Silvijo Čabrajai Igor Bišćan

 DAMIR KRAJAC Cropix
DETALJI VAŽNOG POSLA

Transfer koji je uzdrmao europske ambicije Lokomotive: Na ljeto se očekuje odlazak još četiri asa

‘Izgubili smo odličnog igrača i sigurno će nam nedostajati u završnici prvenstvene utrke‘, kaže trener Čabraja
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. travanj 2023. 17:08

Ovotjedni iznenadni odlazak jednog od najboljih igrača Lokomotive, Ibrahima Aliyua (21), u SAD, samo je potvrda najave koju smo napisali prije nekoliko dana: klub s Kajzerice doživjet će u dolazećem razdoblju igrački egzodus. U izlogu su, naime, najbolji eksponati kluba s Kajzerice, u ljetnom prijelaznom roku Lokose će, po svemu sudeći, napustiti još Kačavenda, Stojković, Bubanja i Čavlina. Zainteresiranih ima, skauti sve češće dolaze na utakmice Lokomotive i spomenuti kvartet broji posljednje dane i utakmice u majici zagrebačkog kluba.

Nigerijski će napadač u Houstonu Dynamu zarađivati oko pola milijuna eura godišnje (otprilike pet puta više nego što je zarađivao u Lokomotivi), potpisao je ugovor na tri godine, uz opciju produženja za još jednu plus jednu godinu. Lokomotiva će na ime odštete dobiti 2,1 milijuna eura i sad bi igračima, trenerima i zaposlenicima trebale biti isplaćene posljednje plaće, tako da je odlazak Aliyua zapravo donio radost na Kajzericu.

image

Ibrahim Aliyu

DAMIR KRAJAC Cropix

Unatoč spoznaji da će momčad u završnici sezone, u kojoj se bori za plasman u Europu, ostati bez važnog igrača, koji je na posljednjih sedam utakmica postigao četiri pogotka i imao jednu asistenciju. Jesu li stoga uzdrmane europske ambicije Lokosa?

- Izgubili smo odličnog igrača i sigurno će nam nedostajati u završnici prvenstvene utrke. No, situacija je takva kakva jest, bit će bez Aliyua znatno teže, ali pokušat ćemo ga nadomjestiti. Uostalom, stalno ponavljam da prvu momčad ne čini 11 igrača, nego svi u svlačionici imaju svoju odgovornost i na sve se ozbiljno računa – kaže trener Lokosa, Silvijo Čabraja.

U četvrtak gostujete na Rujevici, bit će to dvoboj s izravnim suparnikom za mjesto koje vodi u Europu...

- Pobjeda protiv Šibenika donijela nam je mir i tek je sad, nakon što je Šibenik svladao Slaven Belupo, taj naš uspjeh dobio pravu težinu. Iako još nismo teorijski i matematički osigurali ostanak, naše su misli usmjerene prema plasmanu u gornji dom ljestvice. Ukaže li nam se prilika da "napadnemo" poziciju koja vodi u Europu, to ćemo i učiniti. Rasterećeni čekamo utakmicu protiv Rijeke i pokušat ćemo se u Zagreb vratiti s dobrim rezultatom.

Rijeka je u prošlom kolu izgubila u Velikoj Gorici, tražit će iskupljenje u sučeljavanju s vašim sastavom?

- Svatko želi pobjedu u svakoj utakmici, to je jedino normalno razmišljanje. Prednost domaćina svakako je spoznaja da se igra na njihovoj "vrućoj" Rujevici, imat će Rijeka gromku potporu s tribina, ali već smo naviknuti na takvu situaciju. Svi klubovi u Hrvatskoj, osim Lokomotive, imaju svoje navijače i to je naš očiti i veliki problem. Ali, to je već druga tema, pokazali smo na brojnim gostovanjima, kao i na "domaćim" utakmicama u Kranjčevićevoj, da nemamo teškoća igrati protiv momčadi koje na tribinama imaju glasnog, 12. igrača.

Prije nešto više od dva mjeseca u Kranjčevićevoj ste apsolutno nadigrali Rijeku, ali ste izgubili 1:2. Nerijetko ste se znali prisjetiti te utakmice...

- Da, taj je dvoboj zapravo bio zrcalo naših ovosezonskih igara. Stvaramo dosta prilika, ali "šepamo" u realizaciji, a s druge smo strane gotovo uvijek bili kažnjeni za pogreške. Da smo na toj utakmici iskoristili samo 50 posto svojih prilika, lagano bismo pobijedili! No, što je bilo – bilo je, nek‘ sad Rijeka stvara i promašuje šanse kao mi tada, a da naša realizacija bude na vrhunskoj razini, kao što je riječka tada bila – rekao je Čabraja i na kraju istaknuo:

- Rijeka je ovoga proljeća ispisala krasnu priču. Moj prijatelj na riječkoj klupi, Sergej Jakirović, napravio je izvrstan posao, dobre igre i dobri rezultati dostatno govore o njihovoj uspješnosti i pred nama je vrlo zahtjevan dvoboj. Međutim, zna se naša filozofija - protiv svakoga, bilo gdje, idemo po sva tri boda, tako će biti i na Rujevici – kaže Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 22:14