Moreno Živković i Marko Livaja

 RONALD GORSIC Cropix
IZGLEDA SVE BOLJE

Sin bivšeg kapetana Vatrenih: ‘S Livajom mi se bilo najteže boriti. Povratak u Dinamo? Ne opterećujem se‘

Javio se i ponosni otac: ‘Bolji je nego što sam ja bio u njegovoj dobi‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 13:17

Izvrsnu je utakmicu u petak navečer odigrao 19-godišnji srednji branič Lokosa, Moreno Živković. Odlično je čuvao najboljeg Hajdukova igrača Marka Livaju, u svakom je duelu bio pravodoban, imao je procjene situacija poput iskusnog rutinera. Ljetos je Živković, podsjetimo, nakon završetka juniorskog staža, došao na posudbu iz Dinama i u svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni iz utakmice u utakmicu izgleda sve bolje...

- Žao mi je što nismo pobijedili, vodili smo do 75. minute, no kad se sve zbroji, taj je neodlučen rezultat možda i najrealniji. Imali smo i mi još neke šanse, imali su i Splićani, bila je to neizvjesna i teška utakmica - rekao nam je mlađahni stoper.

Jak je, sve zna...

O izravnim duelima s Livajom je dodao:

- Nije ga lako čuvati, jak je, sve zna, razumije igru, baš je dobar igrač i svakako mi je dosad bio najnezgodniji napadač s kojim sam se borio. No, Mersinaj i ja smo se dobro nadopunjavali, pomagali smo jedan drugome i na kraju je sve dobro završilo, kvalitetno smo ga zatvorili. Što da kažem, odradili smo svoj posao i idemo dalje. Šteta za primljeni pogodak, lopta je najprije pogodila u glavu Livaju, pa se od moje glave odbila do Benrahoua...

image

Moreno Živković i Ramon Mierez

IVAN PERIC Cropix

Ljetos ste došli iz Dinama na posudbu, jeste li se tada nadali da ćete postati standardni, praktički nezamjenjivi starter Lokosa?

- Kad sam dolazio vjerovao sam u sebe, vjerovao sam da ću se dokazati. Znao sam da ću dati maksimum, naporno sam radio i čekao sam priliku, dočekao sam je 1. rujna u Koprivnici. I od tada stalno igram, trener Čabraja ima puno povjerenje u mene, a to mi znači strahovito mnogo. Sretan sam što me nagradio za naporni rad, dao mi je priliku i nadam se da svojim igrama vraćam to povjerenje i pomažem momčadi.

Koliko ste danas bolji igrač nego što ste bili prije nekoliko mjeseci?

- Mnogo sam toga naučio u ovom razdoblju, sigurno sam bolji igrač nego što sam bio prije dolaska na Kajzericu. Osjetno sam napredovao, ovo je moja prva seniorska sezona i stječem neprocjenjivo iskustvo, zreliji sam nego što sam bio prije pola godine. Bolje se postavljam na travnjaku, bolje procjenjujem neke situacije. Igram protiv iskusnih napadača, brže sazrijevam, neusporedivo je to s juniorskim danima...

Korak po korak

Sve su glasnije najave da će vas Dinamo već u siječnju vratiti s posudbe. Jeste li spremni za povratak?

- Vidio sam da se to provlači kroz medije. Jesam li spreman? Pozovu li me natrag u Maksimir, nadam se da ću biti spreman i za taj, najveći izazov! Ponavljam, ovdje sam mnogo naučio i vjerujem da bih se snašao i u Maksimiru. Ali, ne opterećujem se, idem korak po korak. Bit ću, dakako, sretan vrati li me Dinamo već ove zime, ali ne dogodi li se to, pokušat ću u dresu Lokomotive biti još bolji na proljeće. Sigurno neću biti razočaran, mlad sam i znam da je vrijeme preda mnom, a na Kajzerici se baš dobro osjećam i skupljam iskustvo. Još da imamo poneku pobjedu više, sve bi bilo sjajno. Nadam se da ćemo u posljednjem jesenskom kolu svladati Istru i tako na najljepši način okončati ovu polusezonu - kaže Živković.

Morenov je otac Boris Živković (48), nekadašnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije. O sinu kaže:

- Moreno dobro napreduje, za tinejdžera poput njega ova je jesen veliko iskustvo. Nek’ se bori, nek’ izvlači pouke, mlad je i još mnogo toga treba naučiti. Dobro je odigrao protiv Hajduka, čuvao je Livaju bez previše respekta, u nekim je trenucima djelovao kao iskusni stoper, kao da ima deset godina više – kaže Boris Živković.

image

Moreno Živković i Ramon Mierez

IVAN PERIC Cropix

Odlazak na posudbu pokazao se kao odličan potez?

- Općenito sam mišljenja da bi svi mladi igrači morali nastaviti igrati u tom prijelaznom razdoblju iz juniora u seniore. Ne može li, primjerice, igrati u Dinamu, neka mladi igrač ode u neki drugi klub u kojem će igrati. Jer, jedan od stotinu igrača bez problema se prebaci iz juniora u seniore, to su raritetni primjeri, ostali moraju tražiti svoje mjesto pod suncem. Lokomotiva je bila pravi izbor, to je daleko najbolji klub u HNL-u za mlade igrače. Trener Čabraja im vjeruje, proglašen je i za najboljeg u Europi u promociji mladih igrača, Lokomotiva je uvjerljivo najmlađa momčad lige i mnogi bi se klubovi trebali ugledati na Lokose.

Bitan je kontinuitet

O sve izglednijem povratku Morena u Dinamo tata Boris kaže:

- Vidjet ćemo što će biti, to ovisi ponajviše o ljudima u Dinamu. E sad, je li Moreno spreman za Dinamo? To će pokazati vrijeme. Bude li dobio priliku da igra u kontinuitetu, kao što ju je dobio na Kajzerici, onda ćemo moći na temelju njegovih igara procjenjivati je li spreman za najveće izazove. Ali, bude li imao minutažu na kapaljku, zaigra li jednom u pola godine, pa ne odigra dobro, treba li ga u tom slučaju otpisati? Dakle, važan je taj kontinuitet igara, neka odigra desetak utakmica u nizu, pa ćemo onda biti pametniji. Bit će tu oscilacija, usponi i padovi prate svakoga igrača u karijeri, posebno mladoga, uvijek je potrebno imati strpljenja.

Možete li Morenove igre usporediti s vašima u tinejdžerskom dobu?

- Ha, ha, ostario sam, ne sjećam se više svojih tinejdžerskih dana... Ma gledajte, nema tu previše mudrosti. Moreno je znatno bolji nego što sam ja bio u tim mladim godinama! Istina, i ja sam igrao Prvu HNL, koja je možda bila jača nego što je ova sad, bio sam standardni igrač, ali Moreno je znatno drukčiji tip igrača. Smireniji je i hladnokrvniji, prepun je samopouzdanja, kao da mu je ovo, recimo, peta prvoligaška sezona. U svaku utakmicu ulazi maksimalno motiviran, ma protiv koga igrao želi biti najbolji. Neke njegove reakcije baš ugodno iznenađuju, izgleda poput rutinera, igra mirno i staloženo i vjerujem da ima još dosta prostora za napredak - smatra Boris Živković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 10:50