Ivan Tomečak se vrartio u SuperSport HNL

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DOBRO POZNATO LICE

‘Ove sezone je Dinamo baš moćan, ne znam je li ikada bio tako jak i silovit, no bit će čupavo u Salzburgu‘

Iskusni Ivan Tomečak se vratio u Lokomotivu s kojom je potpisao do kraja ove sezone
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. listopad 2022. 06:43

Kako smo i najavili, u utorak je iskusni Ivan Tomečak (32) potpisao ugovor s Lokomotivom do kraja ove sezone. Vratio se Tomečak na Kajzericu nakon 13 i pol godina, ukupno je za Lokose, kao nadareni tinejdžer na posudbi iz Dinama, u dvije sezone (2007./08. i 2008./09.) odigrao 44 utakmice.

A onda se Dinamovo dijete vratilo doma, za Plave je odigrao 93 utakmice, prije nego je preselio u Rijeku, u kojoj je proveo i najvažnije godine karijere. Nogometno je putovanje potom nastavio u Dnjipru, Al Nassru, Mechelenu i Bruggeu, pa je prije tri godine uslijedio povratak u Rijeku, koju je definitivno napustio u siječnju ove godine i otišao je u ciparski Pafos.

No, ljetos je Pafos krenuo novom stazom, bilo je prometno kao, primjerice, na Rujevici - otišlo je 20-ak igrača, među njima je bio i Tomečak. I postao je slobodan igrač, ljetne je mjesec iskoristio (napokon) za uživanje, iako se nije zapustio...

"Svakodnevno sam trenirao, malo na moru, malo u Zagrebu, već mi je dosta trčanja po maksimirskoj šumi. I kad me Lokomotiva pozvala, dogovorili smo se za pet minuta, željno sam dočekao vježbanje s momčadi", rekao nam je Tomečak.

Nijednom u crvenom

Posljednju ste utakmicu odigrali prije četiri i pol mjeseca, 22. svibnja, za Pafos protiv APOEL-a. U kakvom ste tjelesnom stanju?

"Dvaput sam trenirao s Lokosima, osjećam se dobro, izdržao sam treninge bez problema. Svježinu imam, pa iako su treninzi bili naporni, ni jednom nisam ušao u “crveno”, sve sam dobro podnio. No, više ćemo znati nakon još nekoliko dana vježbanja, ipak je drukčije trenirati sam, jer nema onih nogometnih kretnji koje zahtijevaju treninzi s momčadi i utakmice. Tijelo će nakon nekoliko dana dati prave odgovore."

Jeste li razgovarali s trenerom Silvijom Čabrajom? Na kojoj vas poziciji u momčadi vidi? Znano je, naime, da ste višenamjenski igrač, možete pokriti defenzivne pozicije na oba boka, a nije vam nepoznanica ni igra na krilima?

"Razgovarali smo i sve su opcije otvorene. I lijevo i desno, u obrani i u napadu, s trojicom igrača u posljednjem obrambenom redu, kao i s četvoricom. Bit ću u službi momčadi i igrat ću na poziciji na kojoj će me momčad trebati. Lokomotiva ima dobru, mladu momčad, koja će vremenom sigurno “narasti”, a ja sam došao kako bih pomogao u tom “odrastanju” i sazrijevanju ovih igrača."

Lokomotiva baš nije u idealnoj situaciji, manjak bodova lagano stvara i nervozu?

"Gledao sam utakmice Lokosa i doista je bodovni učinak dijametralno suprotan u odnosu na dojam kojeg su dečki ostavljali. Stižu pohvale da se dobro igra, a kad se Lokomotiva traži na ljestvici, pogled se mora usmjeriti prema dolje. Zaboravimo utakmicu u Osijeku, to je bilo specifično i teško ponovljivo, ali na ostalim utakmicama Lokomotiva je definitivno morala osvojiti više bodova. Ali nije, pa situacija baš nije komotna. Međutim, ovo je kvalitetna momčad i vjerujem da ćemo ubrzo pobjeći iz donjeg dijela ljestvice. Ovo sigurno nije realni pokazatelj vrijednosti Lokomotive, ali to treba potvrditi na terenu. Liga je, osim prejakog Dinama, doista izjednačena, svatko svakome može otkinuti bodove, stoga u svakom dvoboju moramo ići na pobjedu. Ova mlada momčad ima potrebnu energiju i tom energijom mora nadoknađivati neke potankosti koje joj nedostaju zbog neiskustva."

Čupavo za Dinamo

A kakav Dinamo očekujete u srijedu u Salzburgu?

"Bit će “čupavo”! Sad svi očekuju mnogo od Dinama, jasno je da taj optimizam ima temelj, ali Salzburg je uistinu odličan, posebno je jak na svom travnjaku. Bit će zabavno gledati taj dvoboj... Sve su opcije otvorene, očekujem odličnu utakmicu i nadam se da će Dinamo dohvatiti barem bod. Ove je sezone Dinamo baš moćan, ne znam je li ikada bio tako strahovito jak i silovit. No, opet se traže neki nedostaci, iako ih ja ne vidim! Plavi mogu u napadačkom dijelu probiti svakoga, a spoznaja da im jedan Chelsea nije zabio gol, dovoljno govori o čvrstoći u obrani. Dinamo ima glavu i rep i ozbiljna je europska momčad", smatra Tomečak.

Mogao bih već protiv Šibenika

Hoćete li možda kandidirati za nastup protiv Šibenika u petak?

- Osjećam se dobro i kad bi se sad odlučivalo, vjerujem da bih mogao igrati. No, vidjet ćemo još u sljedeća dva dana, u četvrtak bi se sve trebalo znati.

Ne budete li spremni za Šibenik, trebali biste kandidirati za dvoboj s Rijekom na Rujevici (16. listopada). Bit će to emotivan povratak, odigrali ste za Rijeku 189 utakmica...

- Naravno! Proveo sam lijepe dane na Kvarneru, sjećanja su krasna i to će zauvijek tako ostati. Ali, sad sam u dresu Lokomotive i pokušat ću maksimalno pomoći da se s Rujevice vratimo neporaženi. Budem li, dakako, igrao...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:09