Slavlje Lokomotive

 GORAN MEHKEK Cropix
HIT NASTAVKA SEZONE

Ostali bez važnih igrača pa pomeli Dinamo i krenuli po Europu: ‘Tri uzastopne pobjede? To bi bilo izvanredno!‘

Nogometaši s Kajzerice furiozno su startali u drugom dijelu ligaške sezone
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. siječanj 2024. 06:58

Furiozan je ulazak nogometaša Lokomotive u drugi dio sezone. Najprije su “pomeli” Dinamo u Maksimiru u zaostaloj utakmici 4. kola HNL-a (3:0), da bi u nedjelju dobru formu potvrdili još jednom gostujućom pobjedom, ovaj put u Velikoj Gorici (2:1). I tih je šest osvojenih bodova pogurnulo Lokose u borbu za mjesto koje vodi u Europu, zasjeli su na petu poziciju, četvrti Osijek bježi im samo tri boda...

- Ne mogu reći da sam očekivao ovakav proljetni start, ali znao sam da imamo čvrsti temelj za optimizam. Odradili smo dobre pripreme, dečki su bili željni igre i to su potvrdili i na terenu u ova dva dvoboja. Nakon odlične utakmice i zaslužene pobjede u Maksimiru, dobili smo i dodatno samopouzdanje, stoga smo vjerovali da i protiv Gorice možemo osvojiti sva tri boda. U tome smo i uspjeli, pa je ovo doista bio proljetni start iz snova. Dvije gostujuće pobjede, protiv aktualnog prvaka, potom i protiv kluba iz gornjeg doma ljestvice, svakako su nam opipljiv poticaj za nastavak sezone - kaže odlični trener Lokosa, Silvijo Čabraja.

image

Trener Silvijo Čabraja

GORAN MEHKEK Cropix

Osim osvojenih bodova, Čabraju posebno veseli i spoznaja da je njegova momčad igrom nadvisila suparnike. U dvije posve različite utakmice, na dva različita načina - protiv Dinama je, naime, Lokomotiva zgusnula sredinu i čekala svoju priliku u hitrim protunapadima, dok je u Velikoj Gorici praktički dominirala svih 90 minuta i domaćin je bio posve nemoćan i neopasan...

- Pokazalo se, eto, da možemo dobro odigrati u različitim okolnostima. Dokaz je to da imamo igrače koji su spremni prilagoditi se svakoj situaciji. Obično nas tretiraju kao momčad koju krasi dobro i brzo prebacivanje igre na suparnički dio terena, opasno smo u protunapadima, što smo potvrdili u Maksimiru. Ali, u Velikoj Gorici pokazali smo da želimo i znamo igrati, te da ćemo, ako nam se dopusti, sigurno držati posjed lopte i znat ćemo to iskoristiti.

Ostali ste zimus bez četvorice standardnih igrača, otišli su Živković, Milićević i Tuci, ozlijedio se Bubanja, a ambicije su vam poskočile do snova o plasmanu u Europu?

- Da, inače u ove dvije i pol godine na klupi Lokosa nisam navikao da ostajem bez igrača, ha, ha... Nije to za nas ništa novo, a opet se potvrdilo da u našoj svlačionici imamo rješenje i za izostanak donedavno ključnih igrača. To govori da imamo igrače koji su u sustavu, oni spremno čekaju svoju priliku i kad je dobiju, adekvatno odgovore na izazov.

Otišao je Tuci, otišlo je šest njegovih jesenskih pogodaka. No, eksplodirao je Čop i na dvije utakmice već je zabio četiri gola?

- Bilo bi sjajno da nastavi u tom golgeterskom ritmu! Bude li tako, i dalje ćemo imati dobre rezultate.

U Velikoj Gorici je i Mudražija odigrao odličnu utakmicu, a protiv Dinama nije imao minutažu...

- Tijekom ljetnih priprema u Nizozemskoj, Mudražija je bio naš najbolji igrač. No, na startnoj prvenstvenoj utakmici protiv Istre doživio je težu ozljedu ramena i bio je dva mjeseca na oporavku. Polako se vraćao tijekom jeseni, možda mu je trebalo malo više vremena za povratak u pravi ritam, ali vjerujem da će na proljeće pokazati svoju pravu vrijednost.

Za sladokusce

Poslije utakmice protiv Gorice istaknuli ste i dobru igru lijevog braniča Marina Leovca?

- Posve zasluženo. Leovac ima 25 godina, a trenira i igra kao da mu je deset godina manje! I siguran sam da je najbolji lijevi branič HNL-a.

U petak ste domaćini Varaždinu (Kranjčevićeva, 17 sati), nova bi vam pobjeda donijela i novi zamah...

- Kad bismo povezali tri uzastopne pobjede, bilo bi to izvanredno! No, svjesni smo da nas čeka zahtjevan dvoboj, protiv sastava koji igra dobar nogomet i voli se nadigravati. Trebala bi to biti utakmica za nogometne sladokusce, otvoreni okršaj u kojem će obje momčadi tražiti pobjedu - kaže Čabraja.

Zanimljivo, otkad je na klupi Lokosa, Čabraja je upisao samo jednu pobjedu protiv Varaždina. U osmini finala Kupa, u listopadu 2021. godine, Lokosi su u Varaždinu slavili 3:2, tada su Varaždinci još bili drugoligaši. A u posljednjih šest prvenstvenih okršaja pet je puta bilo neodlučeno, dok je jednom slavio Varaždin - u Kranjčevićevoj je u rujnu 2022. bilo 2:1 za goste.

Istaknimo i još jedan podatak. U ove dvije i pol godine Čabraja je s Lokosima samo jednom ostvario seriju od tri pobjede zaredom. I to na početku svog mandata - u ljeto 2021. godine Lokomotiva je najprije pobijedila Slaven Belupo u Koprivnici (2:1), da bi potom u Kranjčevićevoj svladala još Hrvatski dragovoljac (3:2) i Istru (4:0)...


Bubanja uspješno operiran, na travnjak bi se mogao vratiti sredinom travnja

U ponedjeljak je nesretni Vladan Bubanja bio na operaciji slomljene ključne kosti, podsjetimo da je u petak na treningu nezgodno pao i doživio tešku ozljedu.

Operativni je zahvat bio uspješan i pred Bubanjom je sad dugotrajni oporavak. Najprije će morati strogo mirovati četiri do pet tjedana, a s ozbiljnim bi treninzima, ne bude li komplikacija tijekom oporavka, trebao početi sredinom travnja.

Bubanja je, podsjetimo, u Lokomotivu došao prije godinu i pol iz nikšićke Sutjeske. Dosad je u majici Lokosa odigrao 52 utakmice, postigao je pritom osam pogodaka, a jesenas je u tri navrata bio strijelac.

Izvrsno je, u paru s kapetanom Mateom Marićem, funkcionirao kao zadnji vezni igrač (iako je po vokaciji srednji branič), držao je sredinu travnjaka i bio je jedan od ključnih igrača Lokomotive, pa je zaslužio i poziv izbornika u najbolju reprezentaciju Crne Gore.

Iako će izostanak Bubanje ovoga proljeća biti veliki hendikep za Lokose, u Velikoj Gorici dobro ga je zamijenio Smakaj, a na tom mjestu Čabraja još može koristiti Fetaija i Kukavicu.

Marin Šotiček se vraća u konkurenciju za nastup

Među kandidate za nastup protiv Varaždina vraća se i napadač Marin Šotiček. Nadareni je tinejdžer, naime, preskočio okršaj u Velikoj Gorici zbog nakupljenih žutih kartona, odradio je suspenziju i konkurirat će za okršaj s Varaždincima. Šotičekov će povratak ojačati napadačku konkurenciju i vidjet ćemo hoće li ga Čabraja odmah vratiti u udarnu postavu ili će talent s Kajzerice čekati svoju priliku na klupi. (pju)

LOKOMOTIVA I VARAŽDIN U ZADNJE TRI GODINE

HRVATSKA LIGA (12/02/21.)

Varaždin - Lokomotiva 0:1

HRVATSKA LIGA (21/04/21.)

Lokomotiva - Varaždin 4:0

HRVATSKI KUP (27/10/21.)

Varaždin - Lokomotiva 2:3

HRVATSKA LIGA (11/09/22.)

Lokomotiva - Varaždin 1:2

HRVATSKA LIGA (22/01/23.)

Varaždin - Lokomotiva 0:0

HRVATSKA LIGA (02/04/23.)

Lokomotiva - Varaždin 1:1

HRVATSKA LIGA (26/05/23.)

Varaždin - Lokomotiva 0:0

HRVATSKA LIGA (04/08/23.)

Lokomotiva - Varaždin 3:3

HRVATSKA LIGA (21/10/23.)

Varaždin - Lokomotiva 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:48