MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SJAJNA BUDUĆNOST

Nijedan se hrvatski prvoligaš ne može pohvaliti rosterom kao Lokomotiva: ‘Bit će još takvih dragulja‘

Tinejdžeri Luka Stojković i Lukas Kačavenda presudili su Rijeci u borbi za naslov
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. travanj 2022. 13:05

Lokomotivini tinejdžeri, Luka Stojković (18) i Lukas Kačavenda (19), svojim su zgodicima izbrisali sve planove Rijeke o osvajanju naslova.

Pobjedom 2:1 (1:0) Lokosi su sami zasjeli na petu poziciju i pet kola prije kraja bježe Gorici tri boda, dobru su igru ovaj put Zagrepčani znali materijalizirati i nakon svega je logično bilo golemo zadovoljstvo trenera Silvija Čabraje:

- Ne znam kad sam dočekao sretniji Uskrs - ushićeno je rekao Čabraja nakon velike subotnje pobjede.

Kreacija u radu

I doista je trener imao golemog razloga za sreću. Ne samo, naime, zbog upisanih bodova, nego zbog spoznaje da je dobra igra i pobjeda bila utemeljena na igri Lokomotivine obećavajuće mladosti, a Stojković i Kačavenda iskočili su kao predvodnici lijepe i svrsishodne partije protiv favorizirane Rijeke.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

U zapisniku uoči utakmice u sastavu Lokomotive bila su čak 11-orica igrača koji su produkt Omladinske škole na Kajzerici! Šestorica u udarnoj postavi (Mersinaj, Milićević, Cokaj, Aliyu, Kačavenda i Stojković), te još petorica na klupi (Salihu, Smakaj, Goričan, Krivak Išlić), istaknimo da je u nastavku utakmice na travnjak istrčao i 17-godišnji Fabijan Krivak! Ni jedan se naš prvoligaš ne može pohvaliti takvim “rosterom”, više od polovice ukupno prijavljenih igrača, kao i onih u početnom sastavu, ponikli su u Lokomotivi.

I taj je dvoboj protiv Rijeke zapravo bio najbolji pokazatelj i zrcalo funkcioniranja ovoga kluba, kao i smjerokaz o budućnosti Lokomotive. Oslonac na vlastiti Omladinsku školu jedini je ispravni put, kvalitetan rad i strpljenje uvijek donose rezultat. Jasno je, dakako, da ta silno nadarena mladost ne može sama iznijeti sva prvoligaška iskušenja, stoga je potreban spoj s iskustvom, kojeg su ove sezone dali poglavito Pivarić i Maleš. I uz promišljeno dovođenje pojačanja (Cipetić, Marić, De Haas, kao i posuđeni Nevistić, Kulenović i Vasilj), Lokomotiva se ove sezone apsolutno stabilizirala, nakon prošle godine “opasnog življenja” i jedva izborenog ostanka u Prvoj HNL, s kudikamo starijom momčadi od ove...

- Svi smo maksimalno posvećeni radu s mladim igračima, u čemu imamo snažnu potporu glavnog klupskog direktora, Božidara Šikića - rekao nam je direktor Omladinske škole, Jurica Čabraja.

Potom je nastavio:

- Na ovoj sam funkciji dugo godina, što je dokaz da nema stresa u našem radu. Imamo kvalitetne trenere u omladinskim kategorijama, među njima je dosta bivših igrača, koji brzo hvataju konce naše koncepcije, pridržavajući se nekih osnovnih postulata i programa naše Omladinske škole. Ali, trenerima je dopuštena kreacija u radu jer bez toga definitivno ne bi bilo uspjeha.

O skautskoj službi Lokosa, Čabraja kaže:

- Otkad sam na ovoj poziciji, bavim se i tim poslom, prvi su mi suradnici Besnik Prenga i Mathias Chago. A prije nego je postao trener prve momčadi, moj brat Silvijo bio je koordinator Omladinske škole i također je skautirao, kao i svi treneri naših mlađih kategorija. Taj je dio posla iznimno važan, pronalazimo nadarene igrače po cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. I na Kajzericu dovodimo nadarene dječake kad kreću u prvi razred srednje škole, dakle, u dobi od otprilike 14 godina jer smatramo da bi raniji dolazak bio kontraproduktivan za djecu.

Talent u vrijednost

Čabraja je na kraju naglasio:

- Bit će još dragulja iz našeg “inkubatora”, kao što su bili Pjaca, Ivanušec, Majer i Šimić. Već se afirmirao Kačavenda, dolaze Stojković i Goričan, “mali” Krivak je, eto, u subotu osjetio draž prvoligaškog natjecanja. Ima nadarenih “klinaca” i na nama je da ih dobro usmjerimo, kako bi svoj talent pretopili u opipljivu vrijednost - kaže Jurica Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:21