RONALD GORSIC Cropix
IMAJU ZA ČIME ŽALITI

Napadač Lokosa koji je namučio Dinamovu obranu: ‘Stojkovićeva lopta ne bi završila u mreži, išla je van...‘

‘Protiv Dinama su odlučile izmjene, njihovim ulaskom se igra promijenila, a imali su i sreće‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 15:16

Dugo je Lokomotiva mučila Dinamo, odvela je i utakmicu u produžetke, no na kraju je ipak posrnula u četvrtfinalu Kupa. Nakon 1:1 u 90 minuta igre, Lokosi su primili još dva pogotka u produžecima i Maksimir su napustili pognute glave, poraz 1:3 eliminirao ih je iz kup-natjecanja. I nakon svega, imaju za čim žaliti...

Kad se igra protiv Dinama, postoje dva temeljna uvjeta koja se moraju ostvariti za pobjedu. Prvi je da se realiziraju vlastite prilike, drugi da se ne primaju “pacerski” zgodici. A Lokomotiva nije ispunila ni jedan od tih uvjeta - Stojković je imao dva “zicera”, Kulenović, Aliyu i Tuci također nisu iskoristili velike prilike, dok je u obrani opet “curilo”.

Pouka da budemo bolji

Dinamov prvi, izjednačujući pogodak, preslika je dva zgoditka primljena protiv Rijeke i opet je De Haas pogrešnom procjenom leta lopte i lošim postavljanjem omogućio Špikiću primanje lopte i poentiranje. A neshvatljivi pad koncentracije Lokosa već u 47. sekundi prvoga produžetka, podario je Plavima vodstvo Drmićevim zgoditkom, Dinamo je pobjedu potvrdio pogotkom Ljubičića tri minute prije kraja drugoga produžetka.

Među boljim Lokosima u srijedu je bio napadač Ibrahim Aliyu (21). Dan nakon utakmice nam je rekao:

- Bila je to teška utakmica, nikad nije lako igrati protiv Dinama, pogotovo na Maksimiru. Njihova je kvaliteta opipljiva, ali nismo se predali, borili smo se koliko smo mogli. Na kraju su odlučile njihove izmjene, njihovim se ulaskom promijenila igra. Moram reći da je i sreća pomalo bila na Dinamovoj strani. Nama ostaje pouka da moramo biti bolji, moramo još više raditi kako bismo se poboljšali.

Zanesen igrom

Mladi je Nigerijac u 51. minuti zatresao mrežu Livakovića, ali taj je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa. Ostala je dvoumica bi li Stojkovićeva lopta ušla u mrežu da je Aliyu nije dirao, činilo se da ne bi, no najbolju potvrdu dao je tamnoputi napadač Lokosa:

- Lopta je sigurno išla van, da je nisam pogurnuo, ne bi završila u mreži! U onom djeliću sekunde nisam shvatio da sam bio u zaleđu, bio je to jedan od onih trenutaka kad si u akciji i zanesen si igrom. Želio sam samo postići pogodak, uspio sam, a onda je sudac podignuo zastavicu...

Protiv Dinama ste igrali u vrhu napada. Odgovara li vam to više nego igranje na krilnoj poziciji?

- U Nigeriji sam uvijek igrao kao srednji napadač, bio sam prva “špica”, za mladu reprezentaciju svoje zemlje igrao sam na tom mjestu. Sviđa mi se ta pozicija, jer mi utrčavanje ispred srednjih braniča daje veću prednost i ulazim izravno pred vrata. Međutim, volim igrati i na krilu, na bokovima ima više prostora, a i dobar je osjećaj kad mogu dodati loptu suigraču u priliku za pogodak - kaže nadareni Nigerijac.

Ove je sezone Aliyu načelno dobro igrao, odgovoran je u defenzivi, pokretljiv je i nerijetko je bio u prilikama. Ali, realizacija mu nije adut, brojke nisu na njegovoj strani. Na 19 prvenstvenih utakmica, naime, zabio je samo dva gola (u Kupu je još jednom bio strijelac) i imao je jednu asistenciju...

- Jasno je da su mi, kao napadaču, golovi i asistencije važan dio igre. Ali, gdjekad u svemu tome morate imati i malo sreće. Naporno radim, cijeloga sebe ulažem u nogomet i znam da će mi se vrlo brzo to vratiti i počet ću zabijati više golova. Pun sam samopouzdanja i nade, vjerujem da će mi i statistika uskoro biti bolja.

Nerijetko stručnjaci komplimentiraju Lokomotivi i izriču pohvale za dobru igru, ali sad ste upisala tri poraza zaredom. Kako to objasniti, te neiskorištene prilike i primljene pogotke nakon velikih pogrešaka?

- Slažem se da dobro igramo, lijepo je znati da stručnjaci to prepoznaju. Imamo dobrog trenera i dobre igrače, ali nije lako pobjeđivati u ovom natjecanju. Jer, ono što mi želimo, želi i svaka momčad u ligi, svaki naš suparnik. Danas pobijediš, sutra izgubiš, nogomet je takav. No, najvažnije je da dobro igramo, jer će onda i rezultati s vremenom biti sve bolji.

U nedjelju gostujete u Splitu. Što možemo očekivati od Lokomotive?

- Uvijek dajemo sve od sebe na terenu, tako će biti i na Poljudu. Nakon ta tri poraza, vrijeme je za pobjedu! Tako se i pripremamo, svi smo u svlačionici uvjereni da se iz Splita možemo vratiti radosni, s tri osvojena boda. U svakom slučaju bit će to prekrasna utakmica, uvjeren sam u to.

Razvojni proces traje, ne ide preko noći

Na Kajzerici ste već dvije i pol godine, ljetos ste produžili ugovor do 2025. godine, a nedavno ste promijenili i menadžersku agenciju. Sad vas zastupa Dženis Mujičić, agent koji je nedavno prodao Hajdukova mladog napadača Stipu Biuka u SAD. Jeste li zadovoljni u Lokomotivi i jeste li zadovoljni svojim igračkim razvojem?

- Naravno, to je zadovoljstvo i jedan od razloga zbog kojih sam produžio ugovor. Temelj ovoga kluba je razvoj mladih igrača i sretan sam što sam ovdje, svi u klubu pomažu mi da se razvijem u što boljeg nogometaša. Znam da moram još mnogo raditi kako bih došao na vrhunsku razinu. I ne ide to preko noći, taj razvojni proces traje, idem korak po korak, vjerujem da ću, uz pomoć trenera i kluba, doći tamo gdje želim biti.

Hrvatsku sam zavolio, a nadam se pozivu Nigerije

Kako ste se prilagodili na život u Hrvatskoj? U početku ste se "borili" s niskim temperaturama...

- Morao sam prihvatiti da je život ovdje drukčiji nego u Nigeriji. Sve je drukčije, hrana, vrijeme, ljudi, jezik, baš sve... Ali, morao sam se prilagoditi, kao i svaki drugi nogometaš kad ode na drugu stranu svijeta. No, kako vrijeme prolazi, u Hrvatskoj mi je sve ljepše, zavolio sam ovu zemlju.

Bili ste mladi reprezentativac Nigerije (do 19 godina). A jeste li imali kasniji kontakt s nigerijskim Savezom, očekujete li možda poziv za najbolju selekciju svoje zemlje?

- Izbornik mlade selekcije primijetio me na turniru omladinskih nogometnih akademija u Nigeriji. Igrao sam dobro i bio sam pozvan u nacionalnu vrstu, tada se ostvario moj prvi san. Naravno da bih želio dobiti poziv za A reprezentaciju Nigerije, svjestan sam da moram igrati bolje nego što sad igram i nadam se da ću napredovati i zaintrigirati čelne ljude Saveza - kaže Aliyu, koji je iz Nigerije došao s nadimkom "Bravo"...

- Uvijek sam bio među najboljim strijelcima, pa su mi stalno govorili "bravo, bravo"! I tako sam (p)ostao - "Bravo"...

Linker
27. travanj 2024 04:23