GORAN MEHKEK Cropix
Davorin Olivari
DOSTA JE IŽIVLJAVANJA

Na Maksimir stiže Bjeličin znanac i ‘vojska‘ teška 340 milijuna eura, ali Dinamu jedna stvar ne pada na pamet

Modri sad imaju trenera koji se u stanju potući s mnogo jačima i boljima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2024. 02:24

Nenad Bjelica Dinamu je došao kao - budilica! Sat je bio navijen za subotu u 20.00, Modri su se stresli, probudili, umili i valjda krenuli u bolje sutra. Zabili su Lokomotivi pet ‘komada‘, uhvatili tri boda, razveselili svoje navijače, te autorizirali dobru predigru za srijedu i okršaj s Monacom u Ligi prvaka. Bjelica je dočekan i ispraćen s pljeskom, njegova momčad također, naglo se mračna maksimirska strana okrenula ka svijetlu. Tako to jest u nogometu, zato je zanimljiv, intrigantan, zato toliko mijenja raspoloženje navijača i svih koji ga prate. Ponekad se malo i začudimo kad kod nogometnog naroda depresija u kratkom razdoblju prelazi u euforiju i obratno, ali to je jednostavno tako i to se neće mijenjati. Maksimir se preko noći opet pretvorio u zemlju smješka nakon što je prije subote bio dolina suza.

Svi se nadaju da će osmjeh trajati što je duže moguće. Neki će kazati da to baš i neće biti moguće, jer eto kao gost u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu dolazi Monaco, momčad koja je u samom vrhu Ligue 1, društvo s iznimno kvalitetnim i vrijednim rosterom. Ali opet se vraćamo na onu toliko puta ispričanu priču, koja se može se sažeti u jednu rečenicu; ‘nogomet je to, svašta se može dogoditi‘. Ne bi bilo prvi put da Dinamo dođe do velikih pobjeda protiv velikih europskih momčadi, ima zg-klub u genima taj ‘faktor x‘ kad u Maksimir stignu stotinama milijuna eura nabildani i visokom kvalitetom zatrpani favoriti.

A kad smo već kod Monaca, taj francuski klub će predvoditi austrijski trener Adolf Adi Hütter, stari Bjeličin znanac. Međusobno su se sučelili u 11 navrata.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Malo smo izgubili kontakt otkad sam otišao iz Austrije, ali da, puno smo puta igrali jedan protiv drugoga. On je super, vrlo simpatičan, jako voli naše ljude. Jako je puno surađivao s našim ljudima, utakmice protiv njega vrlo su interesantne, radujem se što ću ga ponovno vidjeti, drago mi je da je na ovako visokoj razini, to je zaslužio. Imamo čak i zajedničkog menadžera, puno toga nas povezuje. Obojica ćemo htjeti pobijediti u srijedu, nadam se da ćemo mi biti uspješniji - kazao je Nenad Bjelica nakon utakmice i pobjede njegove momčadi nad Lokomotivom.

U tih 11 puta kad su bili jedan nasuprot drugome, Bjelica je pobijedio dvaput, Hütter jednom više, a šest je utakmica završilo remijem.

Ali, što ste posebno primijetili kod Bjeličine izjave oko Monaca? Ako ništa niste, pročitajte ponovno...

- Nadam se da ćemo mi biti uspješniji!

Dinamo želi pobjeđivati u ‘kraljevskoj klasi‘, ima ambicije, nikako mu ne pada napamet biti simpatičan klubić na kojem se svi iživljavati

To je ta rečenica, to je gledanje nogometa Nenada Bjelice, njegov gard. Takve rečenice moraju probuditi optimizam kod svih koji vole Dinamo. Naravno da Monaco u srijedu u Maksimiru može pobijediti Modre, slobodno ga se može proglasiti velikim favoritom. Bacili smo pogled na notorni Transfermarkt, Monaco vrijedi skoro 340 milijuna eura, Dinamov roster je procijenjen na nešto malo više od 73...

Ali Bjelica drži da ‘nije u šoldima sve‘, da to što je neki klub europski gigant ne treba značiti da njegovi dečki moraju skinuti gaće i pripremiti se na poraz. To jest bit priče, Dinamo sad ima trenera koji se u stanju potući s mnogo jačima i boljima, javno kazati da ide po pobjedu. Iz njegovih usta nećete slušati da ‘Dinamo sad može uživati u Ligi prvaka‘, ili da je ‘Liga prvaka škola‘... Dinamo želi pobjeđivati u ‘kraljevskoj klasi‘, ima ambicije, nikako mu ne pada napamet biti simpatičan klubić na kojem se svi iživljavati onako kako je to napravio Bayern.

Jasno jest da nakon jedne pobjede nad Lokomotivom, koja je definitivno slabija nego proteklih sezona, ne treba trubiti o novom atomskom Dinamu, pobjedničkim bubnjevima najavljivati nove pohode, subotnji trijumf bio je tek, kako smo napisali na početku teksta, buđenje. Buđenje jedne momčadi koja ima potencijala da igra bolje nego što je igrala do sada. Konačno i sam Bjelica je kazao kako nije bilo vremena za treniranje, da je prije svega bilo - razgovora.

- Već sam rekao da sam pragmatičan trener, ne umirem u ljepoti nogometa, ali želim biti efikasan, pobjeđivati... Ako ćemo nekad do željenog rezultata doći zato što ćemo poslati dugu loptu na Brunu Petkovića, to nije nabijanje nego može biti i plan igre. Direktnim nogometom smanjujemo rizik pred našim golom. Kažem, nismo stigli trenirati, ali rekli smo i Ademiju i Baturini u sredini što želimo od njih, rekli smo i krilnim igračima što želimo i puno toga su primijenili.

To je također pričao Bjelica nakon Lokomotive. Tek sad dakle kreći pravi posao novog trenera, slaganje njegove priče. Realno, i dalje neće biti previše puno prostora i vremena za treninge, jer će Modri praktični stalno igrati domaće i europske utakmice, a u stankama zbog nastupa reprezentacije, kao što je ova što slijedi, neće biti modrih reprezentativaca, pa će se trenirati bez da je okupljena kompletna momčad. Dakle, bilo je na debiju Bjelice u njegovom drugom mandatu ‘prvo pa muško‘. Ali u SHNL-u. U srijedu slijedi pravi europski ispit, hoće li plavi dečki i tu pokazati da su pravi muškarci, ‘alfa mužjaci‘, doći do još jednog velikog skalpa? Neka se samo drže one Bjeličine rečenice kad se govorilo o Monacu; ‘nadam se da ćemo biti uspješniji‘.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. listopad 2024 02:25