Silvijo Čabraja

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
BIT ĆE JOŠ JAČI

Trener Lokomotive najavio povratak najveće zvijezde u sastav: ‘Skupit ćemo više bodova nego jesenas‘

Trener Silvijo Čabraja na raspolaganje dobio Kalaicu, zasad bez odlazaka
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. siječanj 2023. 12:42

Lokomotiva je u jesenskom dijelu sezone ostvarila 18 bodova i na sedmom je mjestu ljestvice HNL-a. To je nešto lošiji učinak u odnosu na početnih 17 kola prošle sezone (22 boda), ali momčad s Kranjčevićeve napreduje u svim segmentima i posljednji poraz pamti tek iz sredine listopada. Lokosi su tijekom stanke HNL-a osvojili Arena cup u Medulinu nakon što su u proteklih devet godina sedam puta propustili šansu u finalu. Ovaj put u završnom su ogledu svladali Istru 1961 boljim izvođenjem jedanaesteraca (7:6, 1:1).

- Svaki trofej je važan, atmosfera je sada još bolja. Bile su to ozbiljne utakmice protiv dva naša prvoligaša (Šibenik, Istra) i mislim da smo dobro djelovali u tim ogledima. Kad sve zbrojimo, zadovoljni smo Arena cupom, prvi put u devet godina izašli smo kao pobjednici - kaže Silvijo Čabraja, 54-godišnji stručnjak na klupi Lokomotive.

Drugi pozitivan ishod priprema uoči nastavka sezone izostanak je većih povreda.

- Imamo samo jednog ozlijeđenog igrača, radi se o Mersinaju. U ponedjeljak ćemo saznati više o tome nakon pregleda mišića. Nadam se da će se priključiti ekipi u idućih sedam do deset dana - nastavlja Čabraja.

Novi mladići

Dobre vijesti pristižu i na spomen igrača koji su još uvijek u fazi oporavka. Lukas Kačavenda, nadareni 19-godišnjak, pretrpio je tešku ozljedu prednjih križnih ligamenata te završio na kirurškom stolu i prije početka sezone.

- On je praktički na 90 posto, u idućih pet do šest dana trebao bi početi trenirati s ekipom. Za 20-ak do mjesec dana mogao bi nam se vratiti u sastav, što znači da ćemo biti kvalitetniji. Isto vrijedi i za Vasilja, tako da ćemo imati veći roster igrača za rotacije.

S obzirom na brojne sretne vijesti s Kranjčevićeve, ali i spomenuti fantastični niz bez poraza koji podrazumijeva i protekle četiri ligaške utakmice (pobjeda nad Istrom i Goricom, neriješeno s Hajdukom i Slaven Belupom), Čabraja nema razloga za pesimizam.

- Mislim da ćemo u proljetnom dijelu sezone skupiti više bodova u odnosu na jesen. Vjerujem da možemo nastaviti ovim ritmom bez obzira na nadolazeća dva teška gostovanja kod Varaždina i Dinama, pa onda dolazi Osijek.

U tom pohodu, Čabraja će na usluzi imati i nekolicinu novih imena. U redove Lokosa stigao je Branimir Kalaica, branič koji je 2016. iz omladinskog pogona Dinama preselio u Benficu. Tamo je uglavnom igrao za B momčad, a u jednom nastupu (protiv Boaviste) za prvi sastav upisao je pogodak, dok je od početka sezone bio bez kluba. A tu je i dvojac iz Lokomotivine škole...

- Priključili smo Marka Batura i Mateja Matića treninzima prve momčadi, bili su s nama i na pripremama. Oni su naši juniori, tu su još Krivak i Šotiček, jednom je 17, a drugom 18 godina i već su sudjelovali u prvenstvu. Nikoga nismo prodali, imamo dovoljan broj igrača, eventualno ćemo dovesti još nekoga ako se ukaže prilika i naš interes. Forsiramo djecu koja su ponikla u našoj nogometnoj školi i oslanjamo se na te snage, to je naša filozofija.

Pokazala se uspješnom, zaključit će.

- Prošle godine otišli su Dabro, Cokaj pa Soldo, Nevistić se vratio u Dinamo. To su bili igrači dobre minutaže, morali smo druge igrače staviti u ritam i mislim da smo kroz pripreme i polusezonu uspjeli u tome. U Medulinu je na pripremama od 28 igrača njih 15 poniklo u našoj nogometnoj školi. Mislim da je to rijetka pojava ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Samo tri ekipe u ligi postigle su više golova od nas (Dinamo, Hajduk, Osijek), igramo napadački nogomet i težimo zabiti gol više.

Postigli stabilizaciju

Prekretnica je uslijedila nakon poraza (0:3) na gostovanju kod Rijeke u 13. kolu. S tom utakmicom, Lokomotiva je dotad primila 26 golova, dakle dva po utakmici, a u iduće četiri dvaput su sačuvali svoja vrata i toliko puta zaradili (bod)ove unatoč “nečistoj” mreži.

- S vremenom smo počeli raditi neke stvari koje, nažalost, nismo u tolikoj mjeri tijekom prvog dijela jesenske sezone. Mučilo nas je što smo primali dosta golova, možda je to pomalo i danak neiskustva. Ali s odrastanjem i stečenim iskustvom, postigli smo stabilizaciju. Želja nam je napraviti iskorak i otići u gornji dio tablice - navodi Čabraja, čija momčad prvenstvo nastavlja protiv Varaždina u nedjelju 22. siječnja.M. Crnjak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:49