MARKO TODOROV Cropix
U NOVOJ ULOZI

‘Najljepši trenuci karijere su mi naslov s Rijekom i debi za Vatrene, najteži svakako ozljeda prije SP-a‘

‘Uživam u radu s mladima, želim im pomoći u igračkom i ljudskom razvoju‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. travanj 2023. 12:18

Prije nekoliko mjeseci, pouzdani zadnji vezni igrač Lokomotive, Mate Maleš (34), okončao je igračku karijeru. Tijelo više nije moglo pratiti napore, pa je, pritisnut ozljedama, Maleš odlučio prekinuti s igranjem nogometa. U bogatoj je, 16-godišnjoj karijeri, promijenio osam klubova, odigrao je 220 prvoligaških utakmica, upisao je i jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju. Ali, nije napustio nogomet, štoviše, ostao je na Kajzerici u omladinskoj školi, pomoćnik je treneru juniora Lokomotive, Nikici Jelaviću...

Finale s Dinamom

- Oduševljen sam, preporodio sam se u ovih nekoliko mjeseci. Nadao sam da ću se brzo prilagoditi na novi način života, ali nisam mogao ni pomisliti da ću tako uživati. Svi govore “igraj što duže možeš”, možda sam mogao i ja odigrati još jednu sezonu, ali jesenas sam povukao najbolji potez i sad doista više uživam kao trener juniora, nego u posljednjim igračkim danima - rekao nam je Maleš i nastavio:

- Želim prenijeti svoje iskustvo na te mlade dečke, kako bih im olakšao igrački razvoj, nadam se da ću im pomoći u igračkom i ljudskom sazrijevanju. Imamo dobru generaciju, to je, uostalom, Lokomotivina tradicija, odličan rad Omladinske škole zaštitni je znak ovoga kluba. Igrat ćemo u finalu Kupa protiv Dinama, u polufinalu smo eliminirali Hajduk i želimo osvojiti taj trofej. Bila bi to velika nagrada svima nama, počevši od trenera Nikice Jelavića, s kojim odlično surađujem - govori Maleš, koji je u srijedu gledao dvoboj Dinama i Slavena Belupa u polufinalu Kupa, Plavi su “demolirali” Koprivničance pobijedivši 6:0.

image
MARKO TODOROV Cropix

Dva najljepša trenutka

Maleš je ponikao u Šibeniku, ali je za prvu momčad toga kluba odigrao samo jednu utakmicu:

- Da, bilo je tada nekih komplikacija oko ugovora, pa su me suspendirali i vratili u juniore. Onda sam prešao u Hajduk i iz juniorske momčadi splitskog kluba otišao sam u Dinamo. I za Plave sam odigrao samo jednu utakmicu, ozljeda me udaljila od terena. Pa sam otišao u Lokomotivu, potom u Rijeku, gdje sam proveo i najljepše igračke godine. Okušao sam se i u inozemstvu (Cluj, Sarpsborg, Arezzo) prije povratka u HNL, u Lokomotivu, doista mogu biti zadovoljan bogatom karijerom. Istina, ozljede su me pratile tijekom cijelog igračkog vijeka, ali ne želim se toga prisjećati, valjda je tako moralo biti. Uvijek sam, na svakoj utakmici, davao sve od sebe i to je u konačnici najvažnije. A je li moglo biti bolje ili lošije, to samo Bog zna.

Možete li izdvojiti najljepši i najteži trenutak u karijeri?

- Dva su najljepša, osvajanje naslova prvaka s Rijekom i debi za hrvatsku reprezentaciju 2014. godine protiv Švicarske. A najteži mi je trenutak svakako ozljeda prije SP u Brazilu i umjesto da odem s nacionalnom vrstom na to veliko natjecanje, morao sam u Amsterdamu operirati gležanj.

Jesenas ste igrali za Lokomotivu, kako ocjenjujete ovu sezonu kluba s Kajzerice?

- Još se osjećam kao dio te momčadi, ha, ha, svakodnevno se viđamo. Trener Silvijo Čabraja radi odličan posao, ta mlada momčad igra odličan nogomet, razvijaju se naši nadareni igrači, dobili su priliku i iskoristili su je. Da je bilo malo sreće, imali bismo više bodova i bili bismo pri vrhu ljestvice. Ali, još nije kasno, vjerujem da ova momčad može do kraja prvenstva osvojiti još dosta bodova, te da će se do zadnjeg kola boriti za plasman u Europu.

Kiks im se nije smio dogoditi

A što mislite o Šibeniku, vašem prvom klubu iz rodnoga grada?

- U stalnom sam kontaktu s nekim ljudima iz kluba, pod Šubićevac se vratio i moj prijatelj Marko Đira. Novi su vlasnici doveli dobre igrače, momčad je sve do ovog šokantnog poraza protiv Gorice izgledala kompaktno. Istina, sad su u teškoj situaciji nakon tog velikog “kiksa” koji im se nije smio dogoditi, pa će se grčevito boriti za ostanak. No, sve je i dalje u njihovim rukama, sami o sebi odlučuju, vidjet ćemo kako će se to rasplesti.

U petak baš Šibenik dolazi u goste Lokomotivi u Kranjčevićevu (16 sati), kakav ishod predviđate?

- Lokomotiva ima bolje igrače i bolja je momčad, pokazala je to tijekom sezone. I vjerujem da neće biti iznenađenja, te da će sva tri boda ostati u Zagrebu. Šibenik, dakako, zaslužuje maksimalni respekt, ali Lokosi su opipljivi favoriti - smatra Maleš.

Mate Maleš u HNL-u

RIJEKA

90 utakmica, 2 gola

LOKOMOTIVA

81 utakmica, 1 gol

ZAGREB

21 utakmica, 0 golova

ŠIBENIK

1 utakmica, 0 golova

DINAMO

1 utakmica, 0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:08