Slavlje Ristovskog i Ademija nakon pogotka Kulenovića

 DARKO TOMAS Cropix
BAREM PRIVREMENO PRVI

VIDEO: Dinamo na vrhu HNL-a! Junak Modrih volejem rasturio Lokose, briljantni Nevistić spasio pobjedu

Nakon serije promašaja, jedan pogodak presudio je gradski derbi
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 21. travanj 2024. 18:53

LOKOMOTIVA - DINAMO 0:1 (Kulenović 60.)

Lokomotiva: Čavlina - Bartolec🟨, Mersinaj🟨, Bubanja, Leovac🟨 - Smakaj🟨 (od 69. Kukavica🟨), Marić - Šotiček (od 55. Kastrati), Mudražija (od 88. Vranjković), Goričan - Canjuga (od 55. Fetai🟨)

Dinamo: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile - Mišić (od 46. Ademi) - Špikić (od 46. Kaneko), Sučić, Baturina (od 80. Bulat), Vidović (od 80. Hoxha) - Kulenović⚽ (od 89. Ogiwara), Petković

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE


Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Dinamo je konačno pobijedio Lokomotivu ovog proljeća, ‘crna mačka‘ Jakirovićeve momčadi ovoga puta nije stigla pretrčati preko ceste. Ovoga puta podletjela je pod kotače iznimno razigranog Dinama. Modri su nadigrali domaćine većim dijelom gradskog derbija, stvorili ogroman broj prilika, zasluženo osvojili tri važna boda u trci za naslov prvaka. Ali zadnjih dvadesetak minuta opasno su živjeli, Nevistić je sjajnim intervencijama nakon šansi Goričana i Bartoleca možda i spasio Dinamu prvenstvo. Uz Nevistića koji je spašavao kad je trebalo, Dinamov junak ponovno je bio strijelac Sandro Kulenović koji se pretvara u glavnu plavu figuru završnice sezone.

Već na samom startu zbila se gužva u šesnaestercu Modrih nakon centaršuta Canjuge, ali udarac Marića s nekih desetak metara je blokiran. Nakon tog početnog uzbuđenja, stiglo je razdoblje u kojem nismo mogli vidjeti neke konkretne i atraktivne akcije. No, onda je stigla prva prava prilika u Kranjči. Korner je izveo Martin Baturina, na sedam metara od gola sam se našao Bruno Petković, ali je njegov udarac bio neprecizan, završio je pola metra od vratnice. Samo trideset sekundi kasnije, opet je Petković bio u prvom planu, no ovoga puta njegov udarac je blokiran. Bili su to trenuci u kojima su dečki Sergeja Jakirovića preuzeli utakmicu, ali samo nakratko, jer su Lokosi opet krenuli prema golu Nevistića.

Ali drugu priliku na srazu opet je imao Dinamo. Sučić je odlično uposlio Kulenovića koji je u punom sprintu uletio u šesnaesterac, iskosa pucao, ali preko grede. Nekoliko minuta nakon toga, u sjajnoj prilici našao se Gabriel Vidović. Kulenović je po travi centrirao, na ‘drugoj stativi‘ sam je bio Vidović, pucao je s nekih šest-sedam metara iskosa, ali je pogodio - vratnicu. Od jada se srušio na pod i primio za glavu. A onda u sljedećoj akciji, Dinamo je stvorio priliku i za Lokose. Theophile je vratio jednu loptu do Nevistića, vrataru Dinama prešla je preko noge, malo zaplesala po gol-crti, ali ju je uspio ipak uhvatiti i ispucati izvan igrališta. Inače, nismo gledali utakmicu jakog ritma, no daleko od toga da nije bilo zanimljivosti. Projekcija gradskog derbija nije se odvijala baš onako kako se negdje možda i očekivalo. Nisu Lokosi samo čekali u bloku i vrebali polukontre i kontre, već su i oni napadali Modre. Čak ponekad i dosta igrača u napadu, što je pak otvaralo prostore za tranziciju igre Modrih, što su Jakirovićevi dečki i dosta često koristili. Desetak minuta prije kraja prve dionice, Dinamo je imao ‘zicer‘. Sučić je uposlio Baturinu, koji je posve sam promašio se šest metara! To je stvarno bio tzv. ‘mrtvac‘. Mlada zvijezda dugo se držala za glavu nakon tog promašaja.

Na samom početku drugog poluvremena, opet je Baturina zapucao ono što bi se trebalo zabiti. Nakon centaršuta Kaneka, Martin je loptu zahvatio glavom na nekih četiri-pet metara, ali otišlo je preko grede. Nevjerojatna serija promašaja Jakirovićeve momčadi nastavljena je uskoro. Ovaj put je u prilici bio Kulenović, ali je njegov udarac s nekih dvanaest metara također odletio preko grede... Akcije Modrih smjenjivale su jedna drugu, s tribina je stizala sve veća podrška. A šanse su se smjenjivale gotovo svake minute, ne pretjerujemo. Opet je u šansi bio Baturina, nakon centaršuta Kaneka, Vidović je glavom vratio do Martina, njegov udarac glavom s četiri metra sjajno je obranio Čavlina. Odmah nakon toga, Sučić je bio na metar od gola, sam samcat, ali je loše zahvatio loptu koju je vratar Lokomotive lagano uhvatio. No, nije mogla Lokomotiva odolijevati dovijeka. Centaršut Baturine iz slobodnog udarca glavom je u srce šesnaesterca vratio Bernauer, tamo je vrhunski reagirao Kulenović i s nekih desetak metara loptu je poslao u mrežu za veliko slavlje Modrih. Sandro Kulenović je stvarno igrao izvrsnu utakmicu, doživio je da mu s tribina Dinamovi navijači skandiraju ‘Kule, Kule‘... Kad se činilo da će Dinamo novim pogotkom zaključiti utakmicu, Lokomotiva je dodala gas, u 74. i 76., minuti junak Modrih bio je Ivan Nevistić koji je prvo skinuo ‘zicer‘ Goričana koji je pucao sam s nekih šest metara, a nakon toga i udarac Bartoleca s pet metara iskosa.

Sofascore vam donosi završnu statistiku:

image
SOFASCORE Sofascore

KRAJ UTAKMICE

Dinamo je slavio protiv Lokomotive pogotkom Kulenovića u 60. minuti i barem privremeno zasjeo na vrh ljestvice SuperSport HNL-a. Sada zagrebački Plavi željno iščekuju utakmicu Gorice i Rijeke...

Većinu vremena gosti su bili ti koji su imali inicijativu, pleli mrežu oko gola Čavline, ali nije išlo više od jednog pogotka. Ipak, nije sve bilo toliko idilično jer je i Lokomotiva imala svoje šanse, ali Nevistić je bio na razini zadatka kad je to bilo potrebno te Modri iz Kranjćevićeve ulice nose sva tri boda.

90+4. 🟨 Žuti karton dobio je i Fetai.

90. 🕖 Igrat će se minimalno šest minuta dodanog vremena.

89. ⇔ Mijenja i Dinamo.

Ovacijama je s terena ispraćen Kulenović, a mijenja ga Ogiwara

88. ⇔ Promjena u redovima Lokomotive.

Izašao je Mudražija, a ušao Vranjković.

86. 🟨 Kod domaćina je požutio i Kukavica.

83. Bartolec ubacuje u peterac s desnog krila, ali hvata Nevistić.

82. 🟨 Žuti karton zaradio je i Bartolec.

80. ⇔ Dvije izmjene u redovima Dinama.

Izašli su Baturina i Vidović, a ušli Bulat i Hoxha.

76. Kakav fliper u petercu Dinama!

Bartolec pucao, Nevistić obranio, a lopta je završila van igrališta. Bit će udarac iz kuta za domaće.

Nakon udarca iz kuta nije bilo opasnosti za goste.

73. ⚠ Najveća prilika za Lokomotivu!

Sam je izbio Goričan pred Nevistića, ali Dinamov vratar fantastično brani.

Fantastičnu podršku s tribine uživaju igrači Dinama.

image

Bad Blue Boysi

DARKO TOMAS Cropix

69. ⇔ Još jedna izmjena u redovima Lokomotive.

Smakaj van, Kukavica unutra.

68. Ovo je moglo biti opasno!

Petković je prošao po lijevoj strani, ali nije uspio dati loptu do Kulenovića.

67. Dinamo konstantno plete mrežu oko kaznenog prostora Lokomotive i mirno plovi ka pobjedi koja bi ga, barem privremeno, lansirala na vrh lige.

60. ⚽ GOOOL!

Napokon Dinamo dolazi u vodstvo! Slobodan udarac izveo je Baturina, loptu u srce kaznenog prostora vratio Bernauer, a Kulenović iz voleja pogađa mrežu Čavline za erupciju oduševljenja na tribinama!

56. 🟨 Žuti karton dobio je Mersinaj.

55. ⇔ Prve promjene u redovima Lokomotive.

Iz igre su izašli Šotiček i Canjuga, a ušli Kastrati i Fetai.

52. ⚠ Kakva prilika za Dinamo!

Kaneko još jednom sjajno ubacio s desne strane, loptu je prenio Vidović na glavu Baturine čiji udarac vratar Lokosa čupa iz spojnice.

Nakon udarca iz kuta pucao je Sučić s dva metra udaljenosti od gola, ali hvata Čavlina.

49. 🟨 Žuti karton dobio je Leovac.

48. ⚠ Još jedna velika prilika za Dinamo!

Sjajnu dugu loptu poslao je Petković u kazneni prostor, ali Kulenović nije precizan te gađa preko vrata.

image
DARKO TOMAS Cropix

46. Dinamo odmah ide jako!

Ubacio je Kaneko s desne strane točno do Baturine koji glavom gađa preko vrata.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Prve promjene u redovima Dinama.

Ušli su Ademi i Kaneko, a izašli Mišić i Špikić.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Na samom početku utakmice Lokosi su bili ti koji su imali inicijativu, no onda se Dinamo probudio i sve češće dolazio u zadnju trećinu. Ipak, nisu bili smireni u završnici tako da na predah odlazimo bez pogodaka.

45+1. Mudražija gađa, ali ravno u Nevistića.

45. 🕖 Igrat će se jedna minuta sučeve nadoknade.

43. Bližimo se kraju prvog djela. Dinamo je nakon nešto tišeg početka "dodao" gas, ali još nema pogotka u mreži Čavline.

37. ⚠ Velika prlika za Dinamo!

Špkić je dao Sučiću koji upošljava Baturinu u srcu kaznenog prostora, ali ovaj puca preko vrata.

36. Opasno živi Lokomotiva! Ponovno Kulenović pravi probleme, ali je Bubanja klizećim startom odnio loptu ispred njega.

Kasnije je Sučić uhvaćen u zaleđu.

image
DARKO TOMAS Cropix

33. Šotiček puca glavom, ali ravno u Nevistića.

image
DARKO TOMAS Cropix

30. Sve češće Dinamo dolazi blizu i u šesnaesterac Lokomotive, sada je pokušao Baturina, gosti su tražili udarac iz kuta, no sve je završilo tako da je koptu ispucao Čavlina.

29. Još jedan udarac iz kuta za Dinamo, ubacio je Baturina, a loptu uhvatio Čavlina.

24. Umalo je Nevistić zakuhao pogodak...

Povratna lopta Theophilea prešla mu je preko noge, no uspio ju je izbaciti na vrijeme.

22. ⚠ Velika prilika za Modre!

Kulenović je ubacio loptu s desne strane, od Bubanje se lopta odbila Vidoviću koji pogađa vratnicu.

19. U samo nekoliko dodira Dinamo je došao u zadnju trećinu Lokomotive, Sučić je loptu u prostor dao Kulenoviću koji iskosa gađa preko gola.

image
DARKO TOMAS Cropix

18. Baturina je ostao ležati na travi nakon duela sa Smakajem, ali bez većih posljedica te se brzo pridigao.

15. Nakon duela s Mudražijom koji mu je nagazio gležanj, Mišić je ostao ležati na travi.

Sam je izašao s terena te je za očekivati da će ubrzo nazad u igru.

image
DARKO TOMAS Cropix

12. Prva konkretna prilika na utakmici - nakon udarca iz kuta, Petković je opalio iz voleja, no nije ugrozio vratara Lokomotive.

12. Prvi udarac iz kuta za Dinamo - Goričan je izbacio loptu van granica igrališta.

9. Špikić je ubacio s desnog krila, ali lopta nije došla do Kulenovića.

3. Nakon velike gužve pucao je Marić, a lopta je od bloka opet otišla u korner.

Loptu je uhvatio Nevistić te od ove akcije nije bilo ništa.

2. Theophile nije htio riskirati, izbacio je loptu u prvi korner za domaće.

1. Počela je utakmica u Kranjčevićevoj ulici.

image
DARKO TOMAS Cropix

Tri utakmice ove sezone, sva tri znaka - pobjeda Dinama, pobjeda Lokomotive i neriješen ishod.

Od mogućih devet bodova, svaka ekipa osvojila je četiri.

Podsjetimo, Lokomotiva i Dinamo posljednji su se put susreli 10. veljače, također na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Rezultat te utakmice bio je 2:2 - za domaćina su poentirali Fabijan Krivak i Duje Čop, a dvostruki strijelac za Dinamo bio je Bruno Petković.

Otprije se znalo da u sastavu domaćina danas nema Duje Čopa, a njegovo mjesto u vrhu napada Lokomotive zauzima Ivan Canjuga.

Najavu piše: Predrag Jurišić

Osjetno će oslabljeni nogometaši Lokomotive dočekati Dinamo u Kranjčevićevoj (nedjelja, 17 sati). Trener Silvijo Čabraja, naime, sigurno ne može računati na suspendiranog Čopa (žuti kartoni), među kandidatima za nastup nije ni ozlijeđeni Žilinski (aduktor), a pod velikim je upitnikom i Krivak, kojeg opet bole leđa.

- Opet ću ponoviti: koga nema, bez njega se može i mora. Naravno da će nam nedostajati spomenuti nogometaši, ali iz te kože ne možemo, stoga vjerujem da će igrači koji uđu u udarnu postavu odraditi svoju zadaću na najbolji način - rekao je Čabraja uoči gradskog derbija.

Bit će to četvrta ovosezonska prvenstvena utakmica Lokomotive i Dinama, po mnogo čemu i najvažnija - Lokosima trebaju bodovi u utrci za Europu, Dinamu u utrci za naslov.

- Kako se prvenstvo bližu kraju, tako svaka utakmica postaje – najvažnija, sve je manje prilika za “popravni”. Međutim, u mom razmišljanju svaka je sljedeća utakmica, od prvoga kola, ona najvažnija, svaka donosi možebitna tri boda. Jasno je da će ishod nedjeljnog derbija usmjeriti našu i Dinamovu borbu prema zacrtanim ciljevima, pritisak je i na njima i na nama, ali se nadam da to neće utjecati na kvalitetu igre, te da će gledatelji zadovoljni napustiti Kranjčevićevu. I Dinamo i mi želimo pobjedu, potrebna su nam ta tri boda, bit će otvorena utakmica.

Dobra priprema

Na tri ovosezonska prvenstvena dvoboja s Dinamom jednom ste pobijedili, jednom remizirali i jednom izgubili. Međutim, Dinamo bi u nedjelju trebao u Kranjčevićevoj zaigrati u taktičkoj formaciji u kojoj još nije igrao protiv vas, s trojicom igrača u obrani i dvojicom napadača. Hoćete li imati odgovor na to?

- U takvom je sustavu Dinamo igrao na posljednje četiri utakmice, vidjet ćemo što će biti u nedjelju. Uglavnom, pripremali smo se za obje taktičke inačice koje je Dinamo dosad koristio, nadam se da smo se dobro pripremili i da ćemo opet odigrati kvalitetnu i rezultatski neizvjesnu utakmicu.

image
RONALD GORSIC Cropix

U dosadašnjim je utakmicama dobro funkcionirao vaš recept za igru protiv Dinama, temeljen na čvrstom defenzivnom bloku i hitrom odlasku u protunapade. Hoćete li se tako postaviti i u nedjelju?

- Mnogo toga ovisi i o suparniku, koliko vam suparnik dopusti. Meni je draže kad kontroliramo igru na način da imamo veći posjed lopte, ali teško je to učiniti protiv kvalitetnog Dinama, nitko se na taj način u HNL-u ne može nametnuti Dinamu. Tražit ćemo svoj prostor za protunapade, u dosadašnjim smo ga utakmicama znali pronaći.

Čopov je izostanak veliki hendikep za vaš sastav. Najbolji je strijelac, postigao je sedam pogodaka, od toga čak četiri protiv Dinama na dvije posljednje utakmice. Međutim, neće nedostajati samo Čopovi golovi, njegov je doprinos i u igračkom smislu velik.

- Naravno, Čop je naša čvrsta karika, iskusan je napadač, opasan u 16-ercu, dobar je razigravač, a i obrambeni dio posla odrađuje na najbolji način. Mnogo se toga u našoj igri temelji na njegovim sposobnostima, sad ga neće biti i pokušat ćemo ga adekvatno zamijeniti.

Bit će opet pun stadion, a nakon zadnje utakmice u Kranjčevićevoj imali ste neugodnosti s dijelom publike na zapadnoj tribini?

- Pogodilo me to kao Zagrepčanina, nisam očekivao da mi se tako nešto može dogoditi u mom gradu. Tada je određeni broj Dinamovih navijača za neodlučeni rezultat pronašao krivce u nekom drugom, a ne u samome klubu za kojeg navijaju. Međutim, nije to samo slučaj kod Dinamovih navijača, svugdje se događaju slični incidenti. Bilo je i prošlo - kaže Čabraja, čija momčad ne zna za poraz već sedam prvenstvenih utakmica.

S druge, pak, strane, Dinamo u Kranjčevićevu dolazi bez suspendiranog Perkovića (žuti kartoni) i ozlijeđenoga Pierrea-Gabriela. Plavi žele ostvariti sedmu uzastopnu pobjedu, a istaknimo da momčad trenera Sergeja Jakirovića nije izgubila utakmicu u domaćim natjecanjima baš od 23. siječnja i “potopa” protiv Lokosa u Maksimiru (0:3).

– Lijepa je statistika, ali o tome ne razmišljamo, okrenuti smo uvijek prema sljedećoj utakmici. Žalimo zbog tog poraza protiv Lokosa, no bio je potpuno zaslužen, odigrali smo slabo, previše smo griješili. Nakon toga smo se dignuli i pokazali kvalitetu, dečki su motivirani, stalno potvrđuju pravi karakter, “fajteri” su sa šampionskim gardom - kaže Jakirović.

Mladi i poletni

Taj će pobjednički gard biti neophodan u nedjeljnom gradskom derbiju?

- Naravno! Lokomotiva cijelu sezonu igra dobro, mlada je i poletna momčad, rasterećena u smislu nekih viših očekivanja. Zapravo, oni su sami sebi nametnuli pritisak jer su došli u borbu za četvrto mjesto. Pokazali su samouvjerenost, protiv svakog suparnika igraju bez previše respekta, što je pohvalno. Mladi su, žele se dokazati i očekuje nas neizvjesna i zahtjevna utakmica. Važno je da budemo na visokoj razini i da smanjimo pogreške, ta da još više podignemo formu. Respektiramo Lokose, svjesni smo njihove kvalitete, osjetili smo na svojoj koži kakve nam probleme mogu napraviti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nakon pobjede protiv Varaždina istaknuli ste da je potrebno poboljšati realizaciju.

- Spoznaja da stvaramo dosta prilika dokaz je dobre igre, igrači su pohvatali mehanizme i linije kretanja na kojima inzistiramo. Volio bih da još više akcija završavamo udarcem na vrata, jer imamo nekoliko dobrih pucača. Drago mi je što su Baturina i Vidović u zadnjoj utakmici to prezentirali na najbolji način. Moramo biti efikasniji, jesenas je bilo situacija u kojima smo mogli otići na nekoliko pogodaka prednosti, a na kraju smo čak i gubili utakmice. Zato “pušemo i na hladno”, ovu završnicu sezone moramo odigrati maksimalno koncentrirano i odgovorno.

Od šest uzastopnih pobjeda, četiri ste ostvarili u gostima – Rudeš, dvaput Hajduk, te Gorica. Ostvaruju se, eto, vaše želje da vam momčad igra jednako agresivno i kod kuće i u gostima.

- Pokazali smo određeni korak naprijed, ali možemo biti i bolji. A kad sam to poželio, rekao sam da u tome možda leži i ključ raspleta cijele sezone! Baš nam sad slijede tri uzastopna gostovanja - Lokomotiva, Varaždin i Rijeka - i svaka od tih utakmica bit će priča za sebe.

Cijelu sezonu uz nas

U Kranjčevićevoj ćete opet imati gromku potporu s ispunjenih tribina?

- Da, veseli nas to. Navijači su cijelu sezonu s nama, bili su uz nas i kad nam nije išlo. Na nama je da to njihovo povjerenje opravdamo maksimalnim zalaganjem, na svakoj utakmici moramo dati sve od sebe - rekao je Jakirović za Dinamovu službenu web stranicu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:53