TOM DUBRAVEC Cropix
OVO BI BILA SENZACIJA GODINE

Perišić seli u Zagreb i za minimalac se vraća u HNL? Oko kluba se vrzma i druga legenda Vatrenih

Igrao bi do siječnja, a onda čekao da ga pokupi neki saudijski ili katarski šeik
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. rujan 2024. 07:29

Ivan Perišić pobjegao je iz Hajdukova kaosa otključavši izlaznu klauzulu ugovora s vlastitih 200 tisuća eura, u međuvremenu je trenirao u Rudešu, a prema kuloarskim glasinama nije hladan pred izazovom da jesen za minimalac odradi u Lokomotivi, čekajući da ga odande u siječnju pokupi neki saudijski ili katarski šeik koji u polusezoni dograđuje roster nogometnim VIP facama.

image

Ivan Perišić

ANTE CIZMIC Cropix

Prema istim izvorima, oko "lokosa" se posljednjih mjeseci vrzma Šime Vrsaljko, danas ambasador HNS-a koji je nogometno prohodao na Kajzerici kao posuđeni Dinamov nogometaš i od ranih dana dijeli istu frekvenciju s Lokomotivinim gazdom Božidarom Šikićem. Pritisnuti sve višim troškovima servisiranja prvoligaškog pogona, "lokosi" su već izvjesno vrijeme u potrazi za mecenom, a Vrsaljko ima ambicije, planove i veze u bijelom svijetu...

Rakitićev ostanak bila bi senzacija

Bit će prava senzacija ako do navednog siječnja Ivan Rakitić ne krene Perišićevim putem za evakuaciju i prema Španjolskoj pošalje poruku "sálvame" - ljudi, spasite me prije nego što ovdje postane opasno, a još veća vijest bit će ostanak Gennara Gattusa na klupi splitskog kluba. Hajdukova sezona velikih transfernih valova, osmišljena kako bi rasplamsala navijačku euforiju do maksimuma, tako se već početkom rujna otela kontroli i prerasla u tsunami koji ruši sve pred sobom otvarajući Dinamu autocestu prema novom naslovu prvaka.

image

Ivan Rakitić

ANTE CIZMIC Cropix

Ako u predvečerje derbija osvijetlite prijelazni rok dvaju najvećih hrvatskih klubova, Hajdukov "transfer window" ispada tragičan, iako u stvarnosti ni Dinamov nije bio bajan jer se koncu priča vrti oko grupe "no name" stranaca i Marka Pjace, koji je iz startnog bloka izletio s pucnjem, ali na leđima poslije brojnih ozljeda i dalje nosi veliki upitnik. Na interpretaciju dviju stvarnosti dramatično utječe ishod europskih pretkola: dok je Hajduk tamo uvenuo ispadanjem protiv Ružomberoka, Dinamo je procvjetao proletjevši preko Qarabaga u nikad bogatiju Ligu prvaka, što ne znači da predsjednik Velimir Zajec i v.d. sportski direktor Marko Marić trebaju likovati nad bilancom ljetne trgovinske sezone.

Ubrzo nakon što je u ožujku pohvatao konce, Zajec se ispočetka hrvao sa sličnim problemima koje je na ulazu u klub zatekao i novi Hajdukov predsjednik Ivan Bilić. Taj je problem u korporacijskom svijetu poznat kao "cash flow": i jednima i drugima kronično je nedostajalo žive love za održavanje tekućeg poslovanja (ugovorne rate igrača, plaće poslovne zajednice), zbog čega je valjalo šarmirati bankare kako bi reprogramirali kredite te u tišini prodavati poslovna potraživanja.

Palac gore za posao Zajeca

Niti jedan nogometni klub ne voli da mu prekopavate utrobu pričama o "factoringu", takve vijesti šalju loše signale i potencijalne kupce iz inozemstva motiviraju da dampinški ruše cijene najskupljim igračima. Dok vape za svježim novcem, klubovi se onda cjenkaju, ali nije svatko rođeni trgovac poput Zdravka Mamića. Ponekad na toj licitaciji ostanu kratkih rukava poput Hajduka u slučaju Rokasa Pukštasa (tražili 10, a Parma ponudila "samo" 7 milijuna eura), a ponekad pobjeđuju poput Dinama koji se othrvao naletu Coma kada je novi član Serie A krenuo po Petra Sučića. U međuvremenu je Sučić postao Dalićev reprezentativac i cijena mu može samo rasti. Palac gore za ovaj posao Zajecu i suradnicima. Dok Sučić sve jasnije prerasta u kapitalca, a Brunu Petkovića na pragu 30. rođendana polako sklanjaju u drugi red maksimirskog izloga, Martin Baturina ostaje vruća roba i sve više - vruća priča.

image

Velimir Zajec

RANKO SUVAR Cropix

"Ne kucajte na vrata bez 24 milijuna eura", poručio je Zajec predstavnicima Fiorentine kada su u posljednjim satima "mercata" krenuli ponudama zasipati njegov kazneni prostor. Jasna poruka: želim 20 milijuna eura za Dinamo, jer po slovu ugovora ostatak (20 posto) pripada menadžerskom taboru kojim je donedavno upavljao Dario Zahora. Prema našim izvorima, taj je tabor igraču i klubu prvo ponudio Šahtar, onda Zenit, a zatim je predočio i bogatu ponudu Leeds Uniteda koja je, doznajemo, rasrdila mladog nogometaša do te mjere da je zatražio izlaz iz poslovnog partnerstva.

Baturini će cijena eksplodirati?

Martinovo je ogorčenje malo splasnulo kad je na vrata pokucala Fiorentina, prema čijoj finalnoj ponudi (transfer 15 mil. eura plus 5 mil. eura u bonusima i 10 posto za Dinamo od sljedećeg transfera) Baturina nije ostao imun, ali Zajec je dotad presjekao. Ušuškan u Uefinih 30-ak milijuna nagradnih eura, predsjednik "plavih" mogao je sebi dopustiti luksuz da odgodi prodaju do sljedećeg prijelaznog roka. Osim što je oduvijek zagovarao gradnju plavog "dream teama" - njegov prvi takav pokušaj ravnopravno se u Yu ligi nosio s nikad jačom Crvenom zvezdom - predsjednik vjeruje da Baturini nakon afirmacije u Champions leagueu konkurenciji cijena može eksplodirati.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Iz današnje perspektive, Dinamu je uoči derbija samo nebo granica, a Hajduk je zreo za generalni upravljački i momčadski remont, ali ne treba zbog toga istrčavati s rezultatskom prognozom derbija. Planet nogomet vidio je i većih iznenađenja od onog kojeg bi potencijalno u petak pobjedom mogao režirati Hajduk...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 10:55