GORAN MEHKEK Cropix
PROMOCIJA BUDUĆNOSTI

Slučaj koji Dinamo ne pamti godinama: Postava bi u subotu zbog nesretnih okolnosti mogla biti povijesna

Na početku sezone, u projekcijama trenera Igora Bišćana uopće nije bilo Živkovića i Perkovića
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. veljača 2024. 12:22

Lokomotiva u HNL-u slovi kao razvojna momčad. Na Kajzerici će kod Silvija Čabraje mladi igrači najlakše i najbrže dobiti priliku za napredak u karijeri. Primjerice, na otvaranju sezone, protiv Dinama, prigodu je dobio i Anes Huskić, dečko koji će tek u ožujku proslaviti 17. rođendan.

Statistički, 16 igrača koji su 23. siječnja u Maksimiru svladali Dinamo (3-0) bili su prosječno stari 23,5 godina. Percepciju Lokomotive kao najmlađe momčadi HNL-a "narušavali" su tek 35-godišnji Marin Leovac, i godinu dana mlađi Duje Čop. Taj potonji ustvrdit će kako u Lokomotivi doživljava drugu mladost i upravo je on hat-trickom gurnuo Sergeja Jakirovića na rub otkaza. No raščlamba Čabrajina sastava ukazuje na jedan bitni detalj - kvartet igrača u posljednjoj Lokomotivinoj liniji predstavljao je i najiskusniji segment momčadi: Vranjković (25), Kalaica (25), Mersinaj (24), Leovac (35).

U subotu se Dinamo i Lokomotiva ponovno sastaju. Prije siječanjske utakmice Jakirović nije imao većih problema u definiranju momčadi. Barem prije početka .

Uoči ovotjednog sraza, Dinamov menadžment pak panično traži još jednog stopera! Šutalo je već duže vrijeme u rashodu. Perić je ovaj tjedan operiran (artroskopija koljena), a Theophile-Catherine je pod suspenzijom. Krug kandidata sužen je na tri imena: Maxime Bernauer, Moreno Živković i Mauro Perković. Teoretski, za stopersku poziciju mogao bi konkurirati i desni bek Stefan Ristovski, ali ako se i Ronaël Pierre-Gabriel registira do subote, nema smisla da bude starter.

Kada se ovog tjedna u maksimirskim odajama raspravlja o aktualnim problemima sa stoperima, Sergej Jakirović može biti zadovoljan - samim sobom. Upravo je on najviše inzistirao na tome da talentiranog tinejdžera Živkovića klub vrati s posudbe (baš iz toliko spominjane Lokomotive). Sada su de facto Živković i Perković prva (i jedina) opcija za subotnju utakmicu. Tu je i Bernauer. Ugodan i zabavan dečko. Ali na razini svlačionice. Statistika će otkriti da mu Jakirović ne vjeruje pretjerano. Za njegovog je mandata ostvario svega tri prvenstvena nastupa (Rudeš, Istra 1961, Gorica), te 34 minute u Europi (Viktoria).

image
Cropix

Uz dva "trenutka radosti" u utakmicama za Kup (Ponikve, Oriolik). Maksimirski problemi sa stoperima započeli su odlaskom Josipa Šutala u Ajax, krajem kolovoza. Otad Sergej Jakirović traži dobitnu (stopersku) kombinaciju. Zvuči paradoksalno, ali najpostojaniji i najstandardniji Dinamov igrač zapravo je stoper - Kevin Theophile-Catherine!? Taj 34-godišnji građanin Europske unije, podrijetlom s Martiniquea, nakon isteka ugovora s Dinamom (krajem prošle sezone), odabrao je Zagreb kao životnu destinaciju. Budući da nije pronašao novog poslodavca, praktički se smatrao nogometnim umirovljenikom. A onda mu je sredinom listopada prošle godine zazvonio mobitel...

Na početku sezone, u projekcijama trenera Igora Bišćana, danas "nezamjenjivih" Živkovića i Perkovića uopće nije bilo. Sin nekadašnjeg reprezentativca Borisa Živkovića proslijeđen je u Lokomotivu "na kaljenje", a Perković je bio u konkurenciji kao treća opcija za poziciju lijevog beka (iza Mihajličenka i Ljubičića).

image
GORAN MEHKEK Cropix

Iako je doveden u Maksimir (za dva milijuna eura) kao jedan od najperspektivnijih stopera u ligi, Perković je na spomenutom mjestu ostvario svega tri nastupa!? Praktički je cijelo vrijeme, "iz usluge" obavljao dužnost lijevog beka. Čak je, s bekovskim statusom, postigao i dva pogotka. Ali nijednom se nije veselio. Oba je, naime, zabio svom bivšem klubu - Istri 1961.

Tijekom Dinamove povijesti u HNL-u bilo je i mlađih stopera od Živkovića i Perkovića. Primjerice, sredinom 90-ih pojavio se tinejdžerski par Šimić - Tomas. No tada je maksimirski klub (zvao se Croatia) igrao sustavom 3-5-2 (s liberom u zadnjoj liniji). I posljednji Dinamov dvojac mladih stopera Barbarić - Lovren (2007.)., funkcionirao je kao tercet, s Bišćanom u sredini.

U subotu bi, dakle, trebao debitirati stoperski dvojac koji nema niti 40 godina. Zajedno su jedva nekoliko godina stariji od neizostavnog Theophilea. Možda ćemo nazočiti povijesnom događaju, promociji stoperskog tandema koji će narednih godina obilježiti Dinamov i hrvatski nogomet. No ostaje opori okus spoznaje da je Živkovića i Perkovića spojio splet (ne)sretnih okolnosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 05:42