Lukas Kačavenda i Luka Stojković

 RANKO SUVAR Cropix
UOČI ODLASKA U NIZOZEMSKU

Najdugovječniji trener HNL-a već treći put vrti isti film, a ultimativni cilj je prodaja talentiranog tandema

Odigrat će i četiri zahtjevne utakmice na pripremama, protiv grčkog prvaka i tri belgijska prvoligaša
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 06:07

Desetak je pripremnih dana iza nogometaša Lokomotive. Nakon okupljanja na Kajzerici, Lokosi su prošloga tjedna bili u Sloveniji (Pohorje), a dosad su odigrali i tri pripremne utakmice sa slovenskim ligašima. Upisali su dvije pobjede (Domžale 2:0 i Radomlje 4:1), pretrpjeli su 0:1 poraz protiv Celja.
Nedjelja je bila slobodni dan, ovoga će tjedna vježbati u Zagrebu i u ponedjeljak, 3. srpnja, odlaze na desetodnevne pripreme u Nizozemsku. A trener Lokosa, Silvijo Čabraja, u nogometnim je krugovima sve poznatiji pod nadimkom - Sizif! Najdugovječniji trener HNL-a ulazi u treću sezonu na klupi kluba s Kajzerice i kotač povijesti opet se zavrtio u krug u istom smjeru.

Prve je sezone, naime, Čabraja krenuo od “nule” i stvarao novu momčad, svlačionica je bila provjetrena nakon što je Lokomotiva jedva izborila ostanak u elitnom društvu. Lani je opet bio u sličnoj situaciji, ostao je bez nekoliko igrača, a i tijekom priprema ozlijedio mu se nadareni Kačavenda. I kad se proljetos Lokomotiva zahuktala i stigla na korak do plasmana u Europu, klupsko je vodstvo odlučilo prodati najboljeg igrača Aliyua. Epilog je znan, Lokomotiva se zadovoljila ostankom u ligi.

image

Silvijo Čabraja

DAMIR KRAJAC Cropix

Odljev talenata

A sad se na Kajzerici vrti film pod radnim nazivom “prvi kadar - treći put”! Treći put, naime, u tri sezone, Čabraja mora iz početka stvarati momčad koja bi trebala, barem, ostati u ligi. Jer, već su otišli Cipetić (Mađarska, Kisvarda), De Haas (navodno u portugalski Famalicao, iako transfer još nije potvrđen), zatim Salihu (Kosovo, Drita), Pivarić i Santini okončali su karijeru, Kulenović i Vasilj vratili su se s posudbe u Dinamo, a Groznica je otišao na posudbu u Koper.

Ali, to nije sve! Temeljni cilj klupskoga vodstva ovoga ljeta je ultimativna prodaja dvojice najzvučnijih talenata, Kačavende i Stojkovića! Nakon što je, zbog nerealnih zahtjeva, propušteno nekoliko prilika da ih se proda za pristojan novac Dinamu ili u inozemstvo, sad je sve vraćeno na početak i čekaju se konkretne ponude.

image

Lukas Kačavenda i Luka Stojković

RANKO SUVAR Cropix

Uglavnom, izgledi da Kačavenda i Stojković u novoj sezoni i dalje nose dres Lokosa otprilike su jednaki izgledima da momčad s Kajzerice postane hrvatski prvak. Možda odigraju poneku utakmicu na startu sezone, ali do kraja prijelaznog roka zacijelo će uslijediti rastanak. Bude li, dakako, odštetni zahtjev u nekim normalnim okvirima i ne bude li nekih nepredviđenih okolnosti (ozljede...).
A dolasci? Zasad su u toj rubrici petorica igrača, trojica srednjih braniča i dvojica napadača, taj kvintet prinova tek treba potvrditi hoće li biti pojačanja.

Četiri jaka testa

Na posudbu je iz Dinama došao stoper Moreno Živković (19), iz Širokog Brijega stigao je još jedan stoper, Ilija Mašić (24), a stoper je i stanoviti Vinko Bičanić (22), koji stiže iz slovenskog drugoligaša Rudara iz Velenja. Iz crnogorskog Arsenala (Tivat) došao je napadač Ivan Bulatović (27), a ugovor s Lokosima potpisao je i donedavni Dinamov junior, 20-godišnji Viktor Kanižaj. I to bi zasad bilo sve u rubrici dolasci, uz napomenu da su Lokosi “bacili oko” na dvojicu iskusnih prvoligaških igrača, ovih će se dana doznati hoće li i doći na Kajzericu...
- Dosad smo napravili sve što smo željeli. Ovaj smo pripremni dio odradili bez naših mladih reprezentativaca, Čavline, Kačavende i Stojkovića, kao i bez Bubanje i Smakaja, koji su bili na reprezentativnim akcijama s Crnom Gorom i Kosovom. Priključili smo stoga velik broj juniora prvoj momčadi i u ovih smo desetak dana vidjeli na koga bismo od tih mladih igrača mogli računati za novu sezonu -rekao je Čabraja.

image

Silvijo Čabraja

VLADO KOS Cropix

Na završne pripreme u Nizozemsku trener Lokosa trebao bi u ponedjeljak odvesti 28 nogometaša, ali toliko ih trenutačno nema u svlačionici. A tijekom desetodnevnog boravka u Nizozemskoj, Lokomotiva će odigrati i četiri zahtjevne test-utakmice, suparnici će biti grčki AEK, te belgijski prvoligaši Anderlecht, Genk i Charleroi. Hoće li Čavlina, Kačavenda i Stojković u ponedjeljak putovati u Nizozemsku?

- Vidjet ćemo nakon njihova povratka iz Rumunjske. Sigurno će dobiti odmor, odlučit ćemo ovoga tjedna hoće li putovati u ponedjeljak ili će nam se priključiti u Nizozemskoj nekoliko dana kasnije. Uglavnom, sve dok se možebitni transferi Kačavende i Stojkovića, kao i svakog drugog igrača, ne realiziraju, računamo na njih - podvukao je Lokomotivin trener Silvijo Čabraja.

LOKOMOTIVA U SLOVENIJI

Domžale - Lokomotiva 0:2

Radomlje - Lokomotiva 1:4

Celje - Lokomotiva 1:0

ONI SU OTIŠLI

Jakov-Anton Vasilj (21)

Gabriel Groznica (21)

Hajdin Salihu (21)

Sandro Kulenović (23)

Justin de Haas (23)

Branimir Cipetić (28)

Josip Pivarić (34)

Krševan Santini (36)

ONI SU DOŠLI

Moreno Živković (19)

Viktor Kanižaj (20)

Ilija Mašić (24)

Ivan Bulatović (27)

Bit ćemo opet mladi i rastrčani, kao i u posljednje dvije sezone

Priupitali smo Čabraju kakvu bismo Lokomotivu mogli gledati u novoj sezoni?

- Mladu i rastrčanu, kao i u posljednje dvije sezone. Nadam se da ćemo biti jednako efikasni, ali i da nećemo primati tako mnogo pogodaka kao prošle sezone. Zasad smo ostali bez osmorice igrača iz prošle sezone i vjerujem da ćemo tijekom prijelaznog roka popuniti svlačionicu nekim iskusnim nogometašima, koji bi nam trebali donijeti obrambenu stabilnost - kaže Lokomotivin trener.

8

igrača napustilo je Lokomotivu ovog ljeta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 13:51