GORAN SEBELIC Cropix
OKRŠAJ U PULI

Tramezzani uzeo važne bodove Lokomotivi u borbi za Europu, Istri poništen pogodak

Susret Istre 1961 i Lokomotive završio je bez pogodaka
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 29. ožujak 2024. 17:33

ISTRA 1961 - LOKOMOTIVA 0:0

ISTRA 1961 (4-3-3): Ćorić - Hujber, Majstorović🟨, Marešić, Devetak🟨 - Blagojević, Petrusenko (od 67. Valinčić), Ćalušić (od 78. Maurić)- Kadušić🟨(od 67. Koski), Filet, Čuić (od 78. Matheus)

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Šubarić - Bartolec (od 69. Vranjković), Mersinaj🟨, Kalaica, Leovac - Smakaj, Marić - Šotiček, Mudražija🟨 (od 85. Žilinski), Goričan🟨(od 69. Canjuga) - Čop


Oblačno vrijeme, veliki petak i termin u 15.50 vjerojatno su utjecali na posjetu Drosini. Istra 1961 i Lokomotiva su suparnici već 15 godina u prvoj ligi, uspješniji su Zagrepčani. Zato je Paolo Tramezzani odlučio opreznijom varijantom suprotstaviti se razigranoj Čabrajinoj škvadri. Pri tom bilo je odsustva na obje strane.

Istra prvi puta u formaciji 352, koja se u defenzivnoj varijanti postavljala u 532. Gosti u 4231, s uobičajenih ofenzivnim prioritetima po boku i kroz dijagonalno proigravanja, te okomicama u središnjem dijelu domaćeg bloka. Zanimljivo je, jedanaestorica Lokomotive bila je prosječno starija od Istrine.

Istra - Lokomotiva

image

Istra - Lokomotiva; statistika

SOFASCORE ZA SPORTSKE NOVOSTI

Nakon prvih 45 minuta svakako je bolje djelovala promjena za Istru, u odnosu na reakciju Lokomotive. Domaći su maksimalno zgusnuli koridore i time su uskratili prostore koje oni brzim igračima obilato koriste. Uz to s dobrom kombinatorikom Istra je znala izlaziti u dobre protu akcije. S agilnim Čuićem i Filetom u prednjoj liniji Istra je u nekoliko navrata pokušala svladati Šubarića.

Bilo je dobrih udaraca Fileta i snažnog "slobodnjaka" Marešića s tridesetak metara, udarci koji su završili u rukama vratara gostiju ili korner. Imali su i gosti par opasnih situacija, prvo Čop (11‘) kada je izbio ispred Ćorića ali slabo pucao u njega. Potom je u 32‘ Mudražija petom efektno proigrao Šotičeka, koji si je oslobodio prostor na 16 metara i pucao zamalo pokraj gola.

Na odmor se išlo bez golova, iako je utakmica bila solidno dinamična, uz povike negodovanja s tribina na račun kriterija suca Lovrića...

U nastavku se odnosi nisu bitnije promijenili. Gosti su imali inicijativu i posjed (40-60%), ali Istra je odabrala takvu igru. Njena strategija bila je u drugom dijelu više napasti posljednju liniju Lokosa i spriječiti ih da razvijaju napad u začetku. Dobro je to izgledalo, pogotovo što je domaća momčad bila aktivna i u napadačkom smislu. Omjer udaraca (7-6) u njenu korist je to potvrđivala.

Lokomotiva je pokušala iz nekoliko prekida u opasnoj zoni ugroziti Ćorića ali vratar Istre kao i cijela posljednja linija bili su danas besprijekorni. Činjenica je da su zaustavili jedan od najopasnijih napada u ligi, momčad koja je pobijedila uvjerljivo Dinamo, slavila u Splitu i bila je u punom naletu do reprezentativne pauze. Taj napad je u Puli, za razliku od prošlog gostovanja (4:0) bio sterilan, a veliki dio zasluga pripada maksimalno koncentriranom bloku Zeleno Žutih.

Uz to valja napomenuti da je u napadu danas kao druga špica jako dobar učinak imao Mario Čuić, primajući loptu u okruženju više gostujućih igrača i onda je prosljeđivao dalje. Naposljetku Istra je postigla pogodak, kojeg su suci poništili zbog zaleđa u začetku akciju. Strijelac je trenutno slavlje bio je Elias Filet, koji je danas pretrčao za dvojicu, agresivnom napadao braniče gostiju i taktički, uz nekoliko opasnih šutova prema Šubariću, odradio je prilično usamljen golem posao.

Gol bi mu bio zaslužena nagrada za takav učinak, iako bi poraz Lokomotive bio ipak neravnoteža rezultata. Sukladno viđenom remi je realan ishod, u kojem je ipak boljeg dojma bila domaća momčad. Nakon dva debakla (0:4, 0:3) s ovim suparnikom, ovo je ipak značajan korak naprijed...

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖 Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

87. Slab pokušaj Cnjuge iz slobodnog udarca.

86. 🟨 Devetak je spriječio kontru i zaradio žuti karton.

84. 🟨 Žuti karton za Mudražiju.

79. Istra je povela, Filet je zabio, ali napadač domaćina se nalazio u zaleđu u izgradnji akcije.

77. 🟨Žuti karton zaradio je Mersinaj.

69. ⇔ Promjene kod Lokomotive. Izlaze Bartolec i Gorričan, u igri su Vranjković i Canjuga.

66. ⇔ Dvije promjene kod Istre. Koski i Valinčić mijenjaju Kadušića i Petrusenka.

64. Odmah u sljedećoj akciji akrobatski je pokušao Filet, ali nije uspio zahvatiti loptu.

63. Obećavajuća situacija za Lokomotivu prekinuta je prekršajem Leovca.

55. Prvi pokušaj u nastavku, bezopasno je pucao Leovac.

47. Goričan je istrčao kontru, namjestio se na desnu nogu i nakon toga pucao jako visoko iznad gola.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. 🕖 Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

40. 🟨 Žuti karton za Goričana.

38. Čuić je ubacio, Filet utrčao u prostor, ali pokušaj ide direktno u Šubarića.

31. Šotiček je primio loptu na rubu kaznenog prostora i zapucao malo pokraj gola Ćorića.

24. Ponovno Marešić! Sjajno je pucao iz velike udaljenosti, ali pokušaj iz slobodnog udarca ipak je prošao pokraj gola.

21. Pokušala je Istra iz slobodnog udarca, kasnije je pucao Marešić, a lopta je od bloka otišla u korner.

13. 🟨 Kadušić je zaradio žuti karton.

10. Fenomenalan pokušaj Fileta! Pucao je s desne strane, lopta je otišla tik do gola.

8. Prilika za Istru! Pucao je Filet, Šubarić obranio, a kasnije je označeno i zaleđe.

7. Miran start utakmice u Puli.

image
GORAN SEBELIC Cropix

1. Započela je utakmica na Aldo Drosini. Gosti iz Zagreba prvi su izveli loptu s centra igrališta.

Piše: Predrag Jurišić

Oslabljeni nogometaši Lokomotive u petak gostuju u Puli

Nogometaši Lokomotive u petak otvaraju posljednju četvrtinu prvenstvene utrke utakmicom protiv Istre 1961 u Puli. A na tom će gostovanju Lokosi biti osjetno oslabljeni, budući da neće biti ozlijeđenog vratara Nikole Čavline, koji se nakon nastupa za mladu reprezentaciju Hrvatske (do 21. godine), požalio na bol u mišiću, dobio je jak udarac u okršaju s Portugalom.

Na vratima će tako priliku opet dobiti Zvonimir Šubarić, podsjetimo da je pričuvni vratar momčadi s Kajzerice briljirao na kup-utakmici s Osijekom i bio je najzaslužniji za 1:0 pobjedu i proboj svog sastava u polufinale. Nadalje, trener Lokosa, Silvijo Čabraja, ne može računati ni na od ranije ozlijeđene Bubanju i Krivaka, a u Zagrebu je zbog lakše ozljede ostao i Kastrati.
Šotiček nije zamjerio

Vidjet ćemo kako je dvotjedna prvenstvena stanka utjecala na Lokose, do reprezentativnih je akcija momčad s Kajzerice držala visoku razinu forme, bila je to prava, zahuktala Lokomotiva. Napadač Silvio Goričan (24) kaže:

- Vjerujem da ćemo nastaviti u istom ritmu i da nas ništa nije poremetilo. Ozračje u svlačionici je odlično, zasjeli smo na tu četvrtu poziciju koja vodi u Europu, puni smo samopouzdanja i nadam se da ćemo kvalitetu potvrditi već u petak protiv Istre - kaže Goričan.

Jesenas ste u Puli odigrali jednu od najboljih utakmica, pobijedili ste 4:0, a kod kuće ste protiv Istre upisali 3:0 pobjedu i 1:1 remi. Čini se da vam odgovara Istrin način igre?

- Može se tako reći, volimo igrati protiv njih. Zanimljivo je da smo jesenas, nakon te 4:0 pobjede u Puli (2. listopada), “postili” čak osam utakmica i prvu sljedeću pobjedu ostvarili smo nakon dva i pol mjeseca - opet protiv Istre, ovaj put u Kranjčevićevoj (3:0, 16. prosinca). Dakle, “od Istre do - Istre”! Baš smo se onda u svlačionici zafrkavali kako bi bilo dobro da svako kolo igramo s Istrom, ha, ha... Šalim se, naravno, nadam se da nitko to neće pogrešno shvatiti. Respektiramo Puležane, znamo da nas u petak čeka težak dvoboj, ali mnogo će toga ovisiti o nama. I odigramo li pravu utakmicu, osvojit ćemo sva tri boda, koja će nas još više pogurnuti prema plasmanu u Europu.

Jeste li zadovoljni vlastitim igrama u drugom dijelu prvenstva?

- Načelno jesam. Dobro sam počeo, držao sam formu, jedino nisam zadovoljan svojom igrom protiv Hajduka. Srećom, pobijedili smo, ali igrao sam ispod željene razine.
Ipak, disciplinirano ste i odgovorno odradili obrambene zadaće...

- To se uvijek mora odraditi, to je onaj obvezni dio igre. Ali, nisam bio dobar u igri prema naprijed. A bilo je prostora za protunapade...

Kad smo već kod toga, što se dogodilo u onoj “kontri” kad niste dodali loptu Šotičeku koji je bio u 100-postotnoj prilici? Zašto niste ispoštivali igru i suigrača?

- Uh, teško mi se i sjetiti te situacije... Ma nisam ga uopće vidio, dobio sam loptu, sjurio sam se prema golu, zabio sam glavu u pod i nisam gledao oko sebe. Nisam ga ni čuo i ispalo je onako kako je ispalo. Ja sam kriv...

Je li vam Šotiček nešto zamjerio?

- Ma kakvi, on je super dečko i zna da nije bilo namjerno. Takve se stvari događaju u igri. Uglavnom, budem li u sljedeći put u sličnoj situaciji, dignut ću glavu i pratiti gdje su mi suigrači. Bude li netko u boljoj poziciji od mene, svakako ću mu dodati loptu.

Ove su vam sezone igre bolje od statističkih brojki - postigli ste, naime, samo dva prvenstvena pogotka i imali ste pet asistencija. Za usporedbu, prošle ste prvenstvene sezone u šest navrata tresli suparničke mreže, tome ste dodali i dvije asistencije...

- Da, brojke bi mi morale biti osjetno bolje. Čudno je to, prošle sezone nisam baš bio zadovoljan svojim igrama, a statistika mi je bila bolja nego ove sezone, kad stvarno dobro igram. Nadam se da ću postići još neki pogodak u preostalih devet kola. No, najvažnije je da dobro izgledamo kao momčad, da smo opasni i da stvaramo prilike i postižemo pogotke, a manje je bitno tko će biti strijelac.

Bolje ponude od Rubinove

Ipak, golovi vam dižu i cijenu na nogometnom tržištu. Nedavno ste odbili ponudu iz Rusije, Rubin iz Kazana nudio je Lokomotivi milijun eura na ime odštete, klub je to prihvatio, a vi biste zaradili otprilike identičnu svotu za trogodišnji ugovor. Kako sad, s vremenskim odmakom, gledate na tu ponudu?

- Isto kao i onda. Dakle, dobro sam odlučio, nisam požalio ni jednog trenutka. Istina je da mi se nije išlo i nisam “skočio” na tu prvu ponudu. Bit će još ponuda, nadam se i boljih, već u ljetnom prijelaznom roku. Samo da budem zdrav, da nastavim dobro igrati i pomognem momčadi u ostvarenju zacrtanog cilja, plasmana u Europu - kaže Goričan.

Piše: Robert Matteoni

Težak zadatak za Tramezzanijevu momčad

U petak 15.50 starta jedan od najneugodnijih susreta za Zeleno-žute. Dan poslije obilježavanja 32. rođendana KN Demoni, igrači Istre nastojat će opravdati očekivanja navijača i sebe samih. No, protivnik je onaj koji se u Puli ponaša kao “kod kuće” pa ni ne čudi njihova velika doza optimizma, pomalo i zezancije na račun uspješnosti protiv Istre.

Uostalom pokazali su to kad su u prvoj pulskoj utakmici deklasirali domaćina 4:0, a potvrdili se u nešto malo težoj verziji s 3:0 u Zagrebu. S obzirom da Paolo Tramezzani neće imati (više) Antu Ercega (6 golova i 3 asistencije), a da je mladi Lawal još na pregledima (za sada pozitivne vijesti), jasno je da će momčad po pitanju efikasnosti biti u velikom izazovu. Nema puno optimista u okruženju, tim prije što su reprezentativci došli u četvrtak (Iovu, Koski, Ahmeti) i u petak ujutro (Valinčić, Maurić), pa im sigurno nedostaje svježine i treninga s momčadi...

- Nije to kukanje, nego samo činjenica. Dečki su dva tjedna bili na putu, nisu trenirali s momčadi, odigrali su par utakmica, potom su imali duža putovanja. Logično je da nisu u optimalnoj situaciji pred ovu utakmicu, a što se tiče njihovog sudjelovanja, još ćemo procjenjivati stvari nakon razgibavanja na dan utakmice - kaže trener Paolo Tramezzani.
Talijan ima jasne ideje u radu, pa tako i u vrijednosti suparnika koji je svladao i Dinamo i Hajduk...

- Suparnik je vrlo snažan, u odličnoj formi, pobijedili su na Poljudu i sigurno su samopouzdani. Analizirali smo ih, imaju puno vrlina koje će biti izazov za nas. Mi isto imamo solidan moment, sakupljamo bodove, tehnički i taktički napredujemo, i kontinuirano momci vrlo zdušno rade da budu sve bolji. To je i moja glavna preokupacija, da igrači napreduju i da im usadimo mentalitet kako je svaki trening, kao i utakmica, prilika u tom kontekstu.

Zbog ozljede Majkića još nije sigurno tko će braniti. Ali...

- Razgovarao sam s Ćorićem i Paus-Kunštom, kao i s odličnim trenerom vratara Tihomirom Bulatom. Slijedom svega trenutna je hijerarhija da je Ćorić broj 2, a Jan broj 3. Žao mi je što se Majkić ozlijedio, branio je sve utakmice do sada, veliki je profesionalac i odličan golman.

Stoji da je Lokomotiva razigrana, ali Istra je mlađa od Lokosa (posljednji meč 26,3 a Puležani 25,7). Podaci europskih analitičara koji ukazuju da Istra u posljednjih pet godina dovodi najmlađe igrače u HNL, također odaje neku drugu priču oko pulskog prvoligaša. Prednosti Lokomotive su svakako nemjerljivo veća baza u Zagrebu i okruženju, sam položaj u Zagrebu gdje igrači kudikamo radije ostaju nego sele u manje sredine. Sve to naravno u klubu gdje nema pritiska okruženja a ni natjecateljskog. Lokomotiva to sjajno sve koristi, a kao i Istra ima više iskusnijih igrača (Leovac 35, Čop 34, Bartolec 28, Marić i Mudražija 26...) koji pomažu mladima da lakše sazrijevaju...

Puno trke, duela, dugih lopti
Na planu igre Lokomotiva je pod Čabrajom postala “drugačija”, odnosno igra čvrsto u svom bloku ali jako brzo izlazi u tranzicije, preferirajući okomice i najkraći put do završnice. U tome su među najboljima u ligi.

- Čeka nas teška utakmica, pogotovo na fizičkom planu, jer Lokomotiva ima čvrste i brze igrače sa specifičnim načinom igre. To znači puno trke, duela, dugih lopti. Igrao sam u sve tri ovosezonske utakmice s njima i najteže mi je bilo prvu utakmicu u Zagrebu, gdje je bilo 1:1, ali sam bio bez punih priprema. U iduće dvije utakmice su nas uvjerljivo dobili jer smo, između ostalog, učinili dosta grešaka na našoj polovici. To u petak moramo jako dobro paziti jer Lokomotiva to odmah kažnjava - kazao je veznjak Mario Čuić, koji je dobio više povjerenja od Tramezzanija u odnosu na prethodnika Catalu, ali mu sreća baš nije bila sklona u završnici, osim kod lijepog pogotka s Rudešom nakon izrađene akcije.

- Zbilja sam imao peha s vratnicama, gredama... Nadam se da će se to okrenuti, tim prije što je po odlasku najboljeg strijelca i asistenta Ercega sada na nama ostalima veća odgovornost po pitanju efikasnosti. Dobro smo trenirali, sada smo bolja momčad u odnosu na prethodne susrete s Lokosima, i trudit ćemo se to pokazati u petak.

Inače, zgodno je primijetiti i podatak koji ukazuje zašto je Istra “najkartoniranija” momčad lige. Statističari su izračunali da suci Puležanima pokazuju karton nakon 5,7 prekršaja, dakle najbrže njima, a najsporije Hajduku (6,9), Lokomotivi (6,5) i Dinamu (6,4).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 20:09