji glavom spušta za Kulenovića, a dinamovac na posudbi u Lokomotivi atraktivno si je petom otvorio prostor i potom maestralno probio Banića za 1:0 Lokosa u Kranjči!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

27‘ - Šansa za Lokose! Tuci je opet u prvome planu, izbio je sam pred Banića, no Banić uspijeva prvi stići do lopte.

23‘ - De Haas pada u duelu s Prširom u protivničkom šesnaestercu, čudi se Nizozemac kako tu nema materijala za najstrožu kaznu, a sudac Titlić samo odmahuje glavom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

18‘ - Uzvraća Gorica, provjerava se VAR! Vojtko je uputio opasan centaršut za Fruka koji u padu s desetak metara šutira po golu, a od De Haasa se to odbija u korner.

Pričekao je sudac Titlić sugestiju VAR sobe da vidi je li možda nizozemski branič pritom dirao loptu rukom, no ponovljena snimka pokazuje da ga je udarila u trbušni zid, sve je čisto.

image

Matuš Vojtko, Krešimir Krizmanić, Ibrahim Aliyu

DAMIR KRAJAC Cropix

17‘ - Tuci gazi Pršira po stopalu i dobiva prvi žuti karton na utakmici.

15‘ - Milićević izvodi taj slobodnjak, zaobišla je lopta živi zid, ali i Banićeva vrata.

image

Indrid Tuci, Ivan Banić, Matthew Steenvoorden

DAMIR KRAJAC Cropix

14‘ - Francois ruši Tucija u zoni udarca, nemaju rješenja gosti za opasnog albanskog napadača.

12‘ - Strašan potez Luke Stojkovića! Mladi Vatreni lijepo si je otvorio prostor za udarac i zatim potegao s dvadesetak metara, dobro je ispružio Banića koji čupa to ispod grede...

10‘ - Fruk bježi obrani Lokosa, no već je bila podignuta zastavica pomoćnoga suca.

6‘ - Prva prava šansa na utakmici! Milićevićev centaršut dočekao je Aliyu u petercu i prebacio do Tucija koji iz teške pozicije, u padu, gađa bliži kut i pogađa vratnicu!

15.00: Počeo je susret u Kranjčevićevoj. Glavni je sudac Jakov Titlić iz Hrvaca kraj Sinja.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:00