Privatni album
MLADA ZVIJEZDA

Oduševio Hrvatsku, bio na samom vrhuncu, a onda završio na rehabilitaciji u Beogradu: ‘Osjećam se sve bolje‘

‘Ukupno sam u Beogradu bio oko 80 dana, svakodnevno sam u Fitness centru provodio po desetak sati‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. studeni 2022. 21:57

Nadareni Lokomotivin veznjak, Lukas Kačavenda (19), vratio se doma. Nakon gotovo tromjesečnog oporavka u Beogradu, poslije operacije koljena, Kačavenda je prije nekoliko dana došao u Zagreb i počeo je trenirati na Kajzerici. Zasad samostalno, nije još spreman za rad s momčadi...

- Sve ide čak i bolje nego što su liječnici u početku predviđali, oporavak je brži od očekivanog. Osjećam se odlično, koljeno više ne boli i doista sam vrlo zadovoljan oporavkom - kaže Kačavenda.

Liječnici zadovoljni

Podsjetimo, nogometni dragulj s Kajzerice teško se ozlijedio na Lokomotivinim ljetnim pripremama u Nizozemskoj. Potom su u Zagrebu, 20. srpnja, prednje križne ligamente desnog koljena u Kliničkoj bolnici Sveti duh operirali liječnici dr. Saša Janković i dr. Frane Bukvić, a onda je mladi nogometaš otišao na oporavak u Beograd, u Fitness centar Femur, kod dr Andreja Milutinovića. U tom su se rehabilitacijskom centru oporavljali brojni vrhunski sportaši, među njima i nogomeši,primjerice, Luka Modrić, Ivan Perišić, Mo Salah, Douglas Costa, Gianluigi Buffon, Edin Džeko...

- Ukupno sam u Beogradu bio oko 80 dana, svakodnevno sam u Fitness centru provodio po desetak sati. I bio sam doista u “punom pogonu”! Radio sam raznovrsne vježbe pet-šest sati, potom sam vozio bicikl, pravocrtno trčao, šetao, plivao, išao sam na terapiju... Bilo je teško, ali sve sam izdržao i nadam se da su sad najgori dani iza mene. Liječnici su vrlo zadovoljni mojim oporavkom, a za mjesec dana opet bih trebao otići u Beograd na završno testiranje. Nadam se da će rezultati tih testova biti dobri, te da ću sredinom prosinca početi i normalno trenirati - govori Kačavenda.

Crne misli

Jeste li u ovom dijelu oporavka uopće dodirnuli loptu?

- Jesam, baš prije nekoliko dana! Zasad samo “tehniciram”, praktički “mazim” loptu. A od ponedjeljka bih trebao početi s dodavanjima i laganim udarcima lopte. Treniram na Kajzerici s kondicijskim trenerima i fizioterapeutima, iz dana u dan osjećam se sve bolje - istaknuo je mladi veznjak.

Je li vas u nekim trenucima oporavka možda pratila depresija, jeste li pomislili kako postoji mogućnost da se nećete vratiti na travnjak?

- Da, bilo je i takvih situacija. Teško je bilo izbjeći crna razmišljanja, ali brzo sam to prebrodio i iz svega ću ovoga izaći i psihološki jači, “posložio” sam u glavi mnogo toga.

U nedjeljnom dvoboju Lokomotive i Hajduka splitski vratar Lovre Kalinić doživio je identičnu ozljedu vašoj...

- Vidio sam to, dogodilo mu se, na žalost, isto kao i meni. Ali na prvi pogled nije mi djelovalo da se teže ozlijedio, nisam pomislio da je doživio moju sudbinu. Mogu mu samo poželjeti što brži oporavak.

Kako ocjenjujete ovu Lokomotivinu sezonu?

- Bilo je oscilacija, ovo je “šarena” sezona. Ulazak u prvenstvo bio je jako dobar, odlično su izgledali na terenu, no rezultat nije pratio dobre igre mojih Lokosa. Onda su, očekivano, ostali bez samopouzdanja, no sad se opet dižu i vjerujem da će uskoro izboriti čvrstu poziciju u sredini ljestvice, s pogledom prema gornjem dijelu. Iako je bilo skeptičnih komentara i predviđanja, uvjeren sam da se moj klub neće boriti za ostanak.

Potpuni oporavak

Jeste li, gledajući utakmice Lokosa, dobili i dodatni poticaj za povratak na teren?

- Naravno! Uh, baš me u nekoliko navrata “povuklo”, želio sam pomoći dečkima, no mogao sam samo navijati iz fotelje, ha, ha... Gledajte, nikad u životu nisam ni dva tjedna izbivao s travnjaka, a sad sam u višemjesečnom razdoblju bez nogometa. No, moram biti strpljiv i potpuno se oporaviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:36