RONALD GORSIC Cropix
OPTIMISTIČNI HAJDUKOVCI

‘Purgeri, gotovi ste ovoga puta. Zapamtit ćete prosinac 2023. godine. Uzet ćemo titulu i - gotovo‘

Gotovo je teško bilo prepoznati razliku u navijanju istoka i zapada
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. prosinac 2023. 18:29

Kad smo prije utakmice Lokomotive i Hajduka dolazili u Kranjčevićevu ulicu, odmah smo se sjetili Miše Kovača i njegove bezvremenske pjesme ‘Dalmacija u mom oku‘. Jer kud god ste pogledali mogli ste vidjeti navijače Hajduka, koji su s svih strana nadirali u ulicu pjesnika. Da ste slučajno neki stranac ili da baš i nemate previše pojma o nogometu, pa ste onako petkom poslijepodne zalutali u taj dio Zagreba, vjerojatno bi pomislili da je Hajduk domaćin.

- To ti je samo zagrijavanje za sljedeći vikend i derbi s Dinamom - priča nam Mislav, koji je rođen u Zagrebu, ali ga obiteljski korijeni vežu za Solin, pa je tako poklonik Majstora s mora.

Znalo se da će biti tako, jer su Hajdukovi navijači praktički kupili većinu ulaznica za sudar s Lokosima. Svake sezone priča je ista, Kranjčevićeva je ‘mali Poljud‘. Ore se hajdučki refreni. Skandira se Splićanima. Navijači su u transu. Nije nezadovoljna niti Lokomotiva, nabere se fina lova od prodaje ulaznica, stadion je u petak bio rasprodan. Sudari s Hajdukom posebno, ali i s Dinamom u Kranjči su veliki događaj za društvo s Kajzerice, jer u tim dvobojima igraju pred punim i glasnim tribinama, osjećaju se baš onako, ‘nogometno‘. A u petak je bilo posebno i po tome jer je Hajduk stigao kao jesenski prvak nakon dugog niza godina.

- Dobiti ćemo obje u Zagrebu, i Lokomotivi u Dinamo... Purgeri, gotovi ste ovoga puta. Zapamtit ćete prosinac 2023. godine - samouvjereno nam priča Ante koji je inače iz Vodica, ali studira u Zagrebu

Došao je na utakmicu s još dvojicom kolega također Dalmoša koji traže akademski status u metropoli.

- Volimo mi Zagreb, da se krivo ne shvati, ali draži nam je Hajduk. Ove sezone ćemo uzeti titulu i - gotovo.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dečki su krenuli na zapadnu tribinu. koja je recimo 90 posto bila na strani Hajduka. Kad smo već kod zapada, tamo nije bilo dozvoljeno isticanje klupskih obilježja ne daj Bože nekih incidenata, jer uvijek ima usijanih glava, ali ekipica s kojim smo prozborili ih je ipak imala...

- Vidi, tu su, ispod jakne....- smijao se Ante.

Bio je šal. Vjerojatno je kasnije osvanuo u zraku. Navijačka skupina Torcida naravno bila je na istočnoj tribini, tamo ih je bilo ukupno 1400. Lokomotiva je proslijedila Hajduku tisuću ulaznica, to je naravno prodano u Splitu ‘u sekundu‘, a isto tako planulo je i onih 400 u srijedu. Na isti način je ‘otišao‘ i zapad. I da, gotovo je teško bilo prepoznati razliku u navijanju istoka i zapada, glasni i euforični si bili navijači Hajduka na obje tribine.

Policija? Plavaca je bilo kao da se u zatvor sprovodi neki narko boss. Bilo je i onih ‘običnih‘ i onih ‘specijalnih‘. Policija ništa ne prepušta slučaju kad se radi o takvim utakmicama, kako to oni vole zvati, visokog rizika. Bilo je sigurno i onih ‘undercover‘, prikrivenih organa reda. Pozorno su svi pratili kolone navijača koji su nahrlili u Kranjču. Stizali smo u ulicu pjesnika Savskom ulicom od čuvenog zelenog mosta Hendrixa. Skroz do Kranjčevićeve na svakom koraku smo vidjeli policijske automobile i ogroman broj čuvara reda. Dakle, policija je bila kod Savskog mosta, Boćarskog doma, Vjesnika, Zagrepčanke... Ne sjećamo se da je ikada za jednu utakmicu vladalo baš takvo osiguranje. Izvan stadiona nije bilo navijanja i skandiranja,navijačka ludnica je startala kad su se prošla stadionska vrata.

image
RONALD GORSIC Cropix

Na utakmicu je stigao i gradonačelnik Splita Ivica Puljak, negdje 45 minute prije početka utakmice, ušao je automobilom na glavni kolni ulaz stadiona.

- Ja te volim, ja te volim Hajduče...

To je bio prvi refren koji se čuo unutar stadiona, a zanimljivo, krenuo je s zapadne tribine. Istok s Torcidom se još nije bio zagrijao. Uostalom i sporije se punio, jer su kontrole na ulazu bile opsežnije. Bilo je zanimljivo kad je službeni spiker predstavljao igrače prije početka utakmice. Kad je kazao "Hajduk", na noge se digao cijeli stadion i skandirao svakom igraču Majstora s mora. A onda je spiker poput Brucea Buffera viknuo..

- A saaaaad.... Lokomotiva!

Glasa se nije moglo čuti... Ali ipak je jedan Lokos dobio pljesak. Radi se o predstavniku Lokomotive Igoru Cvetkoviću koji je u petak po 500-ti sjedio na klupi zagrebačkog kluba. Kad je to objavljeno dobro se čuo pljesak.

A onda je startala utakmica. Uz povike kompletnog stadiona.

- Nitko kao Hajduk iz Splita, nitko kao Hajduk iz Splita...

Nakon toga su istok i zapad skupa zapjevali...

- Gazi, gazi, gazi Purgere...

Očekivano.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. srpanj 2024 23:32